Слушајте без вина: аудиокнигите нудат слично разбирање како читањето

Greg Peters 16-08-2023
Greg Peters

Новата мета-анализа за читање наспроти слушање текст, преку аудиокнига или друг метод, не најде значителна разлика во резултатите од разбирањето. студијата неодамна беше објавена во Review of Educational Research и дава некои од најдобрите докази досега дека оние кои слушаат текст учат споредлива количина со оние кои го читаат истиот текст.

„Воопшто не е мамење да се слуша, а не да се чита“, вели Вирџинија Клинтон-Лисел, автор на студијата и вонреден професор на Универзитетот во Северна Дакота.

Како дојде до ова истражување

Клинтон-Лисел, образовен психолог и поранешен професор по ESL, специјализиран за јазик и читање со разбирање, почна да истражува аудио книги и воопшто да слуша текст откако ги слушна колегите како зборуваат за како да прават нешто погрешно.

„Бев во клуб за книги и имаше една жена која рече: „Ја имам аудиокнигата“ и се чинеше непријатно поради тоа, како да не беше вистински научник затоа што ја слушаше аудиокнигата затоа што мораше многу да вози“, вели Клинтон-Лисел.

Клинтон-Лисел почна да размислува за универзален дизајн и аудио книги. Не само што аудиокнигите можат да обезбедат пристап до материјалите за курсеви за студенти со вид или други потешкотии во учењето, туку и за студенти воопшто кои би можеле да имаат секојдневни животни пречки да седнат ичитање. „Размислував за мојот колега, кој многу возеше и кој ја имаше аудиокнигата. „Па, колку студенти имаат долги патувања на работа и би можеле да ги слушаат нивните материјали за курсот, за време на тие возење и да можат да го разберат, а во спротивно можеби нема да имаат време да седнат и да го читаат“, рече таа. . „Или студентите кои само треба да ги извршуваат домашните обврски или да ги гледаат децата, доколку би можеле да ги играат нивните материјали за курсот, тие сепак би можеле да ја добијат содржината и идеите и да можат да останат на врвот на материјалите.“

Исто така види: Производ: EasyBib.com

Што покажува истражувањето

Некои претходни истражувања сугерираа споредливо разбирање помеѓу аудио книгите и читањето, но тоа беа помали, изолирани студии и имаше и други студии кои покажаа предност за читање. За да дознае повеќе за разликата во разбирањето помеѓу читањето и слушањето, Клинтон-Лисел започна сеопфатно пребарување на студии кои споредуваат читање со аудио книги или слушање текст од некој тип.

За нејзината анализа, таа разгледала 46 студии спроведени помеѓу 1955 и 2020 година со вкупно 4.687 учесници. Овие студии вклучуваат мешавина од основно училиште, средно училиште и возрасни учесници. Додека поголемиот дел од студиите разгледани во анализата беа спроведени на англиски јазик, 12 студии беа спроведени на други јазици.

Генерално, Клинтон-Лисел откри дека читањето е споредливо сослушање во смисла на разбирање. „Немаше разлика кога некој треба да се грижи за тоа некој да слуша, а не да чита за да ја разбере содржината или да разбере измислено дело“, вели таа.

Покрај тоа, таа откри:

Исто така види: 6 начини за пристап до видеата на YouTube дури и ако тие се блокирани на училиште
  • Нема забележлива разлика помеѓу возрасните групи во однос на слушање наспроти читање со разбирање - иако Клинтон-Лизел ги разгледа само студиите што ги испитуваа компетентите читатели затоа што оние кои се борат со читањето очигледно ќе научат повеќе од аудиокнига.
  • Во студиите во кои читателите можеа сами да изберат темпо и да се вратат назад, имаше мала предност за читателите. Сепак, ниту еден од експериментите не дозволи аудиокнигата или другите слушатели да го контролираат своето темпо, така што не е јасно дали таа предност ќе се одржи со модерната технологија за аудиокниги што им овозможува на луѓето да прескокнат назад за повторно да слушаат пасус и/или да ја забрзаат нарацијата (анегдотски ова помага некои луѓе се концентрираат на аудио книги).
  • Имаше одредени индикации дека читањето и слушањето се послични на јазиците со проѕирни ортографии (јазици како што се италијанскиот или корејскиот во кои зборовите се пишуваат како што звучат) отколку во јазиците со непроѕирни ортографии (јазици како англискиот во кои зборови не се секогаш напишани како што звучат, а буквите не секогаш ги следат истите правила). Сепак, разликата не беше доволно голема за да биде значајнаи можеби нема да издржи во поголеми студии, вели Клинтон-Лисел.

Импликации од истражувањето

Аудиокнигите може да им помогнат на учениците со широк опсег на потреби за пристапност, вклучително и неочекувани, како што се проблеми со апетитот за држење книга или неможност да обрнат внимание на текстот долго време од време.

„Аудиокнигите се исто така одличен начин да им се помогне на учениците кои имаат пречки во читањето за да можат да ја изградат својата јазична база и да го изградат своето знаење за содржината од слушањето, за да не заостануваат“, вели Клинтон-Лисел.

Покрај тоа, Клинтон-Лисел се залага за поголем пристап до сите студенти без разлика дали имаат потреби за пристапност или не. „Тоа е начин читањето да се направи забавно“, вели таа, истакнувајќи дека книгата може да се слуша додека се шета, се релаксира, патува итн. сега е вградена карактеристика на многу апликации и програми. И покрај тоа, некои едукатори сè уште гледаат на слушањето како кратенка. Клинтон-Лисел раскажа анегдота за ученик со дислексија чии наставници не сакаа да дадат алтернативи за слушање затоа што сакаа да се подобри читањето на ученикот, но таа вели дека таквите грижи се погрешни.

„Јазикот го гради јазикот“, вели Клинтон-Лисел. „Постојат многу студии кои покажуваат дека слушањето и читањето со разбирање имаат корист еден на друг. Колку подобро читате, толку подобро ќе бидетеслушање. Колку сте подобри во слушањето, толку подобро ќе бидете во читањето. Студија за е-книги наспроти печатени книги: 5 готово

  • Разбивање на митот за стилови на учење
  • Greg Peters

    Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.