Што е GoSoapBox и како работи?

Greg Peters 21-07-2023
Greg Peters

GoSoapBox е веб-локација која нуди верзија на училницата која е чисто дигитална и им овозможува на учениците да го кажат своето. Од анкети и квизови до прашања и мислења -- има многу што може да се додадат на оваа платформа за употреба во и надвор од училницата.

Исто така види: Што е Screencastify и како функционира?

Оваа онлајн платформа за апликации создава начин за сите ученици да бидат слушнати, срамежливи или не, користејќи ги нивните уреди за да го кажат својот збор. Ова може да значи употреба во живо на часот или за подолгорочни повратни информации од групата за да се помогне во насочувањето на идното учење.

Исто така види: Што е фактилно и како може да се користи за настава?

Идејата е да се направи дигитализирање на училницата едноставна и, како таква, оваа GoSoapBox работи на голем број уреди и е интуитивен за употреба. Исто така, може да се приспособи за да одговара на индивидуалните потреби на наставниците.

Па може ли GoSoapBox да биде вистинскиот за вашата училница?

  • Најдобри алатки за наставници

Што е GoSoapBox?

GoSoapBox е онлајн дигитален простор базиран на веб-локација во кој на учениците може да им се даде можност да го кажат своето мислење во и за нивната училница и нејзината различни групи, предмети, планови и друго.

Замислете да побарате од одделението да гласа за нешто сосема конкретно. Подигнувањето на раката ја завршува работата, ако не ви пречи да броите. Но, дигиталноста со гласањето може да значи додавање слој на приватност на студентите, полесно броење на резултатите, инстант повратни информации и можност за објавување дополнителни прашања за да се истражува понатаму. И тоа е само дел од она што овој системпонуди.

Опишан од неговите креатори како „флексибилен систем за одговор во училницата“, ова опфаќа широк спектар на интерактивни методи од пораки и квизови до анкети и споделување медиуми. Како таков, треба да има доволно функции за да ви овозможи да играте и да бидете креативни на начин кој најдобро му служи на вашата класа, но исто така е доволно поедноставен за да биде лесен за користење за секого.

Како функционира GoSoapBox?

Наставниците лесно можат да започнат со создавање настани кои потоа може да се споделат со училницата. Ова може да се направи со користење на код за пристап што може да се испрати по потреба, преку е-пошта, преку пораки, вербално, директно до уреди, со користење на систем за содржина на класа итн.

Откако ќе се приклучат, учениците остануваат анонимни за остатокот од класот. Можно е наставниците да бараат имиња на учениците, но дури и тогаш е можно само наставникот да види кој што кажува додека другите ученици ги гледаат само вкупните гласови, на пример.

Кога виртуелниот простор е населен, наставниците можат многу интуитивно да креираат и споделуваат квизови и анкети. Внесете прашања во полињата создадени со притискање на иконата, додека не сте задоволни со распоредот. Потоа можете да го споделите ова со класот за да може одговорите да се изберат или пополнат по потреба.

Резултатите потоа се моментални, што е идеално во анкетата бидејќи процентите на гласање се прикажуваат на екранот, во живо. Ова го гледаат и студентите за да можат да видат како накласата гласа -- но со знаење дека е приватно, така што тие можат да гласаат во секој случај и да не чувствуваат притисок да одат со групата.

Кои се најдобрите карактеристики на GoSoapBox?

Барометарот на конфузија е одлична алатка која е фантастичен начин студентите да споделат, со притискање на копче, дека не следат нешто целосно. Ова може да му овозможи на наставникот да застане и да се распрашува за тоа што е збунувачки -- или во просторијата или користејќи го делот за прашања и одговори -- осигурувајќи дека никој нема да остане зад себе на патувањето за учење.

Употребата на квизови со повеќекратен избор е од помош бидејќи повратните информации се моментални за учениците, овозможувајќи им да видат дали биле во право или не и да го видат точниот одговор за да можат да учат додека одат.

Алатката Дискусии е уште една убава карактеристика што им овозможува на учениците да коментираат на објава. Ова може да се направи анонимно ако наставникот го поставил така, обезбедувајќи одличен начин да се слушнат мислењата на целиот клас, дури и оние кои инаку се малку потивки.

Панелот за модерација е корисен центар за наставниците што им овозможува пристап до сите коментари и слично за да контролираат како учениците комуницираат со системот. Тоа е корисно со секојдневното управување и корисен начин да се отстранат сите несакани коментари, на пример.

Колку чини GoSoapBox?

GoSoapBox е бесплатен да се користи за К-12 и универзитетски едукатори претпоставувајќи дека големината на класата е 30 илипомалку.

Поминете над таа големина и ќе треба да платите со договорот за класа 75 студент кој се наплаќа од 99$ . Или, ако имате уште поголем клас, ќе треба да платите за договорот за 150 студенти за 179$ .

Најдобри совети и трикови GoSoapBox

Анкета рано

Користете ја функцијата за брзо анкетирање за да видите кои области студентите сакаат да ги покријат или со кои се борат на почетокот или на крајот на часот за да можете соодветно да ги планирате часовите.

Оставете ги прашањата и одговорите отворени

Иако прашањата и одговорите може да ви го одвлекува вниманието, се исплати да се остави отворена за учениците да можат да остават коментари или размислувања за време на часот, така што имате точки на кои треба да работите во иднина.

Креирајте сметки

Нека учениците да создадат сметки за да се складираат нивните податоци, што ќе ви овозможи подобро да го процените напредокот со текот на времето и да добиете најмногу од оваа платформа.

  • Најдобри алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.