Што е Otter.AI? Совети & засилувач; Трикови

Greg Peters 03-08-2023
Greg Peters

Ottter.ai е апликација за транскрипција или говор во текст напојувана со вештачка интелигенција и машинско учење, која служи и како алатка за претплата или сумирање состаноци.

Исто така види: National Geographic Kids: Фантастичен ресурс за студентите да го истражуваат животот на Земјата

Го користев Otter.ai опширно како новинар и едукатор и им го препорачувам на студентите на кои им предавам. Иако транскрипциите што ги генерира не се совршени, тие се пребаруваат и лесно се уредуваат, што го прави огромен заштеда на време за новинарство, проекти за орална историја или за што било што бара интервју.

Функционалноста за текст во говор на Otter.ai може да биде корисна и за студентите кои се борат со пишаниот јазик бидејќи може да генерира титлови на предавањата во реално време. Покрај тоа, Otter.ai може да служи како асистент за состаноци преку својата функција OtterPilot, која им овозможува на корисниците да генерираат бот Otter.ai кој може виртуелно да присуствува на состаноци, потоа да снима, да препишува, да прави слики од екранот на слајдовите, па дури и да ги сумира главните моменти на состанок.

Прочитајте за сè што треба да знаете за Otter.ai и како тоа може да го користат воспитувачите во и надвор од училницата.

Што е Otter.ai?

Otter.ai е алатка за транскрипција со ВИ и помошник за вештачка интелигенција што може да се користи во веб-прелистувач и преку апликациите на Apple и Android, како и да се интегрира со Zoom, Google Meet и Microsoft Teams.

Otter.ai го нуди AISense, основана во 2016 година од компјутерски наукиинженерите Сем Лианг и Јун Фу. Како лидер во транскрипциите со вештачка интелигенција, софтверот на Otter.ai користи машинско учење и тренира милиони часови гласовни снимки.

Видра за образование е дизајнирана да им обезбеди на студентите и на факултетот белешки за предавања во реално време за време на сесиите на часовите лично или онлајн. Ако вашиот уред е опремен со надворешен микрофон, можете да снимате директно во апликацијата Otter.ai на вашиот прелистувач, телефон или таблет.

Исто така види: Како може да се користи TikTok во училницата?

Otter.ai може да се синхронизира и со Microsoft Outlook или Google Calendar. Претходно снименото аудио и видео може да се прикачат на Otter.ai, иако оваа функција е ограничена на бесплатните верзии на алатката.

Кои се силните страни на Otter.ai?

Otter.ai е навистина едноставен за користење и интуитивен, што е совршено за едукатори кои, како мене, уживаат во придобивките од технологијата, но немаат трпение за сложени алатки со стрмни криви на учење. Создава препис на снимката што може да се пребарува, базиран на облак, кој е синхронизиран со снимката. Ова е фантастично за новинарството или за која било ситуација што бара од вас да прегледате пишан материјал. Вашите ученици сакаат да знаат што кажавте за квизот 4, но не можат да се сетат кога го кажавте? Сè што треба да направат е да пребаруваат „квиз“ и ќе ја најдат секоја референца за тоа во преписот.

Овој препис што може да се пребарува, синхронизиран со снимката, ви овозможува да правите уредувања на текстот. Ова е важно затоа што нетранскрипцијата е совршена, но полесно е да се препише директен цитат од снимка кога веќе сте 80 проценти од патот до таму. Ова е исто така посебна предност за Otter.ai во однос на вградените алатки за транскрипција достапни во некои верзии на Google Meet или Zoom.

Јас ја користам оваа алатка речиси секојдневно и имам слушнато од студенти кои сметаат дека е исто така корисна.

Кои се некои недостатоци на Otter.ai?

Otter.ai неодамна ги зголеми своите цени. Мојот професионален план за претплата чини 8,33 долари месечно, што порано вклучуваше неограничени прикачувања на датотеки, меѓутоа, неодамна почна да ме ограничува на 10 поставувања на датотеки месечно. Ова звучи како многу, освен што оди брзо кога користите Otter.ai исто како и јас.

Друг проблем е тоа што при уредување текст на препис на Otter.ai нема автоматско зачувување, така што промените што ги правите не се во живо како во Google Doc. Треба постојано да се сеќавате да кликнете зачувај за транскриптот да може повторно да се синхронизира.

Покрај цената и овој мал проблем со синхронизацијата, не сум експериментирал многу со помошникот за состаноци на Otter.ai бидејќи сè уште сум малку чуден од идејата мојот бот да присуствува на состаноци без мене. Гледам како ова може да биде корисно, но исто така изгледа морничаво да им се каже на соработниците: „Не, не можам да го одржам состанокот, но мојот помошник робот ќе биде таму запишувајќи сè што ќе кажете и ќе прави слики од екранот во случајни моменти“. Колку што јас некако Google или Facebook да снимаат сè што правам онлајн, повеќе би сакал да ме следат технолошките гиганти отколку Боб од сметководството. И сигурен сум дека Боб (патем, не е вистинска личност) го чувствува истото за Ерик од редакцијата. Затоа, би рекол да се пријавите со вашите соработници и нивното ниво на удобност, пред да го испратите вашиот робот да го следи состанокот.

Колку чини Otter.ai?

Otter.ai има робусна бесплатна верзија која ќе одговори на потребите на многу едукатори и нивните студенти. Бесплатниот план може да се интегрира со Zoom, Microsoft Teams или Google Meet и вклучува 300 минути транскрипции месечно, но е ограничен на само 30 минути по сесија, така што не работи за подолги интервјуа или состаноци.

професионалниот план изнесува 8,33 долари месечно кога се наплаќа годишно и вклучува 1.200 месечни минути за транскрипција, 10 транскрипции на датотеки за увоз, како и дополнителни функции за пребарување и уредување.

деловниот план е 20 $ месечно кога се наплаќа годишно и вклучува 6.000 месечни минути за транскрипција и опција за увоз на неограничени датотеки.

Совети за Otter.ai & засилувач; Трикови за настава

И покрај некои мали недостатоци, Otter.ai ми заштеди огромно време и активно им го препорачувам на студентите. Некои начини на кои можете да ја користите вештачката интелигенција како едукатор вклучуваат:

Интервјуирање со експерт или создавање проект за орална историја

Otter.ai прави интервјуирање некогополесно и има многу вредност за студентите да се чувствуваат удобно со спроведувањето интервјуа. Без разлика дали тоа значи интервјуирање на постара заедница или член на семејството за историски настан или контакт со експерт во областа во која тие се заинтересирани да дознаат повеќе, седнувањето со некого и разговорот може да биде наградувачко искуство. Користењето на Otter.ai им овозможува на учениците да се фокусираат на разговорот без да се заглавуваат во пишување или правење белешки.

Користете го за да го разбиете Writer's Block

Ужасот на празната страница е реален, дури и за етаблираните писатели -- само прашајте го Џорџ Р.Р. Мартин како е најновата Игра на тронови доаѓа продолжение. Ако ученикот користи алатка како што е Otter.ai за да ги запише своите мисли на хартија за реакција или друга задача може да помогне да се скрши мразот. Никогаш не се знае, некои студенти би можеле да откријат дека не е пишувањето што го мразат, туку само целото пишување.

Користете го за зајакнување на пристапноста за студентите

Обезбедувањето снимка од предавање или дискусија на час со целосен писмен препис може да биде неверојатно корисно за студентите кои имаат проблеми со слухот или имаат други предизвици за обработка на јазикот. Користењето на алатката за говор во текст може да им помогне и на студентите да придонесат за работа кои се борат со механиката на пишување.

Користете го за снимање и сумирање состаноци

Гледањето снимка од состанок што сте го пропуштиле одзема многу време, особено ако имасе само неколку моменти кои се релевантни за вас. Препишувањето на состанокот од Otter.ai може да ви помогне да дојдете до важниот дел во моменти.

  • 4 начини да користите ChatGPT за да се подготвите за часот
  • Што е GPT-4? Што треба да знаат едукаторите за следното поглавје на ChatGPT
  • Што е Google Bard? Натпреварувачот на ChatGPT објасни за едукаторите

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.