Технички совети за часови: 8 задолжителни веб-страници и апликации за научно читање пасуси

Greg Peters 07-07-2023
Greg Peters

Наоѓањето информативен текст со висок интерес е важен дел од лоцирањето на вистинските ресурси за вашата училница. Ако сте во потрага по дигитален материјал за читање за вашите ученици, постојат неколку различни веб-локации и апликации кои имаат пасуси за научно читање за деца. Ресурсите на списокот подолу вклучуваат текст соодветен за голем број читатели. Многу од овие ресурси ви дозволуваат да пребарувате по ниво на одделение, ниво на читање и тема за да најдете пасус за научно читање што се поврзува со вашите цели за учење.

Кога им претставувате дигитален текст на учениците, можете да посочите некои од врските со читањето традиционален информативен текст – како натписи, наслови итн. Може да одлучите да ги запознаете учениците со карактеристиките на дигиталниот текст, како што се способноста да кликнат на одредени зборови за да ги слушнат како читаат гласно или кога да паузирате за да гледате видео вградено во онлајн-написот.

Веб-страници и апликации за научно читање пасуси

Веројатно сте запознаени со хартиената верзија на популарното списание Scholastic. Придружната веб-страница вклучува многу бесплатни содржини и многу пасуси за читање на научни теми. Има и видео моменти кои можат да им помогнат на читателите од која било возраст да пристапат до содржината што штотуку ја прочитале.

Веб-локацијата TIME for Kids вклучува дел фокусиран на научни теми. Оваа врска ќе ве однесе директно до сите нивни научни статии. Како и многу веб-страници што можетенавигирајте на страничната лента за да ги најдете темите што најмногу ве интересираат.

Ако сте редовен читател на ClassTechTips.com, знаете колку ја сакам Newsela. На веб-локацијата на Newsela можете да пребарувате статии по клучни зборови и ниво на оценка. Има дел за научни статии што ќе ве доведе до најновите написи за низа научни теми.

Исто како Newsela, можете да пребарувате Readworks за кратки текстови во различни жанрови и нивоа на читање. Мора да креирате бесплатна сметка за да пристапите до прашањата за разбирање и пасусите во Readworks.

Исто така види: netTrekker пребарување

Britannica Kids има многу различни апликации со материјали за читање за научните училници. Дизајнирани за iPad, овие апликации вклучуваат на еден Volcanoes и друг на Snakes. Записите во енциклопедијата се одлични за студентите кои сакаат да научат повеќе за темата што ја сметаат за интересна. Можете да пристапите до целосната листа на нивните апликации овде.

Постојат неколку други апликации за читање со разбирање кои се фокусираат конкретно на науката. Науката за Земјата со разбирање за читање е наменета за основни читатели и вклучува кратки пасуси. Trees PRO е уште една апликација за iPad која вклучува материјали за читање на научни теми.

Ако работите во училница со Chromebook (или кој било уред со веб-прелистувач), друго одлично место каде можете да одите за научно читање пасуси е DOGO Вести. Оваа веб-локација споделува статии за тековни настани и го нагласува клучниот речникзборови за читателите.

Кога би се користеле пасуси за научно читање?

Пасуси за научно читање може да ви помогнат поради многу различни причини:

  • Независни пасуси за читање за информативни текстуални единици
  • Материјали за читање со висок интерес за да го привлечат вниманието на вашите ученици
  • Крес-наставни врски за зајакнување на ELA и научните концепти
  • Курирани ресурси за читање за помош при истражувачки проекти

Овие материјали за читање може да се користат на многу различни начини! Може да вклучите стратегии #FormativeTech, како што се ливчиња за дигитални излези за да проверите дали ги разбирате додека учениците ги читаат овие текстови. Или можеби ќе одлучите учениците да размислуваат за нивното читање со некои од моите омилени алатки за создавање за да го покажат она што го научиле.

Споделете ги вашите идеи и омилени во коментарите подолу!

крст објавен на classtechtips.com

Моника Барнс е наставничка од петто одделение во училница за iPad 1:1. Посетете ја нејзината веб-локација на classtechtips.com за совети за креативно образование за технологија и планови за лекции за технологија усогласени со Заедничките основни стандарди.

Исто така види: Што е проекти на Knight Lab и како може да се користи за предавање?

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.