Lightspeed Systems добива CatchOn: Што треба да знаете

Greg Peters 30-09-2023
Greg Peters

Lightspeed Systems неодамна објави дека ја купила филијалата на ENA CatchOn, Inc.

Еве што треба да знаат едукаторите за здружувањето на овие две edtech компании.

Исто така види: Како да им помогнете на учениците да развијат доживотни математички вештини

Што значи ова за областите што користат Lightspeed и CatchOn?

Производите за аналитика на Lightspeed и CatchOn на крајот ќе бидат интегрирани. „Планот е да им дозволиме на нашите клиенти кои веќе користат CatchOn да продолжат да го користат тоа, а нашите клиенти кои веќе користеа аналитика на Lightspeed да продолжат да го користат тоа, но целта е да ја споиме секоја технологија што е во аналитичкиот производ на Lightspeed во CatchOn“, вели Брајан Томас, претседател и извршен директор на Lightspeed Systems. „Има многу повеќе функции во производите на CatchOn отколку во аналитичките производи на Lightspeed“.

Основачот на CatchOn, Џена Дрејпер, се надева дека засилената аналитичка алатка ќе помогне во другите услуги на Lightspeed. „Треба да размислуваме за тоа како аналитиката влијае на безбедноста, управувањето со училницата, филтрирањето - има само огромна вредност“, вели таа.

Сузи Брукс, директорка за наставна технологија во јавните училишта Mashpee, беше заинтригирана од потенцијалот на стекнувањето. „Нашиот округ е клиент на CatchOn многу години“, напиша таа преку е-пошта. „Со лидерството на Lightspeed во онлајн безбедноста и управувањето со училницата, ние сме возбудени за потенцијалот за видливост во ангажманот на студентите, академски,и состојбата на менталното здравје на едно место“.

Зошто Lightspeed го купи CatchOn?

Томас вели дека тој и другите директори во Lightspeed биле заинтересирани и за мисијата на CatchOn да им помогне на лидерите прецизно да ги проценат нивните онлајн инвестиции во софтверски апликации и технологијата за податоци и аналитика што ја развила компанијата.

Технологијата за брзина на светлината достигнува повеќе од 20 милиони ученици во 39 земји и 32.000 училишта на глобално ниво. Компанијата користи патентирани агенти за да обезбеди веб-филтрирање за училишните области. „Тие агенти ни дозволија да управуваме со мобилни уреди, управување со училница и производ наречен Alert, кој е наш човечки преглед и вештачка интелигенција што ни овозможува да предвидиме дали студентот е изложен на ризик да се повреди себеси или другите“, вели Томас. Сепак, членовите на компанијата сфатија дека има и други потенцијално корисни информации за учењето што може да се соберат во исто време, и дека компанијата може да премине во „форма на аналитика“.

Исто така види: Што е Јазик! Во живо и како тоа може да им помогне на вашите студенти?

Овој тип на технологија е она што го наведе Draper да го формира CatchOn во 2016 година. „Јена и тимот на CatchOn развиваа свои агенти и технологија која исто така ги решаваше проблемите со аналитиката. И таа, искрено, го правеше тоа пред нас и подобро ја работеше работата“, вели Томас.

Дрејпер и Томас долго време се пријатели, а кога Томас дозна дека ЕНА ќе го продаде CatchOn, тој беше заинтересиран да го купикомпанијата. „Бидејќи производот на CatchOn беше најмалку 18 месеци до 24 месеци пред аналитичкиот производ на Lightspeed, и имав голема верба во усогласувањето на Jena со Lightspeed, мислевме дека спојувањето на две компании ќе биде навистина возбудливо“, вели Томас.

Како оваа аквизиција ќе помогне во CatchOn?

CatchOn е основана од Draper во 2016 година. „Сеопфатниот проблем што сакав да им помогнам на училишните области да го решат беше како да се користи технологијата ефикасно и ефективно“, вели таа. „Сакав тие навистина да разберат и да ја искористат целосната моќ и потенцијал што технологијата им ги дава во училниците и наставниците и учениците. И јас ја имав оваа претпоставка од моето искуство во училиште, дека тие не ја сфатија целосно. Се користеше повеќе, но не мораше ефикасно да се користи и користеше на начин што навистина може да биде од корист за образованието како целина“.

Дрејпер се состана со многу училишни водачи и сфати дека имаат минимални системи за да се измери која технологија е купена, како или дури и дали се користи и колкав е вкупниот поврат на инвестицијата. Училиштата имаа ограничени податоци за употребата на технологијата и голем дел од податоците што ги имаа се филтрираа преку компаниите со кои работеа, што имаше висок потенцијал за пристрасност.

Дрејпер праша дали има програма што ќе работи како црна кутија во авион и ќе им покаже на водачите на областите каде децата оделе на интернет и кои алатки гиискористени, би биле од помош. „Тие рекоа: „Ако можете да го направите тоа, ќе го решите еден од најголемите проблеми во образованието К-12. И помислив: „Во ред, тоа звучи забавно. Предизвикот е прифатен.“

Со купувањето на Lightspeed ќе му помогне на CatchOn да расте и да допре до повеќе студенти и едукатори. „Задоволен сум што сум со Lightspeed“, вели Дрејпер. „Јас сум нивен обожавател долго време. Ми се допаѓа колку брзо се движат. Ги сакам проблемите што ги решаваат. Ја сакам нивната агилност. Мислам дека CatchOn има фантастичен нов дом, кој само ќе ја засили и забрза нашата визија до n-ти степен“.

  • Како студентите од колеџ помагаат да се реши недостигот од заменски наставници
  • Какви видови маски треба да носат едукаторите

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.