Како да им помогнете на учениците да развијат доживотни математички вештини

Greg Peters 25-06-2023
Greg Peters

Кој: Тара Фултон, окружен математички координатор во основното училиште Крејн бр. 13, Јума, Аризона

Во нашата училишна област, 100% од учениците добиваат бесплатен ручек и 16% се изучувачи на англиски јазик (ELLs). За да се поддржи учењето, сите ученици имаат iPad и целиот наставен кадар има MacBook Air и iPad, кои се алатките што се користат во нашите училници по математика.

По воведувањето на Заедничките основни државни стандарди за математика, имаше промена на строгоста, очекувајќи од наставниците да предаваат математика многу поинаку. Наместо наставникот-центричен пристап „Јас правам, правиме, ти правиш“, ние започнавме патување да предаваме математика преку решавање проблеми со ученикот во првите редови, дозволувајќи им на вештините и идеите да се појават од работењето преку богати математички задачи.

Нашите наставници се вклучија во обука за модел на учење заснован на проблем, но беше тешко да се најде слободно достапна наставна програма по математика заснована на проблем што ги задоволува нашите потреби. Откривме дека премногу програми се потпираат на пристапот „Да-како-јас-ви-ви-ти“, оставајќи каков било фокус на расудувањето на учениците и решавањето на проблемите да дојде само на крајот од лекцијата. Друго прашање беше дека отворените образовни ресурси (ООР) обично не обезбедуваат доволно поддршка од наставниците за да помогнат учењето засновано на проблеми да стане реалност во училницата.

За да ја пополниме празнината, создадовме сопствена платформа за дигитална наставна програма со курирани материјалиод различни ресурси. Додека некои наставници ја ценеа автономијата во дизајнот на часовите, многу други сакаа поструктурирана наставна програма што ќе може да ја предаваат лекција по лекција, а потоа да додадат свој талент.

Наоѓање решение за OER

Се обидовме со бесплатно достапна верзија на илустративна математика (IM) 6–8 Math понудена од партнер со сертификат за IM, Кендал Хант. Нашите наставници од средните училишта ја прифатија наставната програма поради нејзината предвидлива структура на часови и вградените поддржувачи беа ефективни во спроведувањето на пристапот за математика базиран на проблеми во нивните училници. Бидејќи наставната програма беше толку добро прифатена, сакавме да им ја понудиме таа опција и на нашите наставници К-5, па се пријавивме за пилот IM K-5 Math beta во нашите основни училишта.

Професионални совети

Обезбедете професионално учење. За да се подготват за воведувањето на наставната програма, наставниците присуствуваа на два дена професионално учење. Целта беше да се обезбеди јасна слика за тоа како да се направи учењето засновано на проблем да се случи во училниците бидејќи тоа е многу различно од традиционалниот пристап што многу едукатори го искусија како самите студенти.

Учете математика преку решавање проблеми . Претходно, наставниот модел во многу училници беше „застанете и испорачајте“, при што наставникот го правеше најголемиот дел од размислувањето и објаснувањето. Сега, наставникот повеќе не е чувар на математичкото знаење, туку им овозможува на учениците да учат новоматематичка содржина со откривање на проблеми користејќи сопствени стратегии и решенија или правење смисла на другите. Нашите студенти истражуваат, се справуваат со и работат преку богати математички задачи. Наставниците набљудуваат, слушаат разговори, поставуваат истражни прашања за да го водат размислувањето и ги олеснуваат дискусиите за математичките структури и врските меѓу математичките идеи и врски. Оваа рутина им овозможува на наставниците да обезбедат поддршка само навреме доколку е потребно, наместо поддршка за секој случај што може да одземе драгоцено време за настава.

Поканете ги учениците на математика. Една од најголемите работи што може да се види во нашите училници е наставниците што ја започнуваат секоја лекција со покана за математика. Тоа не се случувало секогаш порано. Почнувањето со наставна рутина како Notice и Wonder се покажува како многу попривлечно и подобредојде отколку да барате од учениците да почнат да копираат белешки за лекција. Имајќи привлечна покана за математика ги возбудува децата. Тоа го привлекува нивниот интерес и им покажува дека математиката не мора да биде застрашувачка. Таа, исто така, гради математичка заедница во која учениците се чувствуваат безбедно и нивните мисли се вреднуваат.

Зголемете еднаквост и пристап . Колку и да се трудиме да имаме правични искуства во учењето за сите ученици, нашиот додаток за автономија на наставникот во дизајнот на часовите понекогаш предизвикува да завршиме со нееднаквости. На пример, во посебенобразование или ELL училница, наставникот може да се фокусира првенствено на напаметните вештини и процедури со мало внимание на значајното учење математика. Иако наставникот може да мисли дека ова им помага на учениците, всушност, го отстранува нивниот пристап до материјал од ниво на одделение и висококвалитетни типови проблеми. Со нашата нова наставна програма, фокусот е на правичност и пристап, така што сите студенти можат да се вклучат во ригорозни содржини на ниво на одделение. Како што учениците реагираат на математичките активности, наставниците се способни да ги откријат празнините во учењето и да обезбедат активности со соодветна длабочина на знаење што се движат кон математичко владеење.

Исто така види: Најдобри дигитални портфолија за студенти

Имплементирање на конзистентна структура на часот. Секоја лекција во наставната програма вклучува загревање со покана, активност заснована на проблеми, синтеза на активности, синтеза на лекции и разладување. Да се ​​има конзистентна структура на секоја лекција е многу корисно во услови на училница - и за време на учење на далечина - затоа што учениците знаат што да очекуваат и како течат работите.

Исто така види: Користење на алатката за враќање на инвестицијата за да се донесат подобри одлуки во училиштето

Дајте им на наставниците алатки за да бидат креативни. Како област 1:1, многу од нашите наставници се сертифицирани од Apple и многу креативни во развивањето начини за учениците да го споделат своето математичко разбирање. Студентите може да снимаат и споделат кратко видео со помош на Flipgrid или да креираат презентација користејќи Keynote за да го сумираат и синтетизираат своето учење. Може да изгледа многу различно од училница до училница порадитехнолошките ресурси што ги користат наставниците и разновидноста на начини на кои можат да собираат артефакти од учениците.

Позитивни резултати

Создавање математички врски. Кохерентноста е исто така важна. Кога учениците ќе ги видат математичките врски меѓу идеите и врските или од едно ниво до друго одделение, тие имаат подобро задржување. Тие, исто така, имаат помазна транзиција бидејќи веќе биле изложени на структурата на лекцијата и поддршката. Кога наставниците ќе видат колку добро им оди на часот и ќе кажат: „Ни треба оваа наставна програма за сите наши оценки“, тогаш знам дека работите функционираат и се менуваат на подобро.

Градење на доживотни ученици. Бидејќи голем дел од работата во нашите училници по математика се врши заеднички, учениците имаат можност да конструираат остварливи аргументи, да го критикуваат расудувањето на другите, да работат заедно и да дојдат до консензус. Тие развиваат вештини за зборување и слушање кои се поврзуваат со нашите стандарди за уметност на англиски јазик, заедно со други неопходни животни вештини кои ќе се користат во нивните образовни кариери и долго потоа.

Tech Tools

  • Apple iPad
  • IM K-5 Math beta сертифициран од Illustrative Mathematics
  • IM 6– 8 математика потврдена од Illustrative Mathematics
  • Топ страници и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобрите STEM апликации за 2020 година

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.