Како да научите дигитално државјанство

Greg Peters 11-06-2023
Greg Peters

Благодарение на пандемијата, технологијата сега е сеприсутна во училишните области. Како резултат на тоа, сите наставници мора да учествуваат во работата за вклучување на учениците во дијалог околу одговорните дигитални интеракции. Училиштата работат во нова нормала, во која важноста и придобивките од дигиталното образование се јасни. Водачите на училиштата и областите конечно ја сфатија посериозно работата за премостување на дигиталниот јаз. Тие обезбедуваат нивните студенти и вработени да имаат технологија и интернет конекција потребни за успех во модерното време.

Заедно со оваа промена доаѓа и одговорноста да се осигура дека секој воспитувач ја разбира важноста на дигиталното граѓанство за нив лично, како да ги поддржува разговорите во училницата и како да го вклучи дигиталното граѓанство на секое ниво на одделение. Додека повеќето училишта ги учеа учениците за дигитално државјанство пред пандемијата, назначен наставник како наставникот по технологија или библиотекар обично беше одговорен за тоа. Денес, секој наставник користи алатки за дигитално учење, и затоа може и треба да предава дигитално граѓанство додека учениците создаваат, соработуваат и се поврзуваат користејќи технологија за учење.

Денес, учениците треба подобро да го разберат својот дигитален отпечаток , како ефективно да комуницираат, алатките што можат да ги користат, како да најдат информации, стратегии за кога се чувствуваат небезбедни на интернет и што есе смета за соодветно и несоодветно однесување. Во учебната 2021-2022 година, едукаторите доживеаја зголемување на однесувањето и несоодветните јазични проблеми кои ја направија учебната година попредизвиклива. Не сакаме несоодветното дигитално државјанство да го попречува доброто учење, учење и градење односи. Во некои случаи тоа се случило кога учениците постапувале несоодветно на интернет или донеле онлајн предизвици и јазик во нивните училници.

Одминувајќи напред, императив е едукаторите да не ги користат овие грешки како причина да престанат да ги ангажираат учениците со технологијата. Наместо тоа, овие инциденти можат да бидат моменти за поучување. Кога учениците прават лоши избори, можеме да одвоиме време за да им помогнеме да ги разберат нивните постапки и да откријат како да направат поинформирани и поодговорни избори.

Ние, исто така, мора да обезбедиме наставниците да разберат дека тие се примери на интернет исто како што се лично. Како што е наведено во оваа статија New York Post , наставниците рутински се следат преку Интернет од нивните ученици. „Тие не гледаат на Твитер, на Инстаграм“, рече еден од вработените во училиштето. Ова не е изненадување. Нашите студенти растат дигитални и бараат да видат како нивните наставници се однесуваат на овие простори.

Иако ова може да се чувствува непријатно, нашите студенти заслужуваат образование што ќе ги подготви за успех и на нивните онлајн и лично живее.

Еве како дазапочнете:

Воспоставете норми

Воспоставувањето норми за тоа како технологијата се користи внатре и надвор од училницата е одличен начин да се започне учебната година.

Овој напор може да вклучи размислувања како што се:

 • Како поставувате прашање?
 • Како давате повратни информации?
 • Кога зборуваш?
 • Кои се протоколи за да се осигураме дека нема да прекинеме?
 • Како да обезбедиме да се слушнат сите гласови?
 • Кога го користите разговорот?
 • Кога користите реакции или рачни сигнали?
 • Што прават учениците кога се снимаат часовите?

Запомнете, можете повторно да ги прегледате и ревидирате нормите по потреба. На пример, кога некој во заедницата оди против договорените норми, тоа може да биде можност да се разгледаат и дискутираат параметрите. Во тоа време можете да одредите дали однесувањето или нормата треба да се сменат.

Доделете улоги

Разговарајте со вашиот клас за улогите што учениците може да ги преземат кога учат онлајн. Улогите може да вклучуваат некои од следново:

Модератор на разговор

 • Модерира разговор со тоа што ќе му предочи на наставникот прашања и повратни информации.
 • Одговара на прашања и дава информации.

Истражувач

 • Обезбедува корисни врски и информации за она што се учи и дискутира.

Техничка поддршка

 • Им помага на другите студенти со какви било технички проблеми.

Модератор на однесување

 • ОваЛицето го става на внимание на наставникот какви било прашања.

Може да биде потребно извесно време за да се одреди кои ученици би можеле да бидат најдобри за секоја улога. Може да доделите улоги засновани на силните страни на учениците и да ги ротирате задачите (како класни работни места во физичка училница). Или, можеби ќе сакате да имате студенти да аплицираат за улога и интервју за работата. Избраните кандидати можеби ќе можат да ја имаат позицијата и/или да бидат поддржани во различни периоди. Улогите може да се заменуваат секоја недела или месец како што има смисла.

Определете ги најдобрите практики за учење богато со технологија

Еве некои од најдобрите практики што успешните едукатори ги користат кога ја користат технологијата во училницата:

Изградете на време пред часот за да ја поставите вашата активност и време по часот за затворање

 • Поставувањето вклучува: Проверка на опремата; редењето материјали за презентација и сите веб-локации/ресурси
 • Затвори вклучува: Оставање време за Q & засилувач; А; испраќање евалуации по лекцијата; и обезбедување поддршка еден-на-еден за сите ученици на кои можеби им е потребна

Имајте предвид дека можеби има ученици во вашето одделение кои можат да го поддржат ова.

Да воведен слајд за учениците да знаат што ќе научат

 • Вклучете какви било релевантни линкови до материјали како што е агендата и други корисни информации што можеби им требаат на учениците за време на часот

Имајте слајд од агендата за да помогнете во одржувањето на лекцијатаследење и да се осигура дека учениците знаат што да очекуваат

 • Во агендата има врски до презентацијата, ресурси итн.
 • Поставете дозволи за учениците да можат да гледаат (не уредуваат ) агендата

Поставете време за бесплатен разговор на почетокот и на крајот

 • Имањето време на крајот може да биде награда за да останете на задача и може да помогне да се избегнат социјални одвлекувања за време на часот

Донесете енергија!

 • Не секоја лекција ќе биде возбудлива или привлечна, сепак, тоа е важно е да зборувате јасно и да бидете присутни.
 • Никој не сака да слуша од некој што зборува монотоно или се сопнува низ долготрајни наративи.

Познајте ја вашата публика

 • Предвидете ги можните прашања и начини на кои можете да му одговорите на секое

Бидете рефлексивни

 • Побарајте повратни информации од вашите ученици за тоа како помина лекцијата. Можеби обезбедете кратка евалуација, како што е оценка и коментар за лекцијата

Вклучи семејства

Многу училишта станаа креативни кога се поврзуваа со семејствата за време на пандемијата. Тие се поврзаа со семејствата повеќе од кога било за да ги поддржат своите студенти. Развивањето одговорни дигитални граѓани најдобро се случува кога наставниците се здружуваат со семејствата за да ги поддржат учениците. За среќа, има помош за тоа.

Common Sense Education има бесплатен Водич за имплементација на семејниот ангажман кој обезбедува процес во три чекори за поставувањевклученост на семејството во текот на целата година. Најдобрите моменти вклучуваат пакет алатки за ангажирање на семејството за воспитувачи и семејни застапници што обезбедува вредни совети и алатки за споделување со родителите и старателите.

Наставната програма за дигитално државјанство К-12 има семејни совети и активности , на повеќе јазици, во секоја од темите на наставната програма, вклучително и почетници за разговор за родителите и старателите да имаат значајни разговори со своите деца околу употребата на медиумите и технологијата. Дополнително, семејните ресурси засновани на истражување на Common Sense покриваат неколку теми за дигитално граѓанство преку статии , видеа, материјали, работилници и презентации.

Родителите и старателите на деца на возраст од 3-11 години, исто така, можат да се пријават на Совети на здрав разум по текст , каде што можат да добиваат совети и совети директно од нивните телефони, без трошоци на шпански и Англиски.

Common Sense Latino е за семејства што зборуваат шпански каде што можат да најдат ресурси кои се и јазично и културно релевантни.

Доколку работите конкретно со деца на помала возраст (под 8 години), Прилогот со алатки за рано детство на Common Sense е уште еден одличен извор за да им помогнете на семејствата да го негуваат развојот на малите деца и вештините за извршно функционирање во дигиталната возраст, со шест работилници по сценарио на англиски и шпански.

Изберете наставна програма за дигитално државјанство

Училиштата можат да изберат Бесплатен дигиталенВеб-страници за граѓанство, лекции и активности кои треба да се користат во нивното училиште . Идеално, овие лекции би ги учат различен персонал во текот на целата учебна година.

Станете признати

Образованието со здрав разум им овозможува на едукаторите, училиштата и областите да добијат признание за водечка дигитална настава и граѓанство во денешните училници.

Програмата за препознавање здрав разум ги обезбедува најновите стратегии за настава и гарантира дека оние кои учествуваат ќе добијат заслужени признанија за нивната работа.

Исто така види: Што е чекологија и како може да се користи за предавање?

Здрав разум Educator , Училиште или Област , ќе научат да водат одговорна и ефективна употреба на технологијата во нивните училишни заедници и да ја градат својата практика на патот.

Бесплатно е да се учествува во оваа програма.

Зголемете го вашето знаење за дигитално граѓанство

Образованието за здрав разум е можеби најпознатиот извор за насоки за дигитално државјанство.

Еве неколку ресурси кои можат да им помогнат на наставниците бидејќи инкорпорираат повеќе технологија во нивното учење и учење. -часовна интерактивна обука, ќе ги научите шесте основни концепти на дигитално граѓанство и ќе истражите како можете да ги интегрирате наставните лекции на Common Sense во вашата училница. Едукаторите кои ќе го завршат овој курс ќе добијат сертификат за завршено.

 • Заштита на курсеви за приватност на студентите e -Дознајте зошто е важна приватноста на учениците преку Интернет и најдобрите практики за управување со ризикот за вашите студенти при користење на технологија. Во оваа едночасовна интерактивна обука, ќе истражувате специфични алатки и методи за проценка на приватноста и безбедноста на производите кои вообичаено се користат во училницата. Едукаторите кои ќе го завршат овој курс ќе добијат сертификат за завршено.
 • Дигитално државјанство листа за репродукција : 12-минутни видеа за дигитални дилеми, дигитални интерактивности, брзи активности и SEL во ресурсниот центар за дигитален живот.
 • Вебинари за здрав разум (приближно 30 - 60 мин) на повеќе теми.
 • Што треба и што не треба на социјалните медиуми за училницата - Научете како да ги чувате информациите за учениците доверливи на социјалните мрежи.
 • Како да ги подготвите децата за видео разговор за онлајн часови - Кратка статија со корисни совети за тоа како да ги подготвите учениците за онлајн учење.
 • Помогнете им на децата да се движат во акробации со вирусни социјални мрежи - Научете зошто децата учествуваат во предизвиците на вирусните социјални медиуми и како можете да им помогнете да донесуваат одговорни одлуки.
 • 9 Дигитален Совети за бонтон - Учењето на учениците како да се движат низ дигиталниот свет на општествено прифатлив начин започнува со моделирање на добро однесување.
 • Исто така види: Дигитална таксономија на Блум: ажурирање

  Како што училиштата се движат кон нова нормална која го цени дигиталното учење, поважно е од кога и да е да се воспостават норми, да се доделуваат улоги, да се утврдат најдобрите практики,изберете наставна програма, запознајте ги ресурсите, вклучите семејства и станете признати за оваа работа. Секој од овие елементи ќе биде клучен за да се обезбеди удобност и успех на нашите наставници, ученици и нивните семејства.

  • Совети и трикови на Microsoft Teams за наставници
  • 6 совети како да се осигурате дека бесплатните образовни апликации се безбедни

  Greg Peters

  Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.