Студентски гласови: 4 начини да се засили во вашето училиште

Greg Peters 25-06-2023
Greg Peters

Студенти од цела САД неодамна се собраа виртуелно да го промовираат гласот на студентите во образованието на првиот годишен Самит Студенти за правично образование: Премин од застапување до акција.

Самитот беше предводен од началниците Марлон Џ. Собра повеќе од 50 студентски лидери за да ги споделат своите сознанија со присутните над 1.000 едукатори.

Учесниците споделија резултати од искуството, нудејќи совети и најдобри практики.

1. И наставниците се ученици

„Јас сум трансродовиот студент и има многу работи што би сакал да ги направат моите наставници, а знам дека и другите луѓе посакуваат да ги направат нивните наставници“, вели Брукс Вишњевски, поранешен студент на училиштето за уметност и изведба Кетл Мораин и сегашен студент на Уметничката академија Интерлохен во Мичиген. Тој додава дека понекогаш наставниците се впуштаат во практики на исклучување без да го сфатат тоа.

На пример, едноставниот чин на одење низ класот и запознавање на учениците еден со друг може да се прилагоди за да биде инклузивен. „Кога сите се споделуваат на почетокот на учебната година, сите само го кажуваат своето име и оценка“, вели Вишњевски. „Секогаш би ги кажал моите заменки, бидејќи луѓето можатда претпоставиме дека имам различни заменки отколку што се идентификувам. „Студентите понекогаш можат да имаат одлични идеи“, вели тој. „Кога би дошол кај мојот учител и би рекол: „Еј, би го ценел ако користите заменки.“ Идејата е дека тие се отворени за тоа.

Исто така види: Заштитени твитови? 8 пораки што ги испраќате

2. Училиштето е повеќе од училишна работа

Учениците се учат математика, англиски, биологија и други предмети додека се на училиште, но искуството во образованието често оди подлабоко. „Ние не учиме само за училишни предмети и училишни предмети, ние учиме за животот“, вели Андреа Џеј Дела Викторија, неодамнешна дипломирана од унифицираниот училишен округ Роуланд. „Кога сте во училницата, сакате да имате вистински разговори со вашите ученици за да ја отворите таа продуктивна средина за учење“.

Исто така види: Што е Cognii и како може да се користи за предавање?

За да ги натераат учениците да се отворат во овие разговори, едукаторите обично треба да ја започнат дискусијата, вели Мичел, еден од едукаторите кои помогнаа во планирањето на самитот. На пример, таа вели дека во раните состаноци за планирање на самитот, студентите на почетокот не сакале да зборуваат. „Тие не можеа навистина да споделуваат и да бидат ранливи со нас додека ние не бевме ранливи“, вели Мичел.

3. Тешките разговори се задолжителни

Не е доволно само да одвоите време за разговори, едукаторите треба да го одржуваат дијалогот дури и --а особено -- кога се спушта по непријатни патишта. „Понекогаш за да се случи промена, треба да имате незгодни или тешки разговори“, вели Икпонмвоса Аго, неодамна дипломиран од Ричленд училишната област 2 во Јужна Каролина.

Овие предизвикувачки моменти овозможуваат да се развијат подлабоки разговори, додава Викторија. „Во разговор, сите се плашат од таа непријатна тишина, но непријатната тишина е во ред“, вели таа. „Тоа може само да им даде време на студентите навистина да размислат за тоа прашање, да размислат за нивниот одговор за да размислат за тоа што навистина е овој разговор, а не само за тој брз одговор“.

4. Предизвикајте ги постоечките норми и одвојте време за учениците

„Голем дел од она што го правеше овој самит ги предизвикуваше наставниците“, вели Нур Саламе, ученик во училишната област Кетл Мораин во Висконсин. „Ги охрабрувам наставниците да го оспорат авторитетот. Америка има државен училишен систем кој го предава најголемиот дел од истата наставна програма со децении. Но, светот се развива и се менува, и предизвикувајќи ја таа наставна програма и доставувајќи ја до вашите началници, вашиот училишен одбор, на тој начин ги завршуваме работите, наместо само да се усогласиме со образовниот систем кој е малку застарен“.

За подобро да разбере какви се чувствата на учениците, Мичел им препорачува на нејзините колеги едукатори да одвојат време за да ги запознаат учениците и да поставуваат дополнителни прашања заразјаснете ги нивните грижи, желби и идеи.

Воспитувачите исто така треба да го направат сето ова без да го стават на проба ученикот или неговите мисли и идеи. „Сто проценти мора да го оставите настрана проценката“, вели таа.

  • Ангажман во училница: 4 совети од учениците за наставници
  • Како 16-годишно момче ги возбудува другите деца за кодирање
  • STEM лекции: Направете учење да се вклучи во која било средина

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.