Што е Cognii и како може да се користи за предавање?

Greg Peters 04-08-2023
Greg Peters

Cognii е големо име кога станува збор за употребата на вештачка интелигенција во образованието. Всушност, ова е повеќекратно наградуван систем кој им помага на дигитално да се подучуваат студентите од К12 и високото образование.

На површина ова може да изгледа како иднината на наставата, во која ботови ги заменуваат луѓето. И бидејќи вештачката интелигенција во образовната индустрија се предвидува да вреди 80 милијарди долари до 2030 година, можеби ќе одиме на тој начин. Но, во реалноста, во моментов, ова е повеќе асистент за настава што може да одземе голем дел од работата од обележувањето и поправањето, додека им помага на учениците да учат и да растат посамостојно.

Ова може да се користи во училницата или, поверојатно, за работа дома, така што студентот сè уште може да добива насоки од системот без потреба од вистинско присуство на возрасни, сето тоа благодарение на интелигентното туторство и многу повеќе. Замислете Сири за образование.

Па, дали системот за вештачка интелигенција на Cognii може да ви биде корисен?

Што е Cognii?

Cognii е вештачки интелигентен наставник. Иако тоа звучи импресивно, реалноста е дека тоа е начин да им се помогне на учениците во сценарија за прашања и одговори со збир на однапред напишани коментари за насоки.

Оваа платформа работи на мноштво уреди, овозможувајќи им на многу студенти пристап до услугата. Тоа може да значи читање на целата работа и потоа одговарање на прашања, со насоки засновани на одговори или директни проценки. Опфаќа низа теми, вклучувајќиАнглиски јазик уметности, науки, социјални студии, инженерство, технологија и математика за 3-12 одделение.

Исто така види: Асистент за ревизија на турнитин

Cognii прави сè дигитално, така што одговорите и способностите на учениците се исто така снимени. Како такво, можно е наставниците да проценат поединци, групи или трендови од целата класна година, сето тоа со аналитички податоци на прв поглед до кои е едноставна за навигација.

Една од истакнатите карактеристики на Cognii , во однос на другите алатки за оценување, е тоа што ќе им овозможи на учениците да пишуваат одговори со свои зборови, но сепак да имаат автоматска помош за да ги водат и обележат. Но, повеќе за тоа како тоа функционира понатаму.

Како функционира Cognii?

Cognii во својата најосновна е дигитална платформа со прашања и одговори. Но, покомплексен е бидејќи користи вештачка интелигенција, така што системот може да ги препознае одговорите на учениците, напишани на нивниот природен јазик и да понуди насоки.

Затоа, наместо едноставно да ги натера студентите да пополнете оценување со повеќе избори, за да добиете брзо оценка, ова им овозможува на учениците да пишуваат одговори со свои зборови. Потоа ги препознава областите каде што на одговорот му недостасуваат делови, контекст или можеби длабочина, а потоа нуди повратни информации за учениците да се подобрат.

Учениците потоа додаваат повеќе на одговорот додека не биде точен пред да продолжат на следниот. Тоа е како да имаш асистент кој работи преку рамо на ученикот додека тие напредуваат низ оценувањето.

Бидејќи сето ова е моментално, со одговорведнаш штом ученикот ќе избере влез, тие можат да работат низ оценувањето без да чекаат повратни информации од наставникот, што ќе им помогне да ја совладаат областа многу побрзо од традиционалните сценарија за обележување прашања и одговори.

Кои се најдобрите функции на Cognii?

Cognii им е достапен на студентите секогаш кога ќе им треба и каде и да се со поврзан уред. Следствено, може да го направи совладувањето на предметите процес кој функционира за нив, без да се чувствуваат сами или неподдржани кога го преземаат.

Благодарение на употребата на природен јазик, сличен на Гласовно контролиран асистент, како што е Алекса на Amazon, Cognii AI може да ги разбере одговорите напишани од студентите на многу различни начини. Тоа може да придонесе за поинтелигентно туторство, во кое насоките се конкретно фокусирани за да можат учениците да видат каде им недостигаат или прават грешки во одговорот, пред да се прилагодат и да добијат нов одговор.

Разговорот напред-назад во стилот на четбот е веројатно нешто што и учениците и наставниците веќе го доживеале онлајн, што го прави многу достапно. Всушност, користењето на апликацијата може да биде како испраќање пораки на личност, што резултира со многу природен начин на учење преку комуникација.

Исто така види: Што е SurveyMonkey за образование? Најдобри совети и трикови

Оценувањето е автоматско, што може да заштеди многу време за наставниците. Но, бидејќи ова се чува и на интернет, наставниците можат да добијат јасен преглед на областите и учениците на кои им треба повеќе внимание, помошпри планирање на часовите и покривање на предмети.

Колку чини Cognii?

Cognii се наплаќа по продажба по продажба. Ова значи дека ќе бидат земени предвид мноштво фактори, од големината на училиштето, колку ученици ќе го користат системот, какви податоци се потребни за повратни информации и многу повеќе. Бидејќи ова не е широко објавено, не очекувајте да биде евтино.

Иако оваа алатка е достапна за К-12 и високото образование, таа е исто така за употреба во деловниот свет за цели на обука. Како такви, понудените пакети се разликуваат во голема мера и можат да бидат добро приспособени за да одговараат на потребите на институцијата на база на понуда по понуда.

Cognii најдобри совети и трикови

Направете го тоа реално

Пред да ги оставите учениците да користат Cognii, работете на оценување на часот за да им дадете идеја за тоа како функционира.

Користете го дома

Учениците нека работат на проценките Cognii дома за да можат да се подготват за час на таа тема што ќе понуди поголема длабочина од трудот на кој работеле.

Критикувајте сè

Учениците нека споделат повратни информации на час за тоа како функционира системот и како не работи. Помогнете им да научат дека вештачката интелигенција има свои недостатоци и како можат да ги надминат тие недостатоци.

  • Нов почетни комплет за наставници
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.