Дигитална таксономија на Блум: ажурирање

Greg Peters 30-09-2023
Greg Peters

Бенџамин Блум не беше осамена патка. Тој соработуваше со Макс Енглехарт, Едвард Фурст, Волтер Хил и Дејвид Кратвол за да објави рамка за категоризирање на образовните цели во 1956 година наречена Таксономија на образовните цели. Со текот на времето, оваа пирамида стана позната како Блумова таксономија и се користи за генерации наставници и универзитетски професори.

Рамката се состоеше од шест главни категории: знаење, разбирање, примена, анализа, синтеза и евалуација. Сликата на креативните обединети на Blooms од 1956 година вклучува глаголи што се користат за да се опише дејството што се случува во секоја категорија од таксономијата.

Исто така види: План за лекција на Google Slides

Во 1997 година, нов метод се појави на сцената за да им помогне на наставниците како признание за разбирањето на ученикот. Врз основа на неговата студија, д-р Норман Веб воспостави модел за длабочина на знаење за да ги категоризира активностите според нивото на сложеност во размислувањето и произлезе од усогласувањето на движењето на стандардите. Овој модел вклучува анализа на когнитивното очекување што го бараат стандардите, наставните активности и задачите за оценување (Webb, 1997).

Во 2001 година, група когнитивни психолози, теоретичари на наставни програми, истражувачи на настава и тестирање и оценување Специјалистите ги здружија силите за да ја објават Таксономија за настава, учење и оценување, ревидирана верзија на Блумовата таксономија. Акција зборови за опишување на когнитивните процеси мислителисредбата со знаењето беа инкорпорирани, наместо именките кои се користеа како дескриптори за оригиналните категории.

Во оваа нова Блумова таксономија, знаењето е основата на шесте когнитивни процеси : запомни, разбере, применува, анализира, оценува и создава. Авторите на новата рамка, исто така, идентификуваа различни видови знаења што се користат во сознанието: фактичко знаење, концептуално знаење, процедурално знаење и метакогнитивно знаење. Вештините за размислување од понизок ред остануваат во основата на пирамидата, а вештините од повисок ред на врвот. За да дознаете повеќе за новиот Bloom’s, погледнете го овој водич за ревидираната ревизија.

Употребата на технологијата е интегрирана во моделот, создавајќи го она што сега е познато како Дигитална таксономија на Блум. Популарна слика што често ја создаваат областите е пирамидата со достапни дигитални ресурси и промовирани во областа усогласена со соодветната категорија. Оваа слика би се разликувала во зависност од ресурсите на областа, но многу е корисно да се создаде нешто како ова за наставниците да ја поврзат технологијата со нивоата на Блум.

Надвор од Блум, наставниците имаат пристап до различни рамки и алатки кои ќе им помогнат да изградат учење богато со технологија. Универзитетот во Јужна Флорида веројатно има еден од најсилните ресурси преку својата матрица за интеграција на технологија. Оригиналниот TIMбеше развиен во 2003-2006 година преку финансирање од програмата за подобрување на образованието преку технологија. Сега во третото издание, TIM обезбедува не само матрица од ниско до високо усвојување и ангажман на учениците, туку и видеа и идеи за дизајн на лекции достапни бесплатно за сите едукатори.

Секоја од овие рамки, модели и матрици им помага на наставниците да ги водат наставниците во дизајнирањето на наставата која е корисна и привлечна за нивните ученици. Сега повеќе од кога и да било, фокусот на висококвалитетна настава богата со технологија е од суштинско значење за зголемен ангажман на учениците и подобрени перформанси на учениците.

Добијте ги најновите вести за edtech доставени до вашето сандаче овде:

Исто така види: Што е Swift Playgrounds и како може да се користи за учење?
  • Таксономијата на Блум цвета дигитално
  • Таксономијата на Блум во училницата

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.