Што е Креатор на книги и како можат едукаторите да го користат?

Greg Peters 30-07-2023
Greg Peters

Креаторот на книги е бесплатна образовна алатка дизајнирана да им овозможи на учениците да се вклучат во материјалот за часовите на директен и активен начин преку создавање мултимедијални е-книги со различни функции.

Достапен како веб-апликација на Chromebook, лаптопи и таблети, а исто така и како самостојна апликација за iPad, Book Creator е дигитален ресурс што им помага на учениците да ги истражуваат своите креативни страни додека учат.

Алатката добро се придобива за активно учење и заеднички проекти од секаков вид, и е соодветна за различни предмети и возрасни групи.

Создавачот на книги им дава можност на учениците да поставуваат слики, видеа, аудио и повеќе во е-книгите што ги создаваат. Исто така, им дава моќ да цртаат, да прават белешки и да соработуваат во реално време со своите соученици и инструктор.

Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете за Креаторот на книги.

Што е Креатор на книги?

Создавачот на книги е дизајниран да ги научи учениците со тоа што ќе ги возбуди да создаваат свои книги за темите за кои учат. Учениците можат да прикачуваат слики, да избираат од емотиконите, да прават снимки и видеа и да креираат, а потоа да споделат завршена книга што ја напишале.

Овие е-книги може да имаат различни форми, од дигитални портфолија до стрипови и белешки до прирачници и збирки поезија.

Бесплатната верзија на алатката им овозможува на едукаторите да создадат библиотека од 40 книги. Креаторот на книги вклучува многу шаблони за правењелесно и едноставно креирање разни проекти за книги. Едукаторите исто така можат да го користат за доделување материјал на учениците во форма на интерактивна книга.

Како работи Креаторот на книги?

Креаторот на книгата е зачнат во 2011 година откако Ден Амос и неговата сопруга, авторката за деца Али Кенен, увиделе дека нивниот 4-годишен син (подоцна му бил дијагностициран дислексичен) бавно напредувал со шемата за читање на училиште.

Исто така види: Најдобрите страници за онлајн образование

Откако неуспешно се обидоа да го натераат повеќе да се ангажира, се прашуваа што ќе се случи ако направат свои книги за работи што тој ги сака, вклучително и „Војна на ѕвездите“, миленичиња и неговото семејство. Тие, исто така, сакаа да го заинтересираат за читање како што беше заинтересиран за користење таблет.

Амос беше инспириран да го лансира Креаторот на книги, а денес, едукативната алатка останува изградена околу ангажирањето на децата како неговиот син и возбудувањето за читање и создавање. Наставниците можат да ги натераат учениците да создадат научна книга заснована на клучен концепт од часот или можат да дизајнираат работни книги за поезија, комплетирани со илустрации и снимени читања.

За да поставите бесплатна сметка, која дава пристап до повеќето функции на апликацијата, наставниците треба да ја посетат веб-локацијата за цени на Креаторот на книги. Тие потоа кликнуваат на бесплатната опција и го избираат училиштето каде што работат -- програмата е само за употреба во училница.

Откако ќе се пријават на Креаторот на книги, ќе можат да прават свои книги почнувајќи од нула или да избираат одпостоечки шаблони, кои вклучуваат теми како што се весник, списание, книга со фотографии и многу повеќе. Едукаторите потоа можат да создадат своја „библиотека“, која може да се сподели со учениците. Тие ќе добијат и код за покана за да ги поканат учениците да почнат да ја користат апликацијата.

Цени

Бесплатната верзија на Креатор на книги му дава пристап на наставникот до 40 книги, но нема некои карактеристики на платената верзија, вклучително и соработка во реално време.

Индивидуалните наставници можат да плаќаат 12 долари месечно , што им овозможува на нив и на нивните ученици да создадат до 1.000 книги и исто така обезбедува пристап до поддршка и идеи од други наставници што ја користат апликацијата.

Цените за волумен се достапни за училиштата и областите, но се разликуваат во зависност од бројот на наставници кои ќе ја користат апликацијата Креатор на книги.

Исто така види: Genius Hour: 3 стратегии за негово вклучување во вашиот клас

Совети за создавање книги & засилувач; Трикови

Совети за создавање книги & засилувач; Трикови

Создадете книга „За мене“

Одличен начин да ги натерате вашите студенти да го користат Креаторот на книги и да научат повеќе еден за друг е да ги натерате да создадат „за јас“ страница користејќи ја апликацијата. Ова може да вклучува кратка биографија и фотографија, за почеток.

Назначете студентски приказни, песни и пишани проекти од секаков вид

Ова е можеби наједноставната употреба на апликацијата, но таа е важна. Студентите можат да го користат Креаторот на книги за да пишуваат, илустрираат и додаваат видео и аудио снимки на нивната писмена работа.

Поддршка на STEM Lessons

Апликацијатаможе да обезбеди одлична можност за учениците да ги организираат мислите и да ја покажат својата работа по математика и природни науки. На пример, студентите од природните науки можат да ги напишат или снимаат своите предвидувања пред да тестираат хипотеза, а потоа да ги споредат и да ги спротивстават резултатите.

Произведувајте музички е-книги

Способностите за снимање на Креаторот на книги обезбедуваат многу различни начини за користење на часовите по музика. Воспитувачот може да пишува музика и да има вградени аудио снимки за учениците да играат заедно со нив.

Креирајте стрипови

Охрабрете ги учениците да создадат свои суперхерои со популарниот шаблон за стрипови на Креаторот на книги и нека раскажуваат приказни и/или споделуваат различни дела на теми.

Поддржете ги плановите за часови на SEL

Учениците можат да креираат книги, стрипови итн., за да соработуваат и да учат за градење тим. Или доделете им да интервјуираат членови на нивните заедници и да ги споделат овие интервјуа во Креаторот на книги.

Користете ја функцијата „Read to Me“ на Book Creator

Функцијата „Read to Me“ на Book Creator е една од најразновидните можности на апликацијата. Тоа им овозможува на корисниците да им ја читаат е-книгата создадена на апликацијата на различни јазици, додека го истакнуваат зборот што се зборува. Ова може да им помогне на раните читатели да научат да читаат или да им даде можност да вежбаат владеење на англиски или странски јазик.

  • Најдобри алатки за наставници
  • Што е Kahoot! и како правиработи за наставници?

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.