Најдобрите бесплатни веб-страници и апликации за учење јазици

Greg Peters 30-06-2023
Greg Peters

Учењето нов јазик е важен дел од образованието на секој млад човек. И, без разлика дали почнувајќи од градинка или 12-то одделение, на секој ученик му треба изобилство на пракса во сите аспекти на учењето јазик - од вокабулар и граматика до слушање и зборување.

Со аудио, видео и гејмифицирани лекции, онлајн околината може да биде идеално место за учење и вежбање втор или трет јазик. Следниве бесплатни сајтови и апликации нудат широк спектар на ресурси за учење јазик за студенти од сите возрасти.

Најдобрите бесплатни веб-страници и апликации за учење јазици

 • Anki

  Anki не е само алатка за учење јазик со флеш-картички -- тоа е мемориска алатка за флеш-картички. Anki бара преземање бесплатен софтвер и има поостра крива на учење од поедноставните локации за учење јазик. Но, тој е еден од најдобрите достапни системи базирани на флеш-картички бидејќи го користи методот на флеш-картичка за повторување, докажан со истражување. Обезбедена е и обемна корисничка поддршка за текст и видео.

 • BBC Languages

  Збирка бесплатни ресурси за учење јазици, вклучувајќи курсеви и онлајн видео упатства за француски, германски , шпански, италијански, грчки и десетици други. Водичот за јазици на BBC нуди воведни факти, зборови, фрази и видеа за многу јазици во светот.

 • Clozemaster Web/Android/iOs

  Шармантно ретро фонтот на Clozemaster го демантира неговиот модерен,гејмифициран пристап за учење јазици. Преземајќи го блиското тестирање на следното ниво, тој обезбедува игри со повеќекратен избор или внесување текст за вообичаени зборови, граматички предизвици, вештини за слушање и многу повеќе. Лесно е да поставите бесплатна сметка и да започнете со репродукција/учење јазици, а страницата го следи напредокот на корисниците.

 • Duolingo Web/Android/iOs

  Кратките гејмифицирани часови по јазик на Duolingo се забавни и наградувачки, со моментална потврда на точните одговори и пристап со скеле на учење. Веб-страницата користи слики за да им помогне на корисниците да стигнат до одговори, како и звучни ефекти, кои придонесуваат за забавниот аспект. Интегриран со Google Classroom и Remind, Duolingo за училишта е бесплатен за наставници и студенти.

 • Imendi

  Супер лесна за користење бесплатна страница за вежбање вокабулар. Изберете еден од осумте јазици -- шпански, германски, португалски, руски, француски, италијански, арапски или чешки -- и почнете да ги решавате дигиталните картички. Лесно менувајте јазици или картички. Дванаесет категории на лекции се движат од основен разговор до спорт и хоби.

 • Lingq Web/Android/iOs

  Lingq ги поканува корисниците да изберат свои извори за учење, од видеа на YouTube до најпродавани книги до популарна музика. Прелистајте ја обемната библиотека со лекции и проверете ги видеата со интригантни наслови, како што се „8 француски идиоми за да се жалите како Французин“ или едноставно следете гипочетни, средни и напредни водени курсеви. Бесплатната сметка вклучува илјадници часови аудио со препис, пристап до сите лекции на веб и мобилен телефон, 20 вокабулар LingQ, пет увезени лекции и други функции. Достапни се премиум надградби

  Исто така види: Што е Unity Learn и како функционира? Совети & засилувач; Трикови
 • Lyrics Gap

  Многу луѓе се борат да научат нов јазик, па зошто да не го споите учењето јазик со музиката? Lyrics Gap го прави токму тоа со тоа што им дозволува на корисниците да ги пополнат зборовите што недостасуваат од популарните песни на 14 јазици. Обезбедува илјадници бесплатни вежби за песни за корисниците. Наставници, креирајте бесплатна сметка за да започнете да измислувате сопствена лекција за текстови што недостасуваат!

 • Memrise Web/Android/iOs

  Memrise нуди не само целосен панел на странски јазици за учење, но и теми од уметноста, литературата, СТЕМ и многу други предмети. Научете основен вокабулар на избраниот јазик преку кратки видео флеш картички, кои им даваат шанса на корисниците да стекнат доверба со тоа што веднаш ќе покажат учење. Freemium модел.

 • Отворена култура

  На оваа страница посветена на бесплатни образовни и културни ресурси за учење, истражете ја обемната листа од 48 курсеви за странски јазици, од американски знаковен јазик до јапонски до јидски . Списокот се поврзува со бесплатни академски веб-локации, подкасти, аудио, видео и текстуални ресурси за учење странски јазици.

 • Polyglot Club

  Научете нови јазици, култури и обичаи со поврзувањесо мајчин јазик од целиот свет. Напредните студенти и наставници можат да ги продаваат своите часови по јазик или вештини за преведување на размена.

 • Talk Sauk

  Прекрасни бесплатни дигитални ресурси за учење да се разбере, зборува и пишува домородниот американски јазик Sauk. Речник со одбрани зборови и фрази е придружен со игри, аудио книги со приказни и видеа.

  Исто така види: Што е Zoho Notebook? Најдобри совети и трикови за образование
 • RhinoSpike

  Заземајќи поинаков поглед на учењето јазик, RhinoSpike го нагласува слушањето и зборувањето пред се друго. Системот е едноставен и иновативен: споделете текстуална датотека што ќе ја чита на глас од мајчин јазик, а потоа преземете го аудиото како образец за вежбање. Бонус -- помогнете им на другите да учат со снимање аудио на вашиот мајчин јазик, истовремено зголемувајќи го вашето сопствено место во редот на текстуалната датотека.

 • Површински јазици

  Лесно за -навигирајте ја страницата што обезбедува бесплатни текстуални и аудио основи за учење 82 јазици, вклучувајќи вообичаени фрази, бројки, денови и годишни времиња, храна и повеќе.

►Најдобри лекции и активности за изучувачи на англиски јазик

►Што е YouGlish и како функционира YouGlish?

►Најдобри додатоци за Google Docs за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.