Што е Brainly и како може да се користи за поучување?

Greg Peters 06-06-2023
Greg Peters

Мозочно, наједноставно, е peer-to-peer мрежа на прашања и одговори. Идејата е да им се помогне на учениците со прашањата за домашните задачи со користење на други кои можеби веќе одговориле на тоа прашање.

За да биде јасно, ова не е збир на одговори или група професионалци кои даваат одговори. Наместо тоа, ова е отворен простор во стилот на форумот во кој студентите можат да постават прашање и, се надеваме, да добијат одговор од заедницата на другите во образованието.

Платформата, за разлика од некои од конкуренцијата таму од како Chegg или Preply, е бесплатен за користење -- иако постои верзија без реклами базирана на претплата, но повеќе за тоа подолу.

Така дали Brainly може да биде од корист за студентите во моментов?

Што е Brainly?

Brainly постои од 2009 година, но со сето она што се случи во 2020 година, забележа огромен пораст од 75% на раст и доби повеќе од 80 милиони долари во финансирање и сега има 250 + милиони корисници. Поентата е, сега е покорисна од кога било, бидејќи има повеќе луѓе да одговараат на прашања и повеќе веќе пополнети одговори.

Сè е анонимно, што им овозможува на корисниците да прашуваат и да одговараат со интеракции кои се безбедни и сигурни. Ова е наменето за широк опсег на возрасти, од средно училиште до студенти.

Спектарот на опфатени области вклучува традиционални предмети како што се математика, физика и јазици, но исто така опфаќа медицина, право, SAT помош, напреднипоставување, и повеќе.

Клучно, сè е модерирано од тим од волонтери кој вклучува наставници и други корисници. Сето ова е систем на шифри за почести, што јасно покажува дека одговорите мора да се објавуваат само ако имате право да го сторите тоа од учебниците или материјалот на курсот.

Како функционира Brainly?

Brainly е многу лесен за употреба, бидејќи секој може да се пријави за да започне - но не треба ни да го прави тоа. Може да поставите прашање веднаш за да видите дали веќе има достапни одговори.

Кога ќе се даде одговор, тогаш е можно да се даде оцена со ѕвезди врз основа на квалитетот на одговорот. Идејата е дека може да биде лесно да се најде најдобриот одговор во еден куп, на прв поглед. Ова, исто така, им овозможува на студентите да го градат својот рејтинг на профилот за да можете да забележите кога одговорот е даден од некој кој е добро смислен за давање корисни одговори.

Исто така види: Што е Кибо и како може да се користи за учење? Совети & засилувач; Трикови

Ваб-страницата им нуди помош на оние што одговараат на прашања со совети како да дадат корисен одговор -- не дека ова секогаш се придржува, врз основа на некои одговори што можете да ги најдете на страницата.

Таблата на водачи ги охрабрува учениците да остават одговори, бидејќи заработуваат поени за давање корисни одговори и добивање оценки со ѕвезди за подобри одговори. Сето тоа помага да се одржи страницата свежа, а содржината е витална.

Кои се најдобрите функции на Brainly?

Brainly користи зелена ознака за да ги прикаже одговорите што се потврдени од страна наМозочно предмет на експерти за да можете да се потпрете на тоа дека е попрецизно од некои други.

Кодексот на честа строго забранува мамење и плагијат, што има за цел да ги спречи студентите да добијат директна одговори на прашања од испитот, на пример. Иако во реалноста, филтрите што се поставени овде не секогаш се чини дека сè уште успеваат -- барем не веднаш.

Функцијата за приватен разговор може да биде корисен начин за да добиете поголема длабочина на одговорот од друг корисник . Бидејќи многу одговори се врвни и едноставно го забрзуваат процесот на домашна работа, корисно е да имате опција да копате малку подлабоко.

Сметките на наставникот и родителите можат да бидат корисни бидејќи тие овозможуваат јасен приказ за тоа како напредуваат учениците, при што многу области со кои се борат да бидат јасни од нивната историја на пребарување.

Единствениот главен проблем е со одговорите кои се помалку точни. Но, благодарение на способноста да се гласа за одговорите, ова помага да се подреди квалитетот од останатите.

Сè што беше кажано, ова е многу слично на Википедија, да се земе со малку сол и студентите треба да се информираат за тоа пред да ја користат страницата.

Колку чини Brainly?

Brainly е бесплатен за користење, но нуди и премиум верзија која ги отстранува рекламите.

Сметката Бесплатна ви дава пристап до сите прашања и одговори, и им овозможува на родителите и наставниците да создадат спарена сметка за да можат да видат каква е нивнатамладите бараат.

Исто така види: Одредете ги нивоата на читање Flesch-Kincaid користејќи Microsoft Word

Сметката Brainly Plus се наплаќа по 18$ на секои шест месеци или 24$ за годината и ќе ги отстрани рекламите. Исто така, нуди пристап до Brainly Tutor, наполнет одозгора, за да дава туторство во живо по математика.

Brainly најдобрите совети и трикови

Проверки за настава

Помогнете да се разјасни како учениците треба и како можат да ги проверуваат своите извори од други области за да не веруваат слепо во сè што читаат.

Вежбајте на час

Држете Q-n-A во класата, така што учениците можат да видат како одговорите се разликуваат многу дури и за истото прашање, врз основа на тоа кој го одговара.

Користете ја таблата со водачи

  • Нов почетен комплет за наставници
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.