10 алатки за вештачка интелигенција надвор од ChatGPT кои можат да заштедат време на наставниците

Greg Peters 09-06-2023
Greg Peters

Алатките за вештачка интелигенција можат да им го олеснат животот на наставниците и да им помогнат да подучуваат поефикасно, вели Ленс Ки.

Ки е наградуван едукатор и специјалист за поддршка во училишниот систем на округот Путнам во Куквил, Тенеси. Тој се фокусира на помагање на наставниците да ја вклучат технологијата во нивните училници и има испорачано повеќе од 400 презентации за професионален развој низ целата земја.

Тој гледа дека едукаторите користат сè повеќе алатки за вештачка интелигенција (вештачка интелигенција) за предавање и препорачува неколку да се земат предвид. Тој го исклучува хиперпопуларниот ChatGPT од разговорот затоа што имаме чувство дека можеби веќе сте слушнале за тоа.

Бард

Одговорот на Google на ChatGPT сè уште не е прифатен на ист начин како четботот со GPT, но Бард има слична функционалност и генерира интерес од многу наставници кои ги знае Ки. Може да направи многу од она што може ChatGPT, а тоа вклучува генерирање на планови за часови и квизови, како и правење пристојна, иако далеку од совршена, работа во пишувањето на се што ќе побарате. Моето мислење од користењето на оваа алатка е дека Bard можеби е малку подобар од бесплатната верзија на ChatGPT, но сепак не може сосема да се совпадне ChatGPT Plus, кој се напојува со GPT-4.

Canva.com

Исто така види: Метју Свердлоф

„Canva сега има вградена вештачка интелигенција“, вели Ки. „Можам да одам во Канва и можам да и кажам да ми направи презентација за дигиталното државјанство и ќе ми направи слајдшоупрезентација“. Алатката Canva AI нема да ја заврши целата работа. „Ќе морам да уредам и да поправам неколку работи на тоа“, вели Ки, меѓутоа, тоа може да обезбеди цврста основа за да се надоградам за многу презентации. Исто така, има алатка наречена Magic Write, која ќе ги пишува првите нацрти на е-пошта, натписи или други објави за наставниците.

Curipod.com

Друга добра платформа за креирање први нацрти на презентации е Curipod, вели Ки. „Тоа е како Nearpod или како Pear Deck, и има карактеристика во неа што му ја давате вашата тема и ќе ја изгради таа презентација“, вели Ки. Алатката е насочена кон образование и ви овозможува да ги изберете нивоата на оценки за вашата презентација. Сепак, тоа е ограничено на пет презентации по почетна сметка одеднаш.

SlidesGPT.com

Трета алатка која Key препорачува за креирање презентации е SlidesGPT. Иако тој забележа дека не е толку брз како некои од другите опции, тој е многу темелен во своите вештини за креирање слајдови. Во нашиот неодамнешен преглед, откривме дека беше импресивен во целина, освен што платформата претрпе некои од неточностите и грешките што ги очекувавме од содржината генерирана од вештачка интелигенција во оваа фаза.

Conker.ai

Ова е тест за вештачка интелигенција и квиз-градител што може да се интегрира со некои системи за управување со учењето, дозволувајќи им на наставниците да креираат квизови по команда. „Можете да кажете: Сакам квиз со пет прашања за тоаштетното користење на тутунот“ и ќе ви создаде квиз со пет прашања што можете да го внесете директно во Google Classroom“.

Otter.ai

Key ја препорачува оваа услуга за транскрипција со вештачка интелигенција и виртуелен асистент за состаноци за административната страна на наставата. Може да снима и да препишува виртуелни состаноци, без разлика дали присуствувате или не. Јас ја користев алатката опширно и им ја препорачувам на студентите по новинарство на кои предавам.

myViewBoard.com

Ова е визуелна табла што работи со ViewSonic и е онаа што Key редовно ја користи. „Наставничката може да нацрта слика на нејзината табла, а потоа таа ѝ дава слики од кои може да избере“, вели тој. Наставниците по ESL со кои работи Key се особено привлечени кон тоа. „Беше навистина уредно бидејќи тие работеа со нашите студенти на препознавање слики и зборови“, вели тој. „За да можат да нацртаат слика таму и да ги натераат децата да се обидат да погодат што е тоа. Многу се забавуваме со тоа“.

Runwayml.com

Runway е генератор на слики и филмови што може брзо да се користи за создавање привлечни видеа со импресивен зелен екран и други специјални ефекти. Дизајниран е за наставници кои сакаат да направат попривлечна содржина за своите ученици и содржина што Ки“ и неговите колеги често ја користат.

Adobe Firefly

Adobe Firefly е генератор на слики со вештачка интелигенција кој исто така им овозможува на корисниците да ја уредуваат сликата. „Adobe можеправете флаери и работи за вас само со внесување на она што го барате“, вели тој. Ова може да ја намали презентацијата или други видови на подготовка за наставници, но може да биде и забавна алатка за истражување со учениците.

Teachmateai.com

Друга алатка што ја препорачува Key е TeachMateAi, која им обезбедува на едукаторите пакет алатки напојувани со вештачка интелигенција кои генерираат различни наставни ресурси. Дизајниран е да ја олесни подготовката за наставата и другите административни задачи поврзани со работата, така што наставниците можат да се фокусираат на времето со учениците.

Исто така види: Што е Brainzy и како може да се користи за настава? Совети и трикови
  • ChatGPT Plus наспроти Google's Bard
  • Што е Google Bard? Натпреварувачот на ChatGPT им објасни на едукаторите
  • 4 начини да се користи ChatGPT за да се подготвите за час

За да ги споделите вашите повратни информации и идеи за ова статија, размислете да се придружите на нашата Техника & засилувач; Учење онлајн заедница тука

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.