Метју Свердлоф

Greg Peters 21-06-2023
Greg Peters

Метју Свердлоф е директор за наставна технологија во училишниот округ Хендрик Хадсон во Њујорк. Управниот уредник на T&L, Кристин Вајзер, разговараше со Свердлоф за неодамнешниот пилот на Chromebook во неговиот округ, како и за предизвиците со кои се соочува Њујорк во однос на заедничкото јадро и проценките на наставниците.

TL: Можете ли да ми кажете за вашиот пилот на Chromebook?

MS: Минатата година беше прв пат кога имавме Google Apps во целосно распоредување. Водевме и пилот со 20 Chromebook уреди. Ги користевме овие првенствено во средното ниво.

Chromebook-овите беа многу позитивно прифатени од наставниците. И студентите ги сакаа, а мене ми се допаѓаат затоа што се навистина лесни за поддршка и управување. Нема ништо за инсталирање, ништо за ажурирање, ништо за поправка. Со традиционалните лаптопи, мораме да ги сликаме, да инсталираме ажурирања на Windows и така натаму.

Еден предизвик е што сè уште имаме многу ограничена WiFi во нашата област - имаме само околу 20 пристапни точки во целата област. Чекаме обврзница што би платила за WiFi во областа и за уредите. Доколку ова помине, планираме да купиме дополнителни 500 уреди. Проценуваме дали треба да одиме со лаптопи, Chromebook, таблети или некоја комбинација. Имам група наставници кои го прават истражувањето и тие ќе дадат препорака до мене и нашиот лидерски тим за технологија како да продолжиме.

TL: Далидали имате совет за областите што размислуваат за Chromebook?

MS: Мислам дека пилотот е дефинитивно важен прв чекор. Вклучете разновидна група на наставници од различни нивоа на одделение и од различни предмети. Добив многу корисни повратни информации од наставниците кои ми кажаа што им се допаѓа, а што не за уредите Chromebook. Има многу работи што можете да ги направите брзо и лесно со уредите Chromebook, но има работи што тие не се дизајнирани да ги прават, како CAD или 3D моделирање.

TL: Дали беше тешко да се префрлите на Google Apps?

MS: Мислам дека големата работа со Google Apps е промената на парадигмата „каде се моите работи?“ На пилот групата и требаше време да го разбере тој концепт. Тоа „моите работи“ не е во училиште, не е на флеш-уредот, не е на компјутерот. Во облакот е. Тоа е една од моите најголеми грижи за понатаму - не толку хардверот, туку концептуалната промена што луѓето треба да ја направат. Мислам дека ова ќе потрае некое време, но мислам дека на крајот ќе стигнеме таму. Денеска бев во училница во петто одделение и видов ученици како пристапуваат до нивните датотеки на Google Drive. Тоа за мене беше знак за работите кои доаѓаат.

Исто така види: netTrekker пребарување

ТЛ: Дали се загрижени за безбедноста да ги имаат сите нивни работи во облакот?

MS: Не е така многу. Луѓето се чувствуваат како да е прилично безбедно. Всушност, на некој начин е побезбедно отколку локално да се складира бидејќи немам буџет или ресурсида се смести безбеден, климатизиран, климатски контролиран сервер центар со целосен вишок. Google го прави тоа.

TL: Како уредите Chromebook се вклопуваат со PARCC и Common Core?

Исто така види: Пристап во секое време / каде било со дигитални шкафчиња

MS: Дел од поттикот за пилотот на Chromebook беше затоа што знаевме дека ние Ќе бидат потребни уреди за проценките на PAARC. Chromebook-овите изгледаа како добра опција за ова, иако не купуваме работи само за тестирање. Штотуку слушнавме дека PARCC се одложува во Њујорк, така што ни дава малку време навистина да тестираме и да оцениме целосно пред да донесеме конечна одлука.

TL: Што е со професионалниот развој?

МС: Имавме надворешен консултант кој направи обука клуч на рака, кој обучи околу 10 мои наставници за користење на Google Apps и Chromebooks. Потоа, тие станаа тренери со клуч на рака. Тоа беше добар модел за нас.

Во однос на професионалното усовршување, вистинскиот проблем во државата Њујорк е тоа што, во истата година, државата ги постави стандардите за Заедничко јадро и нов систем за евалуација на наставниците. Значи, можете да замислите дека наставниците имаат анксиозност знаејќи дека треба да предаваат нова наставна програма за прв пат и да бидат оценети на нов начин. Сега барам начини да изградам одржливи можности за професионално учење на кои наставниците ќе им прифатат и кои можат да бидат долготрајни за нас.

TL: Како сето тоа влијае на вашата работа?

МС: Имам две улоги. Јас сум директор за технологија, којае повеќе поучна улога. Но, јас сум и ЦИО, што е за сите податоци. И во таа улога, барањата за податоци што од нас се бара да ги исполниме се огромни. Немам кадар или време да и дадам на државата сè што сака, па она што се случува е дека наставната страна трпи за да се усогласи со мандатите.

Мислам дека Common Core е генерално добро. Мислам дека е добар и систем за оценување на наставниците заснован на некој вид на објективна мерка. Само мислам дека правењето на двете заедно во иста година е рецепт за катастрофа. И мислам дека гледаме многу повратни информации низ државата сега од другите области околу ова прашање. Ќе биде интересно да се види дали нешто ќе се промени понатаму.

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.