Што е Powtoon и како може да се користи за настава?

Greg Peters 18-10-2023
Greg Peters

Powtoon е алатка за презентација дизајнирана и за деловна и за училишна употреба, заснована на идејата да се земат инаку стандардни слајдови за презентации и да се направат позабавни и повозбудливи користејќи видео анимации.

Ова е одлична алатка за наставниците со надеж дека ќе го вклучи класот подигитално. Но, тоа е исто така навистина моќен начин студентите да се изразат на покреативен начин. Фактот дека тие учат нова алатка додека го прават тоа е само корисен бонус.

Со готови шаблони, онлајн пристап и карактеристики специфични за наставникот, ова е многу привлечна алатка. Но, дали е тоа она што ви треба за да му помогнете на вашиот клас?

  • Што е Quizlet и како можам да предавам со него?
  • Топ страници и апликации за математика за време на далечинско учење
  • Најдобри алатки за наставници

Што е Powtoon?

Powtoon презема слајдови за презентации, од сака на PowerPoint и ви овозможува да го анимирате сето тоа така што ќе се прикажува како видео. Така, наместо да кликате низ слајдовите, ова нуди беспрекорна интеграција со видео ефекти и многу повеќе за да ви помогне да оживеете сè.

Powtoon доаѓа со широк избор на шаблони за да започнете , сепак, исто така е полн со слики и видеа што може да се користат за персонализирање на крајниот резултат. Идејата е дека може да се користи и од наставниците и од учениците без да се одзема премногу време и без голема крива на учење.

Исто така види: Тивко напуштање во образованието

Ова може да се користи воучилница, како и за учење од далечина или дури и како ресурс што треба да се сподели за гледање надвор од часот. Можеби како начин за поставување задачи за да имате повеќе слободно време да потрошите на она што ви треба во часот.

Како функционира Powtoon?

Powtoon првенствено ви овозможува земете слајдови и претворете ги во видео со богата содржина. Но, исто така е можно да се работи на друг начин, да се сними видео и да се додаде повеќе медиуми. Тоа може да значи предавање на час преку видео, претходно снимено, кое има линкови до читање, преклопени слики на кои можете виртуелно да покажете, текст на екранот и повеќе.

Почеток бесплатен пробен период и можете веднаш да започнете да создавате видеа. Изберете дека сте наставник и оценката што ја предавате, и ќе бидете префрлени на почетниот екран исполнет со специфични шаблони за образование.

Изберете го типот на видеото што го сакате -- било да е објаснето анимирано, табла презентација, или повеќе -- за да започнете и можете да изберете од широк избор на шаблони за уредување и персонализирање како што ви треба. Или започнете од нула и изградете користејќи ги едноставните алатки за да ја обликувате вашата презентација.

Откако ќе ја изберете опцијата Уреди во студио, ќе бидете префрлени во програмата за уредување, токму таму во вашиот прелистувач. Овде можете да го персонализирате проектот и, на крајот, да извезувате како видео-датотека подготвена за споделување како што ви треба.

Кои се најдобрите карактеристики на Powtoon?

Powtoon е создаден за класа, така што дозволуваучениците да изградат проект и потоа да ја испратат сметката на наставникот за преглед. Тоа може да биде корисен начин учениците да изградат проект што ќе го предадат дигитално. Или да се изгради за да се претстави на класот, но со наставник таму да се провери и да се поддржи напорот пред презентацијата на класот.

Слободата за уредување е фантастична, со можност за додавање слики, текст, анимации, налепници, видеа, ефекти на транзиции, ликови, реквизити, граници и многу повеќе. Сето тоа е брзо достапно или можете да пребарувате за да најдете уште повеќе опции за да одговараат на специфичните потреби.

Можете и да прикачувате ваши сопствени медиуми, вклучувајќи слики, гласовни снимки, видеа и GIF за да го направите проектот личен. Ова може да биде одлична можност за студентите да презентираат експеримент или лична работа. Таа, исто така е зачувана за идна употреба, што ја прави потенцијално корисна алатка за ревизија подоцна во текот на годината.

Онлајн складирањето е достапно на сите нивоа на план, што може да го олесни создавањето и споделувањето проекти без да зафаќа простор на вашиот уред . Сепак, должината на видеото е ограничена врз основа на вашата мрежа и има многу функции што стануваат достапни само во попремиум нивоата. Вреди да се забележи во следниот дел.

Колку чини Powtoon?

Powtoon нуди бесплатен пробен период од неколку дена, но за навистина да го извлечете максимумот од оваа платформа ќе треба да платите . Како што се качувате на секое ниво, музиката и предметите се достапнистанете поразновидни и подобри.

Достапна е Бесплатна сметка и ова ви овозможува да извезувате со брендирање Powtoon, триминутно ограничување на видеото и 100MB простор.

Одете на сметката Pro со 228$/годишно и добивате пет премиум извоз без брендирање месечно, 10-минутни видеа, простор од 2 GB, преземање како MP4 видео, контрола на приватноста, 24/ 7 приоритетна поддршка и права за комерцијална употреба.

Исто така види: План за лекција Storybird

До тоа до планот Pro+ од 708$/годишно и добивате неограничен премиум извоз, 20-минутни видеа, 10 GB складирање, сето горенаведено, плус приспособување на облеката за карактери.

Одете Агенција , по 948$/годишно и добивате видеа од 30 минути, складирање од 100 GB, сите горе, плус бесплатно прилагодување на ликот на ликот, прикачувајте приспособени фонтови, напредни анимации и права за препродажба на трети лица.

Најдобри совети и трикови за Powtoon

Анимирајте ја науката

Посетете го часот низ научни откритија со домашни видео анимации кои го оживуваат процесот како навистина да се случува во живо.

Концизирајте

Поставете ограничувања на зборовите и оставете ги учениците да комуницираат идеја користејќи слики, видеа, анимации и друго за визуелно да ја раскажат приказната -- додека мудро ги избираат зборовите.

Поставете инструкции

Создајте шаблон што можете да го користите за поставување домашни задачи, насочување на часовите и планирање, сето тоа со привлечен видео формат што може лесно да се сподели иуредувано за употреба од година во година.

  • Што е Quizlet и како можам да предавам со него?
  • Топ страници и апликации за математика За време на далечинско учење
  • Најдобри алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.