Тивко напуштање во образованието

Greg Peters 04-06-2023
Greg Peters

Тивкото напуштање е вирусен термин со значење што е отворено за толкување. Некои велат дека тоа подразбира ментално одјавување од вашата работа и правење само на минимум за да избегнете отпуштање. Други тврдат дека и покрај негативните конотации, тивкото напуштање всушност се однесува на воспоставување здрави граници на работата и животот и неработење надвор од часовите за кои сте платени или вклучување во активности надвор од опсегот на вашата позиција.

Без разлика како го дефинирате, тивкото напуштање има важни импликации за воспитувачите.

„За нас е штетно да имаме тивки отказници кои се откачени од работата, но исто така е многу важно што помагаме да се изгради одредена рамнотежа помеѓу работата и животот за да ги задржиме прекрасните учители што ги имаме. вели д-р Анди Фурлис, надзорник на јавните училишта Меса, најголемата област во Аризона. „Наставниците се познати по тоа што немаат многу добар баланс помеѓу работата и животот, тие стануваат посветени на своите деца. И така тие работат 24 часа на ден, седум дена во неделата, 12 месеци во годината“.

Фурлис и тројца други началници разговараат за тоа како се чуваат од исцрпеност во нивните области со поттикнување на позитивен баланс помеѓу работата и животот.

Тивко напуштање и култура на прекумерна работа во образованието

Пред околу една деценија, д-р Брајан Крисман беше спротивност на тивкото откажување. Всушност, тој подлегна на темната страна на прекумерната работа како директор. "Бев на работа80 часа неделно“, вели Кресман, сега началник во училиштата во округот Флеминг во Кентаки. „Ќе стигнав на училиште во 4:30 часот, ќе заминев во 22 часот“.

Интензитетот и стресот на овој работен распоред двапати го доведоа во болница со неправилно чукање на срцето. Кресман, началник на годината во Кентаки за 2020 година, сфати дека не само што мора да се промени, туку и дека и на културата на образованието му треба ажурирање. „Ние сме обучени од наставник до директор до началник да се фокусираме на здравјето и благосостојбата на учениците - нашето е на последно место“, вели тој.

Creasman сега е посветен на ажурирање на тој начин на размислување и подобрување на начинот на живот на воспитувачите. Неговата книга која се однесува на тоа, Приоритизирање на здравјето и благосостојбата: грижата за себе како лидерска стратегија за училишните лидери , ќе биде објавена во октомври.

Здрава работа -Животна рамнотежа може да изгледа различно во различни училишта и области, но клучот е создавање култура која ќе препознае дека воспитувачите не им помагаат вистински на своите деца кога тие не се грижат за себе. „Не можеме да ја работиме нашата работа ако луѓето не се во ред. Не можеме да бидеме најдобри ако луѓето не се добро“, вели Dr. Кертис Кејн , началник на училишниот округ Роквуд во Мисури и началник на годината на AASA за 2022 година.

Промовирање на рамнотежа помеѓу работата и животот во вашиот округ

Dr. Ендрју Р. Долоф, началник на училиштето ЈармутОдделот во Мејн, е автор на The Trust Imperative: Practical Approaches to Effective School Leadership . Неговиот совет за промовирање на културата на рамнотежа помеѓу работата и животот: „Треба да се фокусирате на она што е важно, а многу ситници можеби нема да бидат“.

Имајќи го ова размислување на ум, Долоф често им дозволува на вработените во централната канцеларија на неговиот округ да си заминат еден час порано во петок во лето и ги скратува состаноците доколку сите точки од дневниот ред се исполнети. Ова природно помага да се заштитите од погрешен тип на тивко откажување.

„Добивате многу повеќе километража со вашиот персонал кога ќе им речете: „Еј, остатокот од попладнето е твое“, вели тој. „Во образованието, немаме многу дополнителни финансиски средства за да им обезбедиме на луѓето други стимулации, а студиите покажуваат дека тие и онака не се толку ефикасни. Она што можеме да го направиме е да се обидеме на луѓето да им вратиме малку од своето време“.

Обезбедувањето разновидна мрежа на поддршка е исто така клучно. Во областа на Фурлис, тие создаваат тимови за наставници за да можат воспитувачите да си помагаат и да не бидат изолирани. Секое училиште има советник кој покрај учениците е достапен и за наставниците. Областа обезбедува и инструктивни тренери за кои Фурлис вели дека можат да им помогнат на наставниците да сфатат дека е во ред да работат помалку. „Многу, многу од нашите наставници работат деноноќно и треба да добијат дозвола „Она што го правите едоволно е, во ред е добро да се грижиш за себе.'“

Обраќање на негативно, тивко напуштање

На спротивниот крај од спектарот, образовното поле, како и другите, ги има оние кои провериле надвор од нивната работа. Поединците кои се чини дека навистина тивко се откажуваат во негативна смисла на терминот, треба да се состанат за да се разговара за ова прашање, велат училишните водачи.

Исто така види: Што е Flip како функционира за наставници и студенти?

Долоф ги одржува овие состаноци приватно и се обидува на секој да им пристапи со љубопитност и сочувство. На пример, еден негов вработен одеднаш постојано доцнеше. Наместо да ѝ каже дека ако не е на време, платата ќе и биде приклучена или ќе оди на нејзино оценување, Долоф се сретна со неа и рече: „Еј, забележавме дека не доаѓаш овде на време. Беше прилично конзистентно. Ова е нова шема за вас. Што се случува?"

Како што се испостави дека нејзиниот партнер има значителни здравствени предизвици и таа се бореше да се справи со сè. „Покажувајќи емпатија, можевме да и помогнеме да го сфати тоа, а сепак, да ја натераме да работи на време“, вели Долоф.

Кејн се согласува дека најдобриот начин да се справи со негативната форма на тивко напуштање е со сочувство.

„Ако видите некој кој се бори или некој работи на начин кој е нетипичен за тоа како тие обично работат, мислам дека е важно да разговараме. Што можеме да направиме? Каква поддршка можеме да обезбедиме? Како можеме да бидеме од помош?“ тојвели.

Исто така види: Технолошки совети за часови: користете BookWidgets за да креирате интерактивни активности за iPad, Chromebook и повеќе!

Промовирањето на благосостојбата во училиштата треба да биде тимски напор. „Не се работи само за тоа дека администраторот го поддржува наставникот“, вели Кејн. „Наставникот го поддржува наставниот асистент во училницата. Тоа е поддршка на колега учител. Наставникот го проверува администраторот“.

Тој додава дека сите воспитувачи треба да ги погледнат колегите и да прашаат: „Што можеме да направиме за да се увериме дека сте во ред, така што тогаш сте во ред да работите со деца?

  • Преморување на наставниците: препознавање и намалување
  • SEL за едукатори: 4 најдобри практики

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.