5 најдобри алатки за управување со мобилни уреди за образование 2020 година

Greg Peters 04-06-2023
Greg Peters

Најдобрите алатки за управување со мобилни уреди, или решенијата MDM, можат да и помогнат на образовната институција подобро да ги следи и контролира таблетите, лаптопите, паметните телефони и десктоп компјутерите. Вистинскиот MDM може да им помогне на ИТ-администраторите да останат во цврста контрола.

Клучот овде е дека одличното решение за управување со мобилни уреди ќе ја направи работата на ИТ тимот многу поефикасна, што на крајот ќе заштеди време. Но, згора на тоа, ќе овозможи поголема контрола врз мобилните уреди за да се осигура дека сите секогаш работат најдобро.

Вистинската алатка може да му овозможи на ИТ администраторот моќ да лоцира, заклучува, па дури и да брише уреди сите далечински од централна локација. Но, се разбира, може да направи и многу повеќе.

Значи, која е најдобрата алатка за управување со мобилни уреди за вашето училиште или колеџ? Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете.

  • Најдобрите системи за управување со учењето К-12
  • Студентски информациски системи
  • Управување со компјутери и училница еден-на-еден

1. Filewave Endpoint Management Suite: Најдобар целокупен MDM

Основан во 1992 година, FileWave го обезбедува својот пакет за управување со крајна точка на образованието, претпријатијата и владините институции за да им помогне на ИТ тимовите во текот на целиот процес на животен циклус на попис, сликање, распоредување, управување и одржување.

Ситот за управување со крајната точка на FileWave е сè-во-едно, високо скалабилно решение за MDM што ги решавамногу предизвици за управување со разновидна и растечка популација на корисници, уреди и содржини. Тоа го прави со тоа што се осигурува дека организациите имаат сеопфатно решение кое поддржува и клиент (десктоп) и мобилни уреди преку Mac, Windows, iOS и Android.

Ова сеопфатно, мултиплатформско унифицирано решение за управување со крајната точка нуди многу уникатни и моќни карактеристики кои го рационализираат целиот процес на животниот циклус на ИТ (инвентар, слика, распоредување, управување и одржување) во една конзола.

Клучни карактеристики :

- Целосна поддршка за повеќе платформи (macOS, iOS, Windows и Android).

- Слики со повеќе платформи ( директни, мрежни и слоевити модели).

- Распоредување на патентиран сет на датотеки (да се распореди што било, во секое време, на кое било ниво).

- Патентирана технологија за засилување (високо скалабилна инфраструктура која значително го намалува мрежниот сообраќај) .

- Вистинска технологија за самолекување (автоматско поправка на скршени инсталации).

- Откривање на уред, следење и безбедност; инвентар, лиценца и управување со содржини.

- Киоск за самопослужување на крајниот корисник (специфични за корисникот, содржини на барање и ажурирања).

- Силно управување со закрпи (ОС и ажурирања од трета страна ).

Исто така види: Што е Ками и како може да се користи за предавање?

2. Jamf Pro: Најдобар MDM за Apple

Од 2002 година, Jamf им помага на повеќе од 4.000 училишни ИТ тимови, наставни технолози, администратори и наставници за управување со Mac и iPad во училницата за да се обезбеди нивниот Appleпрограмите се успешни. Со Jamf Pro, корисниците можат да го автоматизираат распоредувањето на Mac и iPad и да го поедностават тековното управување.

Jamf Pro нуди тековно управување со уреди што се развива со променливите потреби и очекувања на училницата.

Клучни карактеристики :

Исто така види: Што е Nova Labs PBS и како функционира?

- Поддршка за програмите за запишување уреди на Apple за автоматско запишување и конфигурирање на нови уреди.

- Интеграција со Apple School Manager и нула -дневна поддршка за сите нови изданија на Apple.

- Дефиниција на поставки користејќи конфигурациски профили, политики и приспособени скрипти.

- Управување со вградените безбедносни алатки на Apple: шифри, безбедносни политики, софтверски ограничувања и Изгубен режим.

- Пристап до Jamf Nation, ИТ заедницата на Apple од над 100.000 членови.

3. Lightspeed Mobile Manager: Најдобар MDM за училиштата

Lightspeed Mobile Manager е уникатно MDM решение направено само за училиштата. Заштедува време и пари со поддршка за повеќе оперативни системи, интуитивни IU, интеграција со програмите на Apple и Windows и хиерархија базирана на училиште и наследување на политиките.

Мобилниот менаџер е дизајниран со хиерархија за да одговара на област и наследство за да се олесни поставувањето политики на нивоа. Тој е мулти-оперативен систем и има контроли во училницата за наставниците.

Клучни карактеристики :

- Способност да ги контролирате сите ваши уреди од далечина со кликнување на копче.

- Интегрирајте го вашиот SIS автоматскикреирајте корисници и групи.

- Управувајте со сите ваши решенија од централизиран интерфејс на контролната табла; и повеќе.

4. Securly MDM за училишта: Најдобар MDM за наставници

Securly ги става и ИТ администраторите и наставниците во контрола на уредите во училницата преку обезбедување на управување со мобилни уреди специфични за училиштето плус алатки за управување со училница. Безбедно поддржува iOS, Android и macOS. Apple VPP и DEP се поддржани и на ниво на област и на ниво на училиште.

Наставниците може да ги замрзнат екраните на учениците, да заклучуваат одредена апликација или веб-локација и многу повеќе. Securly е многу скалабилен, од едно училиште со само неколку колички уреди до големи области со многу училишни локации и илјадници уреди во програма 1:1.

Securly е дизајниран исклучиво за училишта, така што сè од интуитивниот интерфејс во комплетот функции во училницата е дизајниран да ги задоволи потребите на училиштата, наместо потребите на корпоративните претпријатија, што може да биде сосема различно за управување со мобилни уреди.

На пример, училиштата често мора да освежуваат цела флота уреди помеѓу училишните години, па функциите за масовно ресетирање му помагаат на одделот за ИТ да го постигне тоа. Училиштата, исто така, имаат единствена потреба од споделување на административните одговорности со наставниците, кои треба да направат промени на ниво на училница. Безбедно ги овластува да го постигнат ова.

5. Impero Education Pro: Најдобар MDM за безбедност

училиштакористете Impero Education Pro за широк спектар на административни ИТ задачи како што се контрола на лозинки, управување со печатачи или поставување на компјутерите да се вклучуваат или исклучуваат во одредени периоди. Ова им заштедува време на одделите за ИТ бидејќи тие можат да закажуваат инсталации, закрпи и ажурирања на ниво на училиште од еден екран наместо физички да одат на секој уред.

Impero Education Pro обезбедува и алатки за следење мобилни уреди за да им помогне на наставниците ја преземат целосната контрола над нивните училници, истовремено дозволувајќи им на учениците да имаат корист од употребата на технологијата. Наставниците можат да ги споделат своите екрани, да испраќаат или споделуваат датотеки со учениците, да ги преземаат или заклучуваат компјутерите на учениците, да создаваат испити, да доделуваат задачи, да испраќаат директни пораки до учениците или да следат сликички од активностите на учениците во реално време за да се уверат дека се на задача.

Софтверот исто така ја следи онлајн активноста на учениците на мрежата на училиштето и ги предупредува воспитувачите доколку учениците користат клучни зборови што може да укажат на сајбер-малтретирање, секстинг, радикализација, самоповредување или низа други прашања.

Impero Education Pro е единствен по тоа што обезбедува беспрекорна интеграција на повеќе платформи. Консолидира низа моќни функции за управување со училницата, мрежата и уредите што им овозможува на училиштата и колеџите да ги намалат трошоците и да ја подобрат продуктивноста и на персоналот и на учениците.

Нејзината функционалност за безбедност на интернет користи технологија за откривање клучни зборови за да им помогне на училиштата да се заштитатстуденти онлајн, и обезбедува подлабоко следење од многу други видови софтвер за следење.

Impero Software, исто така, соработува со непрофитни и специјализирани организации, вклучувајќи ги Hey Ugly, ikeepsafe, Anad и Институтот за дигитално граѓанство со цел да ги развие своите библиотеки со клучни зборови и да ги поврзе училиштата со соодветни ресурси.

Исто така, размислете за: Шкафче за полнење на ѕид во црна кутија

Без разлика дали сте наставник, технологија за ИТ или администратор, шкафчињата за полнење на ѕид на црна кутија се дизајнирани да го зачуваат вашиот простор и буџет. Идеални за помали училници кои немаат простор, шкафчињата држат 9 или 12 iPad таблети или 15-инчни Chromebook лаптопи.

Овие алатки ви даваат и разноврсност да монтирате повеќе шкафчиња заедно за повеќе опции за складирање. Прилагодливите шини за монтирање на решетката ви овозможуваат да монтирате и друга ИТ опрема. Плус, шкафчињата од 100% челик држат до 150 фунти и се гарантирани доживотно.

Шафовите за полнење на ѕид се уникатни бидејќи уредите и електричните тули се достапни од напред, што овозможува шкафчињата да се наредени од сите страни да формираат ѕидови за полнење на уредот. Другите шкафчиња треба да имаат пристап до предниот и задниот или горниот дел, не дозволувајќи им да формираат ѕидови на шкафче. Исто така, Wallmount Charging Locker има опционална GDS технологија за безжично полнење за да ги елиминира каблите за напојување на уредот за повеќето таблети што се користат воучилница.

  • Најдобрите системи за управување со учењето К-12
  • Ученички информациски системи
  • Еден -за-едно компјутери и управување со училница

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.