Што е Zoho Notebook? Најдобри совети и трикови за образование

Greg Peters 04-06-2023
Greg Peters

Zoho Notebook е дигитална алатка за земање белешки која работи на сите уреди и оперативни системи. Тоа е онлајн пакет алатки, вклучувајќи процесор на текст, креатор на слики и аудио и организатор. И покрај тоа што звучи комплицирано, сето тоа е многу лесно за користење.

Бележникот ви овозможува да водите белешки, со зборови и слики, кои се организирани на еден екран за лесен пристап. Тие потоа може да се поделат на повеќестрани „тетратки“ за поголема длабочина.

Споделувањето е исто така опција со лесно споделување врски и можност за дистрибуирање преку е-пошта или социјални медиуми со помош на паметен телефон.

За користете како наставник или ученик, Бележникот е бесплатен. Тоа го прави многу остварлива алтернатива на популарната услуга за земање белешки на Google Keep.

Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете за Zoho's Notebook за наставници и студенти.

  • Што е Adobe Spark for Education и како функционира?
  • Како да поставите Google Classroom 2020
  • Class for Zoom

Што е Zoho Notebook?

Zoho Notebook не е само уште една платформа за земање белешки со основна функционалност за обработка на текст. Наместо тоа, тоа е многу добар изглед и лесна за употреба платформа која овозможува јасен и едноставен распоред на белешките. Ова се применува на која било платформа на која е отворена, вклучително и паметни телефони и компјутери.

Нофтерот работи на Windows, Mac, Linux, Android и iOS. Сè е зачувано во облакот така штосите белешки се синхронизираат низ уредите. Креирајте на работна површина, читајте и уредувајте на телефон, или обратно, и така натаму.

Исто така види: Google Slides: 4 најдобри бесплатни и лесни алатки за аудио снимање

Како работи Zoho Notebook?

Zoho Notebook работи ви дозволува да правите белешки едноставно, но се дели на различни типови кои обезбедуваат варијации надвор од онаа што ја нуди Google Keep, на пример.

Бележникот има шест типа „картички“: текст, задачи, аудио, фотографија, скица и датотека. Секој од нив може да се користи за одредена задача и може да се изгради комбинација од типовите за да се создаде „тетратка“. Тетратката е, во суштина, група на картички.

За наставник, ова може да биде тетратка „Патување“, како што е горната слика, исполнета со информации за област за потенцијално патување на терен - или, навистина, виртуелна. На овие тетратки потоа може да им се даде приспособена насловна слика или можете да ја користите вашата сопствена поставена слика за да ја персонализирате.

Бидејќи ова функционира во формат на апликација, можно е да се снимаат аудио белешки и да се фотографираат директно во белешките користејќи паметен телефон или таблет.

Кои се најдобрите карактеристики на Zoho Notebook?

Zoho Notebook има различно форматирање на текст, како што би очекувале од која било пристојна дигитална платформа, која вклучува задебелени букви, закосени букви , и подвлечете, за да наведете неколку.

Понапредните функции вклучуваат списоци за проверка, слики, табели и врски, сите интегрирани во картичката што ја креирате.

Бележникот има проверувач на правопис за да се увериго внесувате вистинскиот текст и автоматски се корегира по потреба, така што дури и кога пишувате на паметен телефон ќе можете да се опуштите знаејќи дека крајниот резултат ќе биде точен.

Можно е да додадете други членови на картичката за соработка, идеален за наставници кои работат заедно на проект. Ова потоа може лесно да се сподели со помош на е-пошта. Можете дури и да додавате потсетници, можеби за тоа кога да споделите картичка или тетратка со класата, кои може да се креираат однапред.

Notebook се интегрира со многу платформи, вклучувајќи ги Google Drive, Gmail, Microsoft Teams, Slack, Zapier и многу повеќе. Исто така, лесно е да се мигрирате, од оние како Evernote со вклучена автоматска миграција.

Колку чини Zoho Notebook?

Zoho Notebook е бесплатен и не само што не плаќате ништо но компанијата е многу транспарентна за својот бизнис модел.

Како такви, вашите податоци се чуваат безбедни и приватни, а Зохо нема да ги продава на други за да оствари профит. Наместо тоа, има мноштво од повеќе од 30 апликации произведени во последните 24 години кои ја субвенционираат цената на Notebook за да може да се нуди бесплатно.

Најдобри совети и трикови за Zoho Notebook

Соработувајте

Express

Создајте нова тетратка и добијте секој ученик да достави картичка со слика која го прикажува како се чувствуваат. Ова ги охрабрува учениците да споделуваат емотивно додека се креативни во начинот на кој ја истражуваат и споделуваат таа слика.

Одихибрид

Исто така види: Што е Newsela и како може да се користи за учење?

Измешајте ја реалната класа со виртуелен тетратка поставувајќи задача која вклучува учениците да пребаруваат низ училницата за скриени индиции. Во секоја фаза на трага, оставете им слика за да ја снимат како нова картичка во тетратката, покажувајќи го нивниот напредок. Ова може да се направи во група за да се зачуваат уреди и да се поттикне групна работа.

  • Што е Adobe Spark for Education и како функционира?
  • Како да поставите Google Classroom 2020
  • Class for Zoom

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.