Што е Ками и како може да се користи за предавање?

Greg Peters 25-08-2023
Greg Peters

Ками има за цел да биде едношалтерски систем за едукатори кои сакаат да предаваат користејќи дигитални алатки, но без да научат да користат многу различни. Ова го прави сè на едно место.

Тоа значи дека наставниците можат да поставуваат ресурси за учениците да ги користат, да создаваат места за поднесување работа, оценки и да даваат повратни информации. И уште многу. Бидејќи има навистина добро рафинирано чувство, платформата е лесна за учење и визуелно привлечна и за воспитувачите и за учениците од различни возрасти.

Ками ја преминува границата на училницата и домашната работа за да може да се користи и во собата и пошироко. Идејата е да се создаде конзистентен простор во кој ќе можат да работат учениците и наставниците, кој е достапен каде и да се случи.

Но, дали Ками ги постигнува сите овие високи идеали? Влеговме во софтверот за да дознаеме.

Што е Ками?

Ками е дигитален простор во училницата што може да го користат наставниците и учениците за пристап до ресурси, креирање и поднесување проекти и многу повеќе . Сè е засновано на облак и се интегрира со други платформи за да овозможи пристап низ уредите и локациите.

Kami е дизајниран да работи со хибриден наставен модел за да работи добро во училница -- како на паметна табла -- но и дома, до која пристапуваат учениците користејќи свои уреди. Бидејќи сето тоа е базирано на облак, не е потребно зачувување на документите, а можноста за проверка на напредокот е достапна вово реално време.

Значи, додека класот може да се води со користење на Ками, тој може да работи и како платформа за заедничко учење што не само што функционира на часот, туку продолжува од домовите на учениците беспрекорно.

Kami нуди интеграција со многу типови документи, од PDF до JPEG, но и со други системи како Google Classroom и Microsoft OneDrive.

Како функционира Kami?

Kami нуди бесплатен модел за употреба и платена верзија со повеќе премиум функции. Во секој случај, студентите можат бесплатно да ја преземат апликацијата за да се пријават и да започнат. Ова им овозможува на наставниците да ги додадат во класот за секој да може да пристапи до документите и да комуницира со нив користејќи свои уреди.

Ками е одличен за рецензии на книги, на пример. Тоа им овозможува на наставниците да влечат и испуштаат страници од книги токму таму за учениците да пристапат, на кои може да се додадат прибелешки и насоки. Учениците потоа можат да означат, да додаваат свои коментари и многу повеќе. Благодарение на богатите медиуми, можно е да се прикачуваат аудио или дури и да се снимаат видеа за да се додадат во проект.

Ова го прави она што го нудат многу посветени апликации, но ги комбинира повеќето од тие функции на едно место. Следствено, ова е еден од најлесните начини да ја дигитализирате училницата без да жртвувате корисни алатки. Тоа, исто така, значи дека е полесно да го користат за повеќе возрасти ученици бидејќи е многу самообјаснувачки и интуитивен за почеток.

Кои се најдобрите карактеристики на Ками?

Каминуди извонредна интеграција, што е голема привлечност бидејќи значи што и да е вашето училиште веќе користи -- било да е Google Classroom, Canvas, Schoology, Microsoft или други -- ова веројатно лесно ќе се интегрира. И можете да додадете многу повеќе алатки без многу повеќе мака.

Корисно, Ками работи и онлајн и офлајн. Значи, ако учениците се борат да добијат сигурна интернет конекција кога се надвор од училиште, тоа нема да биде проблем.

Како што споменавме, учениците и наставниците можат да поставуваат видеа , аудио, а има дури и текст во говор за полесен пристап низ возрасти и способности. Алатката за снимање екран им овозможува на наставниците да ги одведат учениците на обиколка со водич за речиси се што е онлајн, создавајќи одлична поставка за хибридни задачи во кои учениците започнуваат задача дома во стил на превртена училница за да можат да бидат подготвени да разговараат во просторијата следната лекција .

Способноста за работа со кој било документ е голема помош бидејќи може да значи внесување што било во дигиталната просторија, дури и ако тоа бара скенирање. Ова потоа го прави тој документ достапен за сите студенти, без потреба од физички копии. Тие потоа можат да коментираат и да комуницираат без да влијаат на копијата на друг ученик. Сето тоа овозможува слобода на истражување и учење за секој ученик на начин еден-на-еден, при што наставникот може да види што направиле сите и да даде повратни информации.

Колку чини Ками?

Доаѓа Камии во бесплатни и во платени модели.

Бесплатниот план ви дава пристап до основните алатки како што се истакнување, подвлекување, текст коментар и вметнување форми, искуство без реклами, слободно цртање, поддршка за пенкало, автоматско зачувување на Google Drive , скенирани документи со препознавање текст, поддршка на Microsoft Office Files, Apple iWorks, плус поддршка за е-пошта.

Планот Teacher, од 99 $ годишно, добива еден наставник и до 150 студенти сите кои плус вметнуваат слики и потпис, гласовни и видео коментари, уредувач на равенки, страница за додавање, Google Classroom, Schoology и Canvas интеграција, речник, читање на глас и говор во текст, приоритетна поддршка за е-пошта и обука за вградување. 0>Постои и прилагодена цена Училиште и засилувач; План за округ, што ви го дава горенаведеното, плус посветен менаџер на сметки -- достапен без часови -- и прилагодени броеви на наставници и студенти кои можат да ја користат платформата.

Ками најдобри совети и трикови

Конвертирајте ја вашата хартија

Користете го софтверот за препознавање текст на Kami за да скенирате датотеки што потоа може да се претворат во документи за вие и вашите ученици да ги уредувате и работите со нив дигитално.

Израмнете ги прибелешките

Употребата на срамнети со земја прибелешки, како што се нарекуваат, во суштина значи дека учениците можат да додадат нешто и да споделуваат без да влијае на оригиналниот документ. Користете го ова за верижно учење како што документот расте и напредува низ часот.

Пред-снимајте

Исто така види: TechLearning.com Осврти Achieve3000 BOOST програми

За сите редовни одговори што ги давате, снимајте видео за да го споделите со ученикот за да има малку повеќе личност -- и да заштедите време за давање повратни информации.

Исто така види: Што е Closegap и како може да се користи за предавање?
  • Нов почетен комплет за наставници
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.