Најдобри бесплатни лекции за Денот на планетата Земја & засилувач; Активности

Greg Peters 15-06-2023
Greg Peters

Во 1970 година, првиот Ден на планетата Земја предизвика масовен јавен протест, при што 20 милиони Американци излегоа на улиците и универзитетските кампуси за да зборуваат против загадувањето на воздухот и водата, загубата на дивината и истребувањето на животните. Јавниот негодување доведе до формирање на Агенција за заштита на животната средина и законодавство за заштита на воздухот, водата и загрозените видови.

Иако е постигнат значителен напредок во контролирањето на загадувањето и спречувањето на истребување на значајни видови како што е ќелавот орел и калифорниски кондор, загриженоста од минатото сè уште трае. Понатаму, сега разбираме дека климатските промени предизвикани од човекот претставуваат значајна закана на која и треба итно внимание за да се избегне големо нарушување на општествата ширум светот.

Следните бесплатни лекции и активности за Денот на планетата Земја ќе им помогнат на наставниците да ја истражат оваа клучна тема со К -12 студенти на привлечен, соодветен начин за возраста.

Најдобри бесплатни лекции за Денот на планетата Земја & засилувач; Активности

НОВА: Наука за системот на Земјата

Кои се невидените процеси кои ја напојуваат атмосферата, океаните и вулканите на Земјата? Во овие видеа за 6-12 одделение, НОВА ги истражува хранливите материи од отворите за длабоко море, како водената пареа ги поттикнува ураганите, „мегабурата“ ураганот Сенди и многу повеќе. Може да се сподели со Google Classroom, секое видео може да биде основа за целосен план за лекција.

Планови и активности за лекции за Денот на планетата Земја

Aзначителна колекција на лекции поврзани со науката за Земјата, климатските промени, зачувувањето на водата, животните, растенијата и многу повеќе. Секоја лекција е означена за соодветна возраст и вклучува важечки стандарди, како и PDF-датотеки што може да се преземат. Темите како што се бумбарите, поларните мечки и климатските херои ќе ги ангажираат учениците од која било возраст.

11 Намали, повторна употреба, рециклирање идеи за лекции за секој предмет

Gill Guardians K-12 Shark Courses

Десетици фасцинантни К-12 лекции за науката за ајкулите, нивната улога во нашата околина и како можеме да ги заштитиме. Секој пакет лекции е групиран по одделение и се фокусира на еден вид. Создадена и претставена од MISS, Minorities in Shark Science, група посветена на обезбедување можности за учење за ајкулите за секого.

Шуми на духови

Медиуми за учење PBS: непредвидлива средина

Waste Deep

Преновете ја вашата програма за студии за здравје, наука и животна средина со ова видео што прикажува депонија лоцирана во јужен Њу Џерси, која истражува во моменталната состојба на отпадот од храна во Соединетите Држави. За да создадете целосна лекција, вклучете ја активноста „Создавање планини од депонии: раскажување визуелна приказна за отпад“, која ќе ги опреми учениците со вештини за визуелно следење и документирање на различни видови ѓубре во нивната близина.

Исто така види: Како да им помогнете на учениците да развијат доживотни математички вештини

Етанолот како биогориво

ЗачувувањеАктивности во училницата на станицата

Изградете ја промената на ресурсите во училницата

Збирка на часови, активности и игри во училница усогласени со стандардите, дизајнирани да Помогнете им на децата да ги испитаат темите за животната средина, од помагањето на морските желки до обновливите извори на енергија до важноста на рециклирањето и надградбата.

Nature Lab Educator Resources

Враќање на климата за деца

Наставна програма и водич за активности за загадување со пластика

Од Институтот 5 Gyres, овој обемен сет на различни , длабинските лекции за К-12 се фокусираат на проблемите со пластиката и другите форми на отпад што се зголемија во изминатите 75 години. Активностите вклучуваат испитување на стомачната содржина на морските птици (виртуелно или IRL), разбирање на сливовите, идентификување на пластика и многу повеќе. Лекциите и активностите се поделени по ниво на одделение.

Конгресна библиотека: Ден на планетата Земја

Вовед во Денот на планетата Земја

Оваа лекција усогласена со стандардите за 3-5 одделение е одличен вовед во историјата и целите на Денот на планетата Земја, во САД и ширум светот. Забележете ја врската за National Geographic Explorer! напис од списанието „ Прославете ја Земјата “, наведен во чекор 2.

Проектот Лоракс

Одлични идеи за стимулирачка дискусија во училницата за тоа како човек општеството ја третира Земјата, како што се гледа низ објективот на предупредувачката еколошка приказна на д-р Сус, Лоракс.

Исто така види: Што е Пикточарт и како функционира?

Апликација Earth-Now iOS Android

Од НАСА, бесплатната апликација Earth Now обезбедува 3D интерактивни мапи кои ги прикажуваат најновите климатски податоци генерирани од сателити. Нурнете во најновите податоци за температурата, јаглерод диоксидот, јаглерод моноксидот и другите клучни променливи на животната средина.

Хемичарите ја слават неделата на планетата Земја

Зборот „хемиски“ добива лош рап околу Денот на планетата Земја. Сепак, буквално секоја супстанција во универзумот, без разлика дали е природна или создадена од човекот, е хемикалија. Хемичарите ја прославуваат Неделата на планетата Земја со забавни онлајн научни игри, лекции и активности. Задолжително проверете го натпреварот за илустрирана поезија за ученици од К-12.

Библиотека за лекции и ресурси за образование на Светскиот фонд за дивиот свет

Ефектите од човечките активности на Земјата за жал се рефлектираат во сериозното намалување на животинските видови и нивните живеалишта ширум светот. WWF нуди робустен сет на лекции, апликации, игри, квизови и видеа кои ги опфаќаат врвните харизматични животни - тигри, желки и пеперутки монарх - како и влекачи, храна и пластичен отпад, уметност и занаети од дивиот свет и повеќе

Измерете го она што го цените

Кој е вашиот еколошки отпечаток? Овој едноставен за употреба, но софистициран калкулатор за ресурси зема факти за вашата дневна употреба на енергија, навиките во исхраната и други клучни фактори и сето тоа го претвора во мерка за вашиот „отпечаток“ на Земјата. Уникатномеѓу таквите калкулатори, Еколошкиот отпечаток ја споредува вашата потреба од ресурси со способноста на Земјата да се регенерира. Фасцинантно.

TEDed: Earth School

Запишете се во бесплатното Earth School на TEDEd и нурнете во 30 лекции кои го покриваат целиот спектар на прашања, од транспорт до храна до луѓето и општеството и многу повеќе. Секоја видео лекција содржи отворени прашања за дискусија со повеќекратен избор и дополнителни ресурси за понатамошно проучување.

Планови за лекции, водичи за наставници и онлајн ресурси за животна средина за едукатори

За да ги споделите вашите повратни информации и идеи за овој напис, размислете да се придружите нашата Техника & засилувач; Заедницата за учење на интернет тука .

  • Најдобрите виртуелни патувања на терен
  • Најдобрите STEM апликации за образование
  • Како да се користи Google Earth за настава

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.