Што е Киало? Најдобри совети и трикови

Greg Peters 15-06-2023
Greg Peters

Kialo е веб-страница за дебати преку Интернет што е создадена за структурирање и мапирање аргументи, со Kialo Edu специјално наменета за употреба во училницата.

Исто така види: Што е Google Classroom?

Идејата зад Kialo е да им помогне на учениците да работат на нивните вештини за критичко расудување со цел подобро да се стави знаењето во применливо дејство. Структурно, ова може да биде голема помош со прикажување на тоа како изгледа дебатата.

Kialo им овозможува на наставниците да ги водат дебатите во училницата онлајн, што го прави ова идеално за учење од далечина. Исто така, нуди корисен начин за разложување на сложени предмети на посварливи делови за учениците.

Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете за Kialo за наставниците и учениците.

  • Топ страници и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Што е Kialo?

Kialo е платформа за дискусија базирана на интернет, додека подсекцијата Kialo Edu е специјално наменета за учениците и наставниците. Ова им овозможува на наставниците да креираат дебати кои се затворени специјално за училницата.

Платформата работи така што ги организира аргументите во колони за и против, секоја со подгранки. Корисниците ги оценуваат аргументите и тие соодветно се зголемуваат или спуштаат списокот.

Идејата е дека Kialo не само што организира дебати, туку го прави тоа на начин што им овозможува на другите да се приклучат во кој било момент и сепак да можете да сфатите каде е дискусијата, што се случило икако тие можат да се вклучат.

Исто така види: Топ три 3D пенкала за образование

Ова е корисна алатка за онлајн дебата и може да се вклучи во времето на студентот и од нивните сопствени уреди. Ова го прави идеален за учење од далечина, но и за континуирани теми за дебата кои опфаќаат термини или повеќе лекции.

Како функционира Kialo?

Kialo е бесплатен за користење за студенти и наставници. Откако ќе се пријавите, лесно е да се создаде нова тема за дебата и таа да биде заклучена посебно за студентите во просторијата кои се поканети да се придружат.

Студентот може да објавува тврдења, како што се нарекуваат, кои можат да бидат или про или против во однос на главната тема на дебатата. Овие тврдења потоа може да имаат побарувања во себе, разгранувајќи се за да додадат сложеност на дебатата додека остануваат јасно структурирани за да се задржи фокусот на првичната точка на дискусија.

Kialo дозволува за умереност од страна на наставникот, што вклучува нудење повратни информации на учениците за нивните идеи, структурата на аргументите и квалитетот на истражувањето. Но, на крајот останува на студентите да одлучат што е добар или лош аргумент. Ова се постигнува преку гласање со влијание, кое соодветно подига или намалува бод.

Наставниците можат да ги организираат учениците во тимови за да овозможат групно истражување, планирање и аргументи на интернет. Иако ова може да биде фокусирано на група, сепак е лесно за наставниците да ги филтрираат индивидуалните придонеси за оценување.

Кои се најдобрите Kialoкарактеристики?

Kialo го олеснува организирањето дебата бидејќи сето тоа го прави автоматски. Тоа одзема време и напор од процесот за наставниците, давајќи им повеќе време да се фокусираат на содржината на дебатите и напорите на секој ученик.

Ова е исто така корисен начин за учениците и наставниците да ги подредат своите мисли кога структуираат есеј или проект.

Kialo овозможува фокус да се продлабочи во една точка, додавајќи ги добрите и лошите страни на таа потсекција. Студентите се охрабруваат да ги поткрепат своите тврдења со докази за да се уверат дека размислуваат и истражуваат пред да ја објават својата поента. Корисна вештина за онлајн интеракции од секаков вид.

Бидејќи ова е платформа заснована на покани, дури и ако се користи јавно, проблемот со троловите не е нешто за што треба да се грижите, според компанијата.

Визуелизацијата на тврдењата помага да се направи дебатата и нејзината структура полесно да се асимилираат за секојдневна употреба, помагајќи им на учениците да ја зголемат самодовербата и способноста за интеракција на други теми и онлајн и во реалниот свет.

Колку чини Kialo?

Kialo е потполно бесплатен за користење. Сè што треба да направат наставниците е да се пријават онлајн и тие можат да почнат да ја користат дебатната платформа. Студентите може да бидат поканети да се приклучат и дури не треба да се регистрираат или да дадат адреса за е-пошта за да се вклучат.

Киало најдобри совети и трикови

Користетерубрики

Разбирај докази

Обезбеди повратни информации

  • Топ страници и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.