Што е Seesaw за училишта и како функционира во образованието?

Greg Peters 19-08-2023
Greg Peters

Seesaw for Schools е платформа базирана на дигитална апликација која им овозможува на учениците, наставниците и родителите или старателите да ја завршат и споделуваат работата во училницата. Како што вели самата компанија, Seesaw е платформа за ангажирање на студентите.

Користејќи ја апликацијата Seesaw, студентите можат да покажат што знаат користејќи различни медиуми, од фотографии и видеа до цртежи, текст, линкови и PDF-датотеки. Сето ова е на платформата Seesaw, што значи дека наставниците може да го видат и да го проценат, па дури и да го споделат со родителите и старателите.

Портфолиото на ученици расте со текот на времето, овозможувајќи им на корисниците да го поминат во нивната академска кариера. Ова е одличен начин за другите наставници да видат како ученикот напредувал со текот на времето - дури и покажувајќи како работеле за да го добијат конечниот резултат.

Па, како функционира Seesaw for Schools за ученици и наставници?

Исто така види: Најдобри бесплатни страници, лекции и активности за дигитално државјанство
 • Што е Adobe Spark for Education и како функционира?
 • Како да поставите Google Classroom 2020
 • Class for Zoom

Што е Seesaw за училишта?

Seesaw за училишта им овозможува на учениците да работат на таблет или паметен телефон за да создаваат содржина што автоматски се зачувува онлајн во рамките на личниот профил. Потоа наставникот може да му пристапи на ова, преку апликација или прелистувач, за да ја оцени работата од која било локација.

Апликацијата Seesaw Family е посебна апликација која родителите и старателите можат да ја преземат и да се пријават, а потоа да имаат пристап до континуираниот напредок на детето.

Наставникот може да управува и споделува со семејните комуникации за безбедно и контролирано ниво на содржина, така што родителите и старателите не треба да се грижат дали ќе бидат преоптоварени.

Seesaw for School поддржува превод, дозволувајќи им да го користат студенти по ESL и семејства кои зборуваат повеќе јазици. Ако поставките за јазикот на уредот се различни од оригиналната порака, на пример, тогаш уредот ќе преведува така што ученикот ќе ја прима содржината на јазикот со кој работи.

Seesaw прави толку многу бесплатно што е многу импресивно. Се разбира, Seesaw for Schools, што е платено решение, нуди врвни функции како што се следење на напредокот на учениците кон клучната вештина, масовно креирање и поканување, библиотека на област, соопштенија низ училиштата, административна поддршка, интеграција на SIS и многу повеќе. (Целосната листа подолу.)

Наставниците можат да постават блог за час, да дозволуваат повратни информации од колеги до колеги и да овозможат допаѓања, коментирање и уредување на работата и на самиот главен блог. Сето ова може да се зголеми како што наставникот смета дека е соодветно за да се осигура дека сите ја користат платформата праведно и на начин што позитивно го поттикнува напредокот на секој ученик.

Како функционира Seesaw for Schools?

Ученици може да користи Seesaw for Schools за да го следи напредокот на нивната работа во реално време. Од снимање видео на кое работат на математички проблем до фотографирање на параграф на кој му напишалеснимајќи видео од нив како читаат на глас песна, има многу намени во училницата во реалниот свет или за учење од далечина.

Наставникот исто така може да изгради и прегледува дигитални портфолија за секој ученик, кои автоматски ќе растат со текот на времето додека учениците додаваат повеќе содржини. Ова може да функционира и на друг начин, со тоа што наставниците им испраќаат задачи на учениците со индивидуални упатства прилагодени на секој од нив.

Исто така види: Што е ThingLink и како функционира?

Сето тоа може да се сподели со родителите и старателите преку апликацијата или да се додаде на блог што може да биде приватен , на часовите или повеќе јавни, на оние на кои им се испраќа врската.

Како да поставите Seesaw for Schools

За да започнете, наставникот едноставно создава сметка, преку app.seesaw.me. Потоа, најавете се и во овој момент, можно е да се интегрирате со Google Classroom или да увезете список или да направите свој. Кликнете на зелената проверка за да продолжите понатаму.

Потоа додадете студенти со избирање на „+ Студент“ во долниот десен агол. Изберете „Не“ ако вашите ученици не се најавуваат со е-пошта, потоа изберете дали ученикот има уред секој или споделува, па додајте имиња или копирајте и залепете список.

За да ги поврзете семејствата, следете го истото обработете како погоре само избирајќи го „+Семејства“ од долниот десен агол, „Вклучи пристап за семејството“, потоа отпечатете персонализирани хартиени покани за испраќање дома со учениците или испраќање е-пораки за известување до семејствата.

Што значи Seesaw за училишта понуда преку бесплатната клацкалкаверзија?

Има многу додатоци кои ги оправдуваат трошоците за добивање Seesaw for Schools наместо едноставно користење на бесплатната верзија.

Сите тие карактеристики се:

 • Групни покани семејни пораки
 • Групно креирајте кодови за учење дома
 • 20 наставници по час (наспроти 2 за бесплатно)
 • 100 активни часови по наставници (наспроти 10 бесплатно)
 • Креирајте активности и објави на повеќе страници
 • Зачувајте нацрти и испратете ја назад работата за ревизија
 • Неограничено креирајте, зачувувајте и споделувајте активности (наспроти 100 бесплатно)
 • Закажете активности
 • Библиотека со активности во училиштето или област
 • Приспособете и управувајте со стандардот користејќи вештини
 • Приватни папки и белешки само за наставници
 • Соопштенија низ училиштето
 • Поддршка на ниво на администратор за наставниците и учениците
 • Аналитика за училиштата и областите
 • Портфолијата ги следат учениците од од одделение до оценка
 • Порационализирано искуство за семејствата
 • Интеграција на SIS и централизирано управување
 • Регионални опции за складирање податоци

Колку чини Seesaw for Schools цена?

Цената на клацкалка за училишта не е наведена сума. Тоа е котирана цена која ќе варира врз основа на потребите на поединечното училиште.

Како груб водич, Seesaw е бесплатен, Seesaw Plus е 120 долари годишно, а потоа верзијата Seesaw for Schools повторно скока со многу повеќе функции.

 • Што е Adobe Spark за образование и како функционира?
 • Како да го поставите GoogleClassroom 2020
 • Час за зумирање

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.