План за лекција Storybird

Greg Peters 23-06-2023
Greg Peters

Storybird е атрактивна и лесна за употреба алатка за читање и пишување онлајн edtech со прекрасни слики за да ги инспирира учениците додека ги развиваат своите вештини за описменување. Storybird оди подалеку од читање онлајн книги и обезбедува пристапна платформа за учениците од сите возрасти да се вклучат во широк спектар на жанрови за читање и пишување, вклучувајќи описно, креативно и убедливо пишување, како и приказни со долги форми, флеш-фикција, поезија и стрипови.

За преглед на Storybird, проверете Што е Storybird за образование? Најдобри совети и трикови . Овој примерок на план за лекција е насочен кон инструкции за пишување приказни за фикција за ученици од основните училишта.

Исто така види: Најдобри таблети за наставници

Предмет: Пишување

Тема: Раскажување приказни

Одделение: Основно

Исто така види: Jamworks го прикажува BETT 2023 како неговата вештачка интелигенција ќе го промени образованието

Цел на учењето:

На крајот од часот учениците ќе можат:

  • Нацртај кратки фантастични приказни
  • Изберете слики што одговараат на напишаните наративи

Storybird Starter

Откако ќе ја поставите вашата сметка на Storybird, креирајте класа со внесување на името на часот, нивото на одделение, вашето име како наставник и датумот на завршување на часот. Датумот на завршување на часот само значи дека учениците повеќе нема да можат да поднесуваат работа после тој момент, но сепак ќе можете да влезете во системот и да ја прегледате нивната работа после тоа. Откако ќе се создаде часот, можете да додадете ученици и други наставници во списокотсо испраќање случајно генерирана лозинка, покана по е-пошта или поканување на постоечки корисници. Имајте предвид дека за ученици на возраст под 13 години, треба да ја користите адресата на е-пошта на родителот. Откако ќе се постави часот, прошетајте ги учениците низ платформата Storybird и дозволете им да ги разгледаат различните слики.

Водена пракса

Сега кога студентите се запознаа со платформата Storybird, разгледајте ги основите на пишувањето фикција. Одете во табулаторот за задачи во вашиот класен портал и започнете со еден од предизвиците за предчитање/пред-пишување. Учениците можат да ја поминат лекцијата и има водич од наставникот за поддршка на вашата инструкција. Многу од задачите и предизвиците ги вклучуваат и соодветните државни стандарди за Заеднички основни.

Откако учениците ќе поминат низ предизвикот за вежбање, нека се обидат да создадат своја приказна. Дозволете им на учениците од пониските основни училишта да изберат сликовница или стрип што бара помалку зборови. За постарите основци, опцијата за флеш-фикција може да биде подобра алтернатива. Достапни се лесни за употреба шаблони за секој тип на стил на пишување и учениците можат да ги изберат сликите што најдобро се усогласуваат со приказните што сакаат да ги раскажат.

Споделување

Штом учениците ќе бидат подготвени да споделат нивното објавено пишување, можете да ја додадете нивната работа во изложбата на класот. Ова е одличен начин за безбедно споделување на работата на учениците со класот и другите наставници, како и со семејството на ученицитеи пријателите. Ако вие или вашите студенти сакате да споделите само одредено пишување, можете да ги објавите јавно. Можете исто така да видите кој е запишан во табулаторот за изложба.

Како да користам Storybird со раните писатели?

Storybird има различни лекции за пред-читање и пред-пишување, со соодветни упатства и упатства за пишување, кои може да се користат за поддршка на раните писатели. Storybird исто така нуди „Leveled Reads“, кои користат функции за пишување авторски од Storybird за да им помогнат на учениците да ги развијат своите вештини за пишување. И, многу млади писатели можат да ги користат шаблоните за сликовници на Storybird.

Кои ресурси се достапни за поддршка на употребата на Storybird дома?

Слободно проширете ја лекцијата и дозволете им на учениците да работат на своите приказни дома. Достапни се повеќе од триесетина „Како да се напишете водичи“ кои семејствата можат да ги искористат додека го поддржуваат учењето на нивните деца надвор од училишниот ден. Некои од темите вклучуваат започнување со пишување, избор на тема за секаков вид пишување и пишување за публика. Достапни се посветени родителски планови за семејства бидејќи Storybird ги поканува членовите на семејството да се придружат и да бидат дел од заедничкото книжевно патување.

Storybird навистина има потенцијал да инспирира учење за читање, пишување и создавање наративи низ жанрови, од млади до постари ученици.

  • Најдобри планови за лекции за Edtech
  • План за лекции за падлет за средно и средно училиште

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.