Што е Padlet и како работи? Совети & засилувач; Трикови

Greg Peters 18-06-2023
Greg Peters

Падлет ја зема идејата за огласната табла и ја прави дигитална, па затоа е подобрена. Ова создава простор за споделување на наставниците и учениците во образованието, но на начин кој е всушност подобар од реалната верзија.

За разлика од физичката огласна табла, овој простор може да биде населен со богати медиуми, вклучувајќи зборови и слики, како и видеа и врски исто така. Сето тоа и веднаш се ажурира за секој што го споделува просторот да го види веднаш.

Сè може да се чува приватно, јавно или да се сподели со одредена група. Ова е само една од специфичните карактеристики на образованието што покажува дека компанијата го изградила ова имајќи ги предвид потребите на наставниците и учениците.

Просторот може да се пристапи од речиси секој уред и е достапен и за наставниците и за учениците за објавување на.

Овој водич ќе ги прикаже сите наставници и ученици што треба да ги знаат за Padlet, вклучувајќи и некои корисни совети и трикови.

  • План за лекции во Padlet за средно и средно училиште
  • Најдобри алатки за наставници
  • Нов почетен комплет за наставници

Што е Padlet и како функционира?

Padlet е платформа во која можете да креирате еден или повеќе ѕидови кои можат да ги сместат сите објави што сакате да ги споделите . Од видеа и слики до документи и аудио, тоа е буквално празен лист. Тоа е и колаборативно, овозможувајќи ви да вклучите ученици, други наставници, па дури и родители истаратели.

Со кого ќе го споделите тоа зависи од вас како модератор. Може да биде јавен, отворен за сите или можете да поставите лозинка на ѕидот. Може да дозволите само поканетите членови да го користат ѕидот, што е идеално поставување за образование. Споделете ја врската и секој поканет може лесно да влезе.

Откако ќе се активира, можно е да објавите ажурирање со вашиот идентитет или анонимно. Започнете со создавање сметка на Padlet или преку апликацијата за iOS или Android. Потоа можете да ја направите вашата прва табла за споделување користејќи врска или QR-код, за да наведете само две од многуте опции за споделување.

Како да го користите Padlet

За да добиете објавување, кликнете двапати каде било на Управниот одбор. Потоа можете да влечете датотеки, да залепите датотеки или дури да го користите обележувачот Зачувај како со Padlet mini. Или едноставно кликнете на иконата плус во долниот десен агол и додадете на тој начин. Ова може да биде слики, видеа, аудио датотеки, врски или документи.

Од табла за бура на идеи до банка за прашања во живо, има многу начини за користење на Padlet, ограничени само од вашата имагинација. Дури и таа граница може да се надмине со тоа што ќе дозволите таблата да има соработка за вашите ученици да можат да ја користат својата имагинација за да ја развијат во нови насоки.

Откако ќе се подготвите, можете да притиснете на Објави и Padlet ќе биде подготвен за споделување. Можете исто така да го интегрирате со апликации како што се Google Classroom и многу опции за LMS. Тие може да се вметнат и на друго место, како на блог или во училиштетовеб-локација.

Добијте ги најновите вести за edtech доставени до вашето сандаче овде:

Исто така види: Што е Google Classroom?

Како Колку чини Padlet?

Padlet е бесплатен за неговиот најосновен план, кој ги ограничува корисниците на три прикачувања на Padlets и caps. Секогаш можете да користите една од тие три, а потоа да ја избришете и замените со нова. Едноставно не можете да складирате повеќе од три долгорочни.

Планот Padlet Pro , дизајниран за поединци, може да го користат наставниците и чини од 8$ месечно . Ова ви дава неограничени палети, 250 MB прикачувања на датотеки (25 пати повеќе од бесплатниот план), мапирање на домени, приоритетна поддршка и папки.

Исто така види: Што е Tynker и како работи? Најдобри совети и трикови

Ранецот со падлет е дизајниран специјално за училишта и започнува од $2.000 , но вклучува 30-дневен бесплатен пробен период. Ви дава пристап за управување со корисници, подобрена приватност, дополнителна безбедност, брендирање, следење на активности на ниво на училиште, поголеми прикачувања на датотеки од 250 MB, опкружување за контролен домен, дополнителна поддршка, извештаи и портфолија на студенти, филтрирање содржина и интеграција на Google Apps и LMS. Во зависност од големината на училиштето или областа, достапни се сопствени цени.

Најдобри совети и трикови за Padlet

Brainstorm

Користете отворен Padlet за да оставете ги учениците да додадат идеи и коментари за сесија за бура на идеи. Ова може да трае една недела или една лекција и помага да се поттикне креативноста.

Одете во живо

Настава вохибриден начин, користете Padlet во живо за да им дозволите на учениците да поставуваат прашања додека лекцијата напредува -- за да можете да одговорите на кое било во моментот или на крајот.

Собира истражување

Создадете центар за студентите да објавуваат истражување на некоја тема. Ова ги охрабрува сите да проверат што има и да најдат нешто ново размислувајќи поинаку.

Користете излезни билети

Креирајте излезни билети со помош на Padlet, овозможувајќи преглед од лекцијата -- од запишување нешто научено до додавање рефлексија, има многу опции .

Работете со наставници

Соработувајте со други наставници во училиштето и пошироко за да споделите ресурси, да давате мислења, да ставате белешки и повеќе.

  • План за лекции за средно и гимназија во падлет
  • Најдобри алатки за наставници
  • Нов почетен комплет за наставници

За да ги споделите вашите повратни информации и идеи за оваа статија, размислете да се придружите на нашата Tech & Учење онлајн заедница .

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.