Што е Bitmoji училница и како можам да изградам?

Greg Peters 06-07-2023
Greg Peters

Училницата Bitmoji брзо станува популарен начин за учење на далечинската училница. Живо, забавно и привлечно е и за наставниците и за учениците. Но, дали е ова тренд или треба да се вклучите сега?

Bitmoji, во својата суштина, е широко користена алатка за дигитална социјална интеракција базирана на апликации и слики. Популарно се користи од децата и го поттикнува изразувањето дозволувајќи им да создадат лик заснован на нив, со различни емоции, кој може да се стави во социјалните медиуми, пораките, е-поштата и многу повеќе. Наставниците ги користат своите Bitmoji анимации како дигитални наставници во виртуелна училница.

Исто така види: Следење на моето присуство: пријавување преку Интернет

Иако учењето од далечина не е единствениот начин за предавање сега, тоа искуство откри многу начини училницата може да се подобри со хибридно дигитално искуство и ова е еден од најдобрите од тие начини.

Значи, дали сакате да влезете во вагонот во училницата Bitmoji? Или ова е предалеку чекор во правењето на часот забавно по цена да се оддалечи од учењето?

  • Најдобри дигитални алатки за наставници
  • Што е Google Classroom?
  • Нов почетни комплет за наставници

Што е Bitmoji училница?

Прво, што дали е Битмоџи? Станува збор за апликација која користи емоџи слики создадени од корисникот за да прикаже виртуелна претстава за себе. Апликацијата е секундарна, која се користи за создавање на мали слики слични на цртан филм, кои потоа обично се споделуваат на социјалните мрежи. Вака студентитего користеле.

Наставниците сега ја користат апликацијата Bitmoji за да создадат забавни виртуелни гангери од себе и од нивните училници. Тие потоа може да се споделат со помош на корисни платформи, кои веројатно веќе се користат за учење од далечина, како што се Google Slides. ... училница Bitmoji?

Првото нешто што ќе треба да направите е да ја преземете апликацијата Bitmoji на вашиот паметен телефон со iOS или Android. Овде можете да се регистрирате и да започнете со правење селфи, а потоа прилагодување на вашиот дигитален аватар. Променете сè, од облека и коса до обликот на очите и линиите на лицето.

Следно ќе треба да ја преземете екстензијата Bitmoji Google Chrome за да ви овозможи да го споделувате вашиот Bitmoji карактер на повеќе платформи, а не само преку опциите за социјалните медиуми на телефонот . Ова автоматски ќе ја додаде опцијата на вашиот Gmail, како и ќе постави икона до лентата за адреси на Chrome.

Одлично место за градење на вашата виртуелна класа, особено ако вашето училиште или колеџ веќе користи Google Classroom, е со Слајдови на Google. За корисниците на Microsoft ова може да се направи и во PowerPoint.

Како да изградите училница Bitmoji

Откако ќе ги отворите вашите слајдови или документ во PowerPoint со празен лист, време е да започнете со градење .

Потоа можете да започнете со градење на вашиотучилница од нула, користејќи слики што ги наоѓате на интернет, па дури и фотографирање и поставување фотографии сами. Во горниот пример, можете да пребарувате за „ѕид од бела тула“ за вашата позадина, за да започнете. Многу шаблони може да се најдат на интернет ако сакате нешто погенеричко за да започнете брзо.

Сега треба да додадете во вашиот Bitmoji. Овие можат да бидат вашиот карактер во многу различни сценарија, кои се автоматски генерирани од апликацијата. Најдете го оној што го сакате и можете да го повлечете и пуштите директно во Слајдовите, или десен клик и зачувајте го за да го внесете во PowerPoint.

Вер совет : Ако се борите да најдете стоечка слика од вашиот карактер Bitmoji, обидете се да напишете „поза“ во лентата за пребарување Bitmoji.

Добијте ги најновите вести за edtech доставени до вашето сандаче овде:

Како да добиете слики за Bitmoji училница

Препорачуваме секое пребарување на слики на Google да се направи со избирање на опцијата „Tools“ и потоа „Usage Rights“ и само за Creative Опции за заеднички. Овие слики се бесплатни за користење и не треба да се грижите за потенцијално прекршување на законите за авторски права или да барате дозволи.

Потоа веројатно ќе сакате да исечете делови од сликата. Кажете дека сакате да додадете куче во училница, но не сакате позадината на која е направена снимката. Ова сега се прави прилично лесно без потреба од скап софтвер. Одете за да го отстраните.bg и поставете гослика, а заднината автоматски ќе се отстрани за вас.

Штом сликата е во Slides или PowerPoint, ќе можете да ја промените големината и да ја преместите за да одговара на вашиот распоред.

Врвен совет : Додајте интерактивни врски до сликите за да ја направите училницата попривлечна за учениците. За да поврзете кој било објект, изберете го, потоа користете Ctrl + K во Слајдовите или кликнете со десното копче и изберете „Хиперврска“ во PowerPoint.

Исто така види: Технички совети за часови: 8 задолжителни веб-страници и апликации за научно читање пасуси

Најдобри начини за користење на Bitmoji училница

Поставете очекувања . Создадете единствен лист кој ги поставува правилата и упатствата за учениците како да работат на далечина, на пример. Може да вклучите совети како што се „исклучи го звукот на микрофонот“, „задржи го видеото“, „седи на мирно место“ и така натаму, секој со забавна слика Bitmoji што одговара на упатствата.

Организирајте виртуелна отворена училница . Секоја соба може да обезбеди различни насоки и да биде претставена со нов слајд. Проверете го овој пример од Рејчел Ј. кој користи Google Classroom.

Создадете виртуелна екскурзија или соба за бегство користејќи слики и врски . Еве пример за аквариумски шаблон за излет од наставникот Де К. и еве соба за бегство од Destinie B.

Создадете библиотека Bitmoji . Подредете слики од книги на виртуелна полица за книги и секоја од нив нека се поврзе со бесплатна или платена врска за ученикот да пристапи.

Одете подалеку од дигиталната . Користењето отпечатоци од вашите Bitmojis во училницата од реалниот свет е навистина убав начин за тоаосветли го класниот простор. Исто така, може да биде корисно, како на пример да се користи за потсетување на учениците на упатствата.

  • Најдобри дигитални алатки за наставници
  • Што е Google Classroom?
  • Нов почетен комплет за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.