Што е Screencast-O-Matic и како работи?

Greg Peters 05-07-2023
Greg Peters

Screencast-O-Matic е бесплатен систем за снимање екран кој им овозможува на наставниците можност лесно да го споделат екранот на својот уред со учениците, како на часовите, така и за време на учење на далечина.

Исто така види: 7 Дигитални теории за учење & засилувач; Модели што треба да ги знаете

Screencast-O-Matic нуди слики од екранот и ви овозможува да снимате видео од дејствата што се извршуваат, како на пример да му покажете на ученикот како да користи апликација со која треба да работи на проект, на пример.

Бидејќи складирањето и објавувањето се онлајн, а уредувањето видео е вградено, ова е многу способна, но сепак лесна за употреба опција за наставниците кои треба брзо и лесно да споделат видео на екранот.

Читајте на за да дознаете сè што треба да знаете за Screencast-O-Matic.

  • Како да прикажувам лекција?
  • Најдобри алатки за наставници

Што е Screencast-O-Matic?

Screencast-O-Matic е супер едноставна, но моќна алатка за снимање видео екран и слики од екранот. Бидејќи сликите од екранот се лесно да се добијат со речиси секој уред, ќе се фокусираме на видеото.

Други опции се таму, но малкумина се бесплатни додека го нудат богатството на функции што ги има Screencast-O-Matic.

Screencast-O-Matic е одлична алатка за превртена училница бидејќи прави речиси сè што би можеле да посакате бесплатно. Исто така, има функции за професионално ниво достапни за мала годишна претплата, но повеќе за сето тоа подолу.

Screencast-O-Matic работи и на Windows и на Mac уреди со неговата платформа за објавување работиво прозорецот на прелистувачот. Достапни се и апликации за iOS и Android, кои ви овозможуваат да синхронизирате и снимате видеа од мобилни телефони.

Како функционира Screencast-O-Matic?

Screencast-O-Matic ви дава најавување преку прозорец на прелистувачот за да започнете. Откако ќе добиете сметка и ќе дадете дозволи, можете да започнете со снимање на екранот.

Screencast-O-Matic нуди четири опции: да направите слика од екранот, да го стартувате снимачот, да го отворите уредувачот и да отворите поставувања. Неодамнешните слики од екранот и записите исто така добиваат брз пристап во оваа точка на отворање.

Исто така види: Најдобри графички организатори за образование

За слика, го влечете курсорот над областа што ви треба и едноставно го пуштате. Достапни се и подетални функции за снимање слики, како што се сечење и промена на големината на сликите, замаглување и истакнување делови или додавање графика и текст на сликите од екранот.

За видео, можете да го снимате екранот, вашата веб камера или и двете на еднаш – идеално ако сакате визуелна снимка додека демонстрирате задача, за да ја направите поличена.

Апликацијата ScreenCast-O-Matic ви овозможува да ја прилагодите големината на прозорецот за снимање врз основа на резолуцијата. Препорачаната количина е 720p, меѓутоа, доколку сакате, можете да користите 1080p за резолуција на цел екран.

Можно е и скратување на снимките, пишување натписи и додавање музички записи. Повеќе функции се нудат во платената верзија.

Кои се најдобрите функции на Screencast-O-Matic?

Screencast-O-Matic ви дозволува да правитесите карактеристики на сликата и видеото споменати погоре, а исто така ќе ви овозможи да раскажувате аудио преку видео, без да платите ниту цент.

Споделувањето е многу едноставно со многу опции на еден клик, вклучувајќи: Facebook, YouTube, Google Drive, Twitter и е-пошта. За Dropbox или Vimeo, ќе треба да бидете корисник што плаќа.

Сите датотеки се складирани на хостинг услугата на Screencast-O-Matic, која има пристоен капацитет од 25 GB. Бесплатната верзија дури вклучува LMS и интеграција на Google Classroom.

Можноста за скратување видеа и додавање титлови и музика е одлична, но платената верзија има повеќе функции како што се зумирање и цртање за прибелешки на видео во живо, титлови со говор- во текст, правење GIF и уредување слики, како што се замаглување и додавање форми.

Колку чини Screencast-O-Matic?

Screencast-O-Matic е бесплатен за сите. Ова ви дава многу од горенаведените карактеристики и тој капацитет за складирање од 25 GB. Повеќе од доволно за потребите на повеќето наставници.

Доколку сакате да ги искористите дополнителните функции, вклучително и лесен уредувач на видео, компјутерско аудио снимање, звучни ефекти, нарација и увоз на музика, скрипти снимки и повеќе, тогаш ќе треба да ја платите скудната годишна сума од 20$ за верзијата Делукс .

Ако го сакате врвниот пакет Premier , со резервна библиотека и прилагоден видео плеер и контроли, простор од 100 GB и веб-локација без реклами, чини $48 загодина.

Најдобри совети и трикови за Screencast-O-Matic

Користете ја веб камерата

Направете ЧПП

За да заштедите време и да им олесните на учениците, креирајте видео со ЧПП за да им помогнете со сите потенцијални проблеми што може да ги имаат студентите со користење на овој систем.

Скриптирај го

Слободното зборување може да работи, но создавањето сценарио, па дури и само упатство, може да помогне да се подобри протокот на вашите крајни резултати од видеото.

  • Како да ја прегледам лекцијата?
  • Најдобри алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.