Што е Tynker и како работи? Најдобри совети и трикови

Greg Peters 30-09-2023
Greg Peters

Tynker е веб-базирана платформа која им помага на децата да научат да кодираат од многу основно ниво до посложени проекти.

Како таков, Tynker е добар за деца на возраст од 5 години. Користи основни блокови за да започнете, што ги учи на логиката на кодот, пред да преминат на вистински лекции за кодирање.

Ова е визуелно атрактивен пакет што ќе ги задржи помладите умови ангажирани со користење на игри. Бидејќи е достапен онлајн, може лесно да се пристапи од повеќето уреди, што го прави корисна алатка за учење во училницата и дома.

Овој преглед на Tynker ќе објасни сè што треба да знаете за забавната платформа за кодирање и како таа може да се користи во образованието.

  • Топ страници и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобро Алатки за наставници

Што е Tynker?

Tynker е сè за кодирање, од основен вовед заснован на блокови до покомплексен HTML код и пошироко -- ова им помага на децата да се водат на патот на учење. Како таква, тоа е фантастична опција за наставниците да постават и да имаат деца сами да се водат, со потребна минимална помош.

Не само што оваа платформа учи логика на кодирање користејќи блокови, туку исто така опфаќа избор на главни типови на кодирање, вклучувајќи HTML, Javascript, Python и CSS. Тоа значи дека студентите можат да креираат користејќи го Tynker како што би правеле ако навистина градат веб-страница. Но, со ова тие можат да создадат многу повеќе, вклучувајќизабавни игри, но повеќе за тоа подолу.

Tynker е исто така корисен за споделување, со можност за споделување програми создадени онлајн. Следствено, проектите може лесно да се доставуваат до наставниците, а учениците исто така можат да ги споделуваат едни со други. Всушност, тоа им овозможува на студентите пристап до цела низа други креации, што го прави одличен за поттикнување идеи за проекти.

Како функционира Tynker?

Tynker користи курсеви за предавање, било со блок -учење базирано или со код. Во секој случај, тоа го прави со многу шарени визуелни слики бидејќи ова е учење засновано на игри. Ова се претежно игри со улоги и играни битки што треба да се водат за да се стигне до следната фаза.

Учениците можат веднаш да скокнат за да ја користат алатката за градење, сепак, прво бара одредено знаење, па затоа е повеќе за оние кои веќе ги опфатиле основите.

Компонентата за кодирање базирана на блок на Tynker се базира на алатката Scratch развиена од MIT, која помага да се подучуваат концептите за кодирање на многу едноставно ниво. Одете во курсевите за кодови и на децата им се даваат видеа за гледање, програмски прегледи што треба да ги следат и квизови за тестирање на разбирањето.

Исто така види: Jamworks го прикажува BETT 2023 како неговата вештачка интелигенција ќе го промени образованието

Курсевите за игри имаат приказна што ги ангажира учениците да ги задржат фокусирани додека учат. Темите се движат од RPG игри и наука до готвење и простор. Постојат некои партнерства со брендови како Барби, Hot Wheels и Minecraft - вториот идеален заоние кои уживаат во модирањето на Minecraft и сакаат да навлезат подлабоко.

Кои се најдобрите карактеристики на Tynker?

Tynker е забавен и, како таков, функционира добро како начин за поучување. Учениците сами ќе учат додека работат низ игрите. Употребата на зборот „работа“ таму е многу лабава, „играта“ е дефинитивно посоодветна. Сепак, тие се трудат да научат како да кодираат и тоа може да се види во исплатата кога создаваат проекти од нивна страна.

Адаптивните контролни табли се убав допир. Тие ќе се променат за да одговараат на возраста на ученикот, но и на нивните интереси и нивото на вештини. Како резултат на тоа, платформата може да расте со ученикот, а истовремено да остане забавна и предизвикувачка, сето тоа на вистинското ниво за да остане ангажирана.

Родителите и наставниците имаат пристап до контролната табла што го прикажува напредокот на детето или децата. Ова го прикажува она што тие го учеле, како и сите сертификати што успеале да ги отклучат на патот.

Исто така види: Примена на лекции за учење од далечина за враќање на училиште

Прогресијата на лекцијата, особено за поновите корисници, не е јасна. Tynker нуди многу содржини и може да биде огромно за некои студенти. Ова функционира добро во комбинација со насоките од наставниците кои можат да им помогнат на учениците да го најдат идеалното следно ниво за нивната способност. За оние кои се на ниво на реален код, ова е помалку проблем бидејќи курсевите се многу јасни.

Алатките за кодирање со отворен тип се супер корисни бидејќи им овозможуваат на студентите да креираат вистинскипрограми. Тие можат да направат свои игри или активности, ограничени само од сопствената имагинација.

Колку чини Tynker?

Tynker ви овозможува да започнете бесплатно како студент, родител или учител. Во реалноста ова само ви дава пристап до она што е таму за да можете да започнете да градите со неколку основни упатства, но нема лекции. За тоа ќе треба да се регистрирате за еден од плановите.

За наставниците ова се наплаќа по 399 долари годишно по час. Цените за училиште и област се достапни на барање. Но, можете да се регистрирате како родител или студент и да платите на тој начин, што се дели на три нивоа.

Tynker Essentials е 9 $ месечно . Ова ви дава 22 курсеви, повеќе од 2.100 активности и вовед во блокирање кодирање.

Tynker Plus чини 12,50 долари месечно и ви добива 58 курсеви, повеќе од 3.400 активности, сите блок-кодирање, Модирање на Minecraft, роботика и хардвер, плус три мобилни апликации.

Tynker All-Access чини 15 $ месечно и ви нуди 65 курсеви, повеќе од 4.500 активности, сето горенаведено, плус веб развој, Python и Javascript и Advanced CS.

Постојат и семејни и повеќегодишни заштеди. Сите планови доаѓаат со 30-дневна гаранција за враќање на парите за да можете ефективно да се обидете пред да купите.

Најдобри совети и трикови на Tynker

Започнете бавно

Не започнувајте веднаш да правите проекти бидејќи работите може да се комплицираат. Следете курс како што е КендиПотрага и уверете се дека уживањето е целта. Учењето сепак ќе се случи.

Brainstorm

Користете реални интеракции во училницата за да дојдете до идеи за проекти пред да се вратите на екранот за да започнете со градење. Ова ја промовира социјалната интеракција, креативната мисла и тимската работа.

Поставете поднесоци

Да ги креирате поднесоците за домашни задачи користејќи кодирање. Од водич за историски настан до научен експеримент, дозволете им на учениците да бидат креативни во презентирањето преку код.

  • Топ страници и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.