Примена на лекции за учење од далечина за враќање на училиште

Greg Peters 12-08-2023
Greg Peters

Подготовка за враќање на училиште е нова серија на написи од присутните и говорниците на Tech & Настани за учење. Кликнете овде за да дознаете повеќе за овие настани и да аплицирате за присуство.

Каде : училишен округ Морис, Мористаун, Н.Џ.

Кој : Ерика Хартман, директорка за интеграција на технологија

Исто така види: Прекрасни написи за студенти: веб-страници и други ресурси

Ресурс : Центар за виртуелно учење во училишниот округ Морис

Исто така види: Што е Pixton и како може да се користи за учење?

Како директор на технологијата, моето вообичаено буџетирање и планирање стана покомплицирано. Планирам три можни реалности за следната есен: редовно враќање лице в лице на училиште, 100% виртуелно училиште или спој од двете. Моето планирање и купување треба да биде доказ во иднина и да има способност да се вртам на момент, но научив некои вредни лекции во изминатите девет недели од виртуелното школување.

1. Алатки за наставници . Моето верување дека наставниците секогаш треба да имаат пристап до најдобриот уред во училницата -- работните лаптопи со високи перформанси -- се покажа точно. За време на училишната пред-COVID, моите наставници веќе го користеа нивниот лаптоп издаден од областа за да создаваат и курираат содржина; сепак, за време на виртуелното училиште, наставниците создаваа видеа, снимки од екранот, работни листови што може да се уредуваат, инфографики, видеа и музика и организираа онлајн состаноци со темпо што хромбук или постар лаптоп едноставно не можеше да го одржи.

2. Бесплатните платформи никогаш не се бесплатни . Нашиотобласт има направено одлична работа за курирање и обезбедување можности за професионално учење на платформи во дигиталната архитектура на нашата област. Сега сме соочени со реалноста дека некои наставници користеле алатки за време на виртуелното училиште „бесплатно“ (т.е. зум, алатки за прикажување на екранот, итн.) и ќе очекуваат дека ќе можат да ги користат во септември. Овие не беа вклучени во мојот буџет, но ќе бидат неопходни.

3. Ви-фи или мифи-вифија на заедницата никогаш не се толку добри како домашната Wi-Fi. Пред кризата, нашиот интернет провајдер им даде на нашите студенти на кои им беше потребна пристап до жариштата во нашите градови и тоа добро функционираше. Бидејќи карантинот продолжува и повеќе семејства се занимаваат со прашања за вработување, забележавме зголемување на бројот на студенти без интернет. Mifis се нарачка од 6 до 8 недели. Се надевам дека федералната влада го гледа пристапот до интернет како основна потреба и ќе најде начин да им обезбеди на сите студенти пристап до сигурен интернет.

4. Виртуелниот професионален развој е всушност подобар од лично. Моделот на држење на наставниците во понеделник попладне по цел ден настава, кога сè што можат да размислуваат е да се вратат дома на нивните лични обврски, заврши. За време на виртуелното учење, можевме да им понудиме на нашите наставници повеќе можности од кога било и тие присуствуваа во мноштво од удобноста на нивните домови во моменти кои им одговараат. Наспособноста да се снимаат сесиите и наставниците да кренат раце и да коментираат за време на сесијата е полесна за управување. За да видите неколку примери од нашите распореди за професионален развој за време на виртуелното учење, кликнете овде.

5. Системот за следење на имотот е критичен. Со план да се оди 1:1 во К-12, табеларната табела на Google нема да ја намали. На окрузите им треба начин за брзо и лесно управување со уредите бидејќи поправките и оштетувањата исто така ќе се зголемат експоненцијално.

6. 1:1 во К-12 сега е единствената опција. Нашиот округ е 1:1 во 6-12 одделение повеќе од 10 години; сепак, во одделението К-5, учениците имаа пристап до хромбук во сооднос 2:1 во училницата. Ние користиме комбиниран модел на учење во училницата, така што никогаш нема време кога на сите ученици ќе им треба компјутер одеднаш. Исто така, развојно секогаш сме внимателни во однос на времето поминато на екранот што го доживуваат нашите студенти.

Кога требаше да им поделиме хромбук на учениците во К-12 оваа пролет на момент, се обидовме да ги означиме и подготвени уредите. Следната година ќе имаме chromebooks 1:1 во случај училиштето повторно да биде виртуелен. Понатаму, многу од платформите што ги користиме на училиште, како што се Clever или Go Guardian, не работат на лични уреди; многу е полесно и за наставниците и за учениците сите ученици да користат униформа и управуван уред.

7. Пандемијата не е време да се воведеLMS. Видов многу училишни области како се обидуваат да воведат LMS оваа пролет и тоа може да биде многу фрустрирачко за сите засегнати страни. За среќа, нашата област се обврза на систем за управување со учењето пред 10 години. Оттогаш обезбедивме примери, можности за професионално учење и поддршка за сите наши наставници. Ова беше можеби нашата најлесна промена кога почнавме да учиме од далечина -- ја имавме содржината и сопственикот, само требаше да биде поексплицитно. Како што продолживме, нашите наставници смислија одлични стратегии за да ги ангажираат нашите ученици и да презентираат јасна и квалитетна содржина. Во PLC, нашите супервизори споделија примери со наставниците и беа направени мали прилагодувања.

8. Идеите и лекциите за управување со виртуелна училница треба да се споделат. Сите знаеме дека управувањето со училницата е од најголема важност, особено за новите наставници. Сега, кога сите сме нови учители во виртуелниот свет, сите ќе треба да смислиме нови начини за управување со нашите ученици и нивното учење онлајн. Бидејќи сè уште никој не е експерт, треба да бидеме заедно во ова и да ги споделуваме најдобрите практики.

9. Улогите на персоналот во ИТ ќе треба да бидат флуидни и да се менуваат. Кога никој не е на мрежата, колку управување и треба? Не се користат фотокопири, телефони и десктоп компјутери. ИТ персоналот ќе игра поважна улога од кога било, но одговорностите ќе треба да се сменат.

Ерика Хартман живеево округот Морис со нејзиниот сопруг, двете ќерки и кучето за спасување. Таа е директор за технологија во училишна област во Њу Џерси и може да се најде на трибините како ги бодри своите ќерки на нивните кошаркарски натпревари.

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.