Што е Мурал и како може да се користи за учење? Совети & засилувач; Трикови

Greg Peters 30-09-2023
Greg Peters

Mural е алатка за визуелна соработка која е поддржана од моќта на Microsoft. Како такво, ова е широко користено во некои од најголемите бизниси ширум светот и е навистина добро рафинирано, што го прави корисна алатка за употреба во образованието.

Бидејќи Муралот е богат со функции, но сепак едноставни за употреба, може да биде корисен начин за наставниците и учениците да бидат заедно во дигитален простор. Така, на пример, може да биде корисно во превртена училница, но и во традиционална, каде што учениците можат да следат презентација на свои уреди, па дури и да комуницираат.

Така и Мурал е она што ви треба?

Што е Мурал?

Mural е дигитален заеднички простор за табла до кој може да се пристапи преку веб-прелистувач на речиси секој уред и е потполно бесплатен за користење за основната верзија. Ова може да дејствува како интерактивен простор за работа или како точка за пристап за учениците.

Исто така види: Извештај за книгата на 21-от век

Муралот функционира како алатка за презентација на слајдови, со учениците и наставниците кои можат да градат од шаблони да се претстави во „собата“, што е дефиниран простор во кој луѓето можат да бидат или не.

Идејата е да се понудат слајдови базирани на видео што може да ги видат сите, но исто така да дозволат уредување во живо додека се во просторот, како во собата заедно дури и кога тоа не е така. Достапни се многу шаблони, но повеќето се фокусирани на бизнисот, но сепак има некои специјално прилагодени на образованието. Во секој случај, сите овие можат да бидат целосноедитирано.

Корисно, и како што може да очекувате од Microsoft, има многу интеграција со Mural и други платформи, вклучувајќи Slack, Microsoft Teams и Google Calendar, за да наведеме неколку.

Како функционира Mural?

Муралот е бесплатен за регистрација и е многу лесен за почеток, особено ако веќе имате сметка на Microsoft. Иако работи онлајн, користејќи прелистувач, може да се преземе и во форма на апликација за повеќето уреди.

Муралот е одлична алатка за превртена училница или за учење од далечина, но може да се користи и во просторијата со ученици додека ги презентирате на сечии уреди. Достапни се корисни алатки за повратни информации во живо додека се работи преку презентацијата, но повеќе за тоа во следниот дел.

Оваа алатка е многу интуитивна, така што може да биде алатка со која учениците можат да работат, овозможувајќи им да соработуваат и да создаваат презентации заедно од нивните домови -- овозможувајќи одлично социјално учење дури и надвор од училишното време.

Кои се најдобрите карактеристики на Муралот?

Муралот има одличен избор на функции за повратни информации во живо. Ова ја вклучува способноста да се спроведе анкета, која е анонимна, во секое време -- одличен начин да се следи како студентите продолжуваат додека работите со нова тема, на пример.

Повикување е особено корисна наставна функција која ви овозможува да ги вратите сите ученици на истиот дел од презентацијата за да знаетесите гледаат на истото во исто време.

Исто така види: Што е Quizlet и како можам да предавам со него?

Конграмот е уште една клучна карактеристика за наставниците бидејќи дава можност да се предвиди што е следно без да се открие точно што е напред. Дополнето со опција за тајмер, ова овозможува многу јасно воден распоред.

Super Lock е корисен начин за заклучување на одредени предмети така што само наставникот може да уредува. Ова им дава слобода на учениците да комуницираат со другите делови знаејќи дека им е дозволено да прават промени или да понудат повратни информации каде и кога е дозволено. На другата страна има Приватен режим, кој ги спречува поединците да придонесуваат со криење на она што го додаваат, како што можеби ќе ви треба.

Споделувањето, коментирањето, па дури и разговорот со текст во живо се сите опции во Мурал. Можете исто така да разговарате со глас доколку е потребно, корисна опција за студентите кои работат заедно на проект од далечина.

Способноста за цртање со слободна рака или користење налепници и подвижни визуелни слики создаваат многу отворена табла што може да се менува во живо како се предава лекцијата. Но, со предноста што сè уште има пристап до богати медиуми, како што се GIF, видеа, слики и други ставки.

Колку чини Mural?

Mural е бесплатен да се користи за основниот пакет. Со ова добивате три Мурали и неограничени членови.

Специфичното ниво на цени Мурално образование нуди Студент бесплатно и ви добива 10 членства, 25 надворешни гости, неограниченипосетители и работен простор со отворени и приватни простории. Планот Classroom , исто така, е бесплатен, што ви дава до 100 членства плус вебинари во живо и посветен простор во Мурал заедницата.

Надградете на Тимовите+ се на ниво од 9$ по член месечно и добивате неограничени мурали, контроли за приватност за соби, разговор во апликација и поддршка преку е-пошта плус опција за месечна наплата.

Бизнис и плановите за претпријатија се достапни, сепак, тие се повеќе фокусирани на употребата на компанијата.

Најдобри совети и трикови за мурали

Проекти во пар

Учениците нека се парат постави и им постави задача да креираат проект за презентација кој ќе го сподели со класот. Ова ќе ги научи да соработуваат од далечина, да комуницираат и да работат заедно, а исто така се надеваме дека ќе создадат нешто корисно за остатокот од класот да учат.

Изградете во живо

Користете алатката за изградба на презентација со класот, овозможувајќи им да научат како да користат Мурал, но исто така и да ја подучуваат содржината на презентацијата додека работите низ неа.

Одете анонимно

Поставете отворен проект во кој секој ќе има слобода да се изрази, па нека поднесе анонимно. Ова ќе им помогне на уште срамежливите ученици да бидат експресивни и да споделуваат со класот.

  • Што е Padlet и како функционира?
  • Најдобар дигитален Алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.