Компјутерски клубови за забава и учење

Greg Peters 22-10-2023
Greg Peters

Кога почнав да предавам компјутери, сфатив дека едноставно нема доволно време во еден ден да направам сè што сакам да правам. И дефинитивно немаше доволно време да се направат некои од забавните работи што моите ученици сакаа да ги прават.

Значи, се гледав себеси како влегувам во зоната после училиште. Тоа е поинаков свет, после училиште. Многу е потешко да ги натерате децата да се фокусираат. Секогаш ги предупредувам моите ученици и родители на почетокот на годината „Јас не сум бејбиситерка. Ако доаѓате во компјутерски клуб, бидете подготвени да работите, а не да играте“

Како спонзор на компјутерски клуб, јас Постојано барам работи за децата да ги прават што не вклучуваат играње игри онлајн. Но, како наставник по компјутер, сакам да се уверам дека учениците учат, а не само да го трошат моето време и нивното време.

Затоа, барам проекти за учениците да се вклучат во кои ќе се забавуваат компонента, или која ги вклучува родителите и заедницата.

Две програми таму кои совршено се вклопуваат во моите планови се Сајберсаемот на Global Schoolhouse и Our Town. Иако и двете можат да се користат во училницата, јас претпочитам да ги користам со мојот компјутерски клуб. Постојат неколку причини за ова, кои исто така се одлични причини да ги користите во училница. Начинот на кој се поставени проектите, тие лесно се користат од страна на студентите на различни нивоа. Можам да ги ставам моите студенти кои се одлични во технологијата да работат на еден аспект од проектот, додека мојотстудентите кои се малку помалку тактни можат да прават други работи. И со компјутерскиот клуб, не секогаш добивам деца кои се МОИ студенти. Имам многу деца кои се само заинтересирани за компјутери и, како такви, не знаат како да ги прават истите работи што „моите“ деца знаат како да ги постигнат.

Другата причина поради која претпочитам да користам овие проекти во мојот клуб е тоа што и двајцата се екстремно ориентирани кон заедницата и затоа најдобро функционираат со големо учество на родителите/заедницата. И покрај тоа што можете многу да ги вклучите родителите во помагањето на часовите, оние чии ученици се посветени на клуб се со поголема веројатност да бидат подготвени да ја поминат таа дополнителна милја. Како на пример возење на учениците до локално езеро за да се исчистат, или возење со нив два часа за да се добие една убава снимка од шумска област која порано била тврдина.

Би сакал да кажам дека има и трета причина, која е: не мора сè да одговара на државните/националните стандарди. Но, ако сте учител, во секој случај веројатно ќе го правите тоа според стандардите. Знам дека правам.

Сега, ајде да зборуваме за програмите.

Исто така види: Најдобри камери за документи за наставници

International Schools CyberFair, сега во својата осма година, е наградувана програма што ја користат училиштата ширум светот. Студентите спроведуваат истражување за нивните локални заедници и потоа ги објавуваат своите наоди на World Wide Web. Се доделуваат признанија на училиштата за најдобри записи во секоја од осумте категории: локални лидери, бизниси, организации во заедницата,Историски знаменитости, животна средина, музика, уметност и локални специјалитети.

Мојот компјутерски клуб имаше два „победнички“ пријавени на овој натпревар. Нашиот добитник на злато беше во категоријата Историски знаменитости и беше за Форт Мозе. Нивниот проект на Форт Мозе ја раскажа приказната за првата „слободна“ афроамериканска населба во Америка. Спротивно на популарното верување, првите црнци не дошле како робови во Америка. Тие дојдоа заедно со шпанските конквистадори и Аделантадос на бродови за Свети Августин. Дојдоа како морепловци, тркалаци, занаетчии и морнари. Некои од нив биле слуги кои биле ангажирани. Тие живееја удобно со шпанските колонисти.

Форт Мозе се наоѓаше блиску до Свети Августин, Флорида, кој е само два часа од родниот град на моите студенти, но ниту еден студент не слушнал за Форт Мозе пред проектот. Навистина ништо не остана од оваа некогаш просперитетна заедница, но историјата на областа е нешто што учениците сметаа дека треба да биде во учебниците. Сајтот за студенти Форт Мозе беше прикажан во е-билтенот на Флорида Паркови за време на месецот на историјата на Црна оваа година. Беше доста чест!

Нашиот друг проект, S.O.C.K.S., беше вклучен во категоријата Еколошка свест, но доби само почесно признание. Сепак, тоа беше тековен, остварлив проект. Барајќи начини да помогнат во заштитата на локалниот слив, дојдоа членовите на клубот Милениум средношколски компјутеризаедно со S.O.C.K.S. Името S.O.C.K.S., што значи студентски ориентиран проект за конзервација за студенти К-12, дојде од фактот дека студентите собираа 100% памучни чорапи за да се користат во насадите покрај езерата и реките на сливот. Од ова ситно семе, се роди цел проект.

Целта на S.O.C.K.S. Проектот требаше да развие свест за водата како конечен ресурс. Учениците создадоа интерес за областите на зачувување на водата, управувањето со водите и контролата на квалитетот на водата преку креирање веб-страници, видеа, флаери и организирање натпревар низ целата област за k-12 студенти.

Исто така види: Што е Microsoft Sway и како може да се користи за предавање?

Другата програма што ја користам е нашиот град, управуван од Фондацијата за компјутерско учење. Иако тие не ја ажурираат својата веб-страница, открив дека нивниот натпревар е во тек. Но, дури и ако не планирате да го правите натпреварот, ви препорачувам да ги следите упатствата за Нашиот град.

Забелешката за Нашиот град вели: „Замислете да имате пристап до историски и актуелни информации за градовите низ Северна Америка со само кликнување на копче. Замислете ја возбудата од објавувањето информации за вашиот град за сите да ги видат. Само помислете колку би било возбудливо учењето за локалната географија, култура, историја, природни ресурси, индустрија и економија доколку сте дел од создавањето на ресурс на градови низ Северна Америка. Тоа е она за што е нашиот град."

Целта е да се имаресурс создаден од студенти во градовите низ Северна Америка до кој ќе биде достапен преку веб-страницата на Фондацијата. Како дел од нивните училници и воннаставни активности, студентите истражуваат информации за нивната заедница, развиваат веб-страници и создаваат веб-страница за нивниот град. Учениците работат со други надвор од нивните училишта локални бизниси, организации во заедницата, владини канцеларии за да развијат или да ги охрабрат да развијат веб-страници за веб-страницата на нивниот град.

Го завршивме „Нашиот дом град: Санфорд, Флорида“ пред две години во компјутерскиот клуб, а студентите се шокирани кога открија дека се користи повеќе од „официјалните“ страници за интересите на локалното подрачје. Неодамна добив писмо од локална атракција во кое ни се заблагодарува и наведува колку повици добиваат само од нашата страница.

Моите ученици исто така ја планираат веб-страницата на средното училиште Милениум за нашето училиште и секако работат на официјална страница на компјутерскиот клуб. И, во слободни денови (многу ретко), ги пуштам да играат игри. *Воздив*

Морам да кажам дека уживам во компјутерскиот клуб. Ретко е многу работа бидејќи не морам да следам некоја поставена наставна програма и можам да скокам наоколу во проект колку што сакам. Децата обично се прилично заинтересирани, а родителите се ОДЛИЧНИ!

Затоа земете го мојот совет: излезете таму и создадете компјутерски клуб!

Е-пошта: Розмари Шо

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.