Мотивирање на студентите со дигитални беџови

Greg Peters 07-06-2023
Greg Peters

Извидниците за девојчиња и момчиња се мотивирани од беџови, зошто да не и учениците?

Значи, што е дигитална значка и како може да се користи за да се мотивира ученикот и да се вклучи во искуства за учење? Исто така, кои се едноставните чекори потребни за создавање дигитални значки и како ги поврзувате со активностите за учење?

Што се дигитални значки?

Дигиталните значки се дигитални акредитиви кои сеприсутно се препознаваат дека го претставуваат владеењето на специфични компетенции, вештини, програми итн. Значките може да се засноваат на индивидуални групи на вештини или комбинација на вештини.

Исто така види: Што е напишано гласно? Нејзиниот основач ја објаснува програмата

Како можам да ги мотивирам учениците со дигитални значки?

Има многу употреби за значки во наставата и учењето. Од употребата на дигитални значки, мотивирањето на учениците е одлична опција.

Многу пати, учениците не ја гледаат вредноста на она што го учат бидејќи концептите можат да бидат премногу апстрактни или да не се директно поврзани со нивниот моментален светоглед и искуства. На пример, иако разбирањето како да се пресметаат процентите како дете може да изгледа бесмислено, тоа е корисна вештина како возрасен кога ги пресметува продажните цени кога купува и ги балансира личните финансии и трошењето. За жал, можеби е тешко да се убедат учениците во важноста да научат нешто за иднината.

Добрата вест е дека знаете за потенцијалот да заработите дигитална значка или серија значки накрајот на искуството за учење, може да биде многу мотивирачки. Не само што студентите ќе имаат дигитална значка за споделување со своето семејство, тие ќе имаат и акредитиви што може да се додадат во портфолиото, што може да се користи при аплицирање на колеџи или дури и нивните резимеа за вработување.

Претворете го заработката на дигитални значки во пријателско натпреварување. Ова може да биде месечен, квартален или годишен натпревар или врз основа на одредени единици. Слично на игрите во кои учениците заработуваат поени или пристап до повисоките нивоа на игрите врз основа на нивната игра, заработувањето дигитални значки може да понуди слична мотивација.

Кои се примери за поврзување на дигитални значки со активности и задачи за учење?

Поврзувањето на заработката на дигитални значки со повеќе области на компетентност е одличен начин да се мотивираат учениците да се вклучат во активности за учење, освен еднократно искуство.

На пример, во науката, постојат многу различни области на содржина. Може да создадете дигитална значка за наука што студентите ќе можат да ја заработат откако успешно ќе завршат четири лекции од природните науки:

1. Лекција за наука за животната средина со користење на Wakelet - Компетенции за студентите да ги совладаат заработувањето на научна дигитална значка вклучува можност да:

 • Лоцирање онлајн содржина поврзана со целите за учење на курсот
 • Дигитално складирање содржина во робусно онлајн складиште
 • Складирање споделена содржината и ресурсите во рамките на анонлајн складиште

2. Анатомија и физиологија со користење на Google Jamboard - Компетенциите што студентите треба да ги совладаат за да заработат дигитална значка за наука вклучуваат способност:

 • Идентификување на главните делови од човечкото тело
 • Опишете ги функциите на различни органи на човечкото тело

3. Лекција за времето со користење на WeVideo - Компетенциите за учениците да ги совладаат за да заработат дигитална значка за наука вклучуваат да може:

 • Дефинира зборови од метеоролошкиот речник
 • Анализа на временските обрасци
 • Точно известување хипотези за временска прогноза

4 . Биодиверзитетот со користење на Canva - Компетенциите за студентите да ги совладаат за да заработат дигитална значка на науката вклучуваат способност:

 • Опишете ги компонентите на биодиверзитетот, вклучувајќи екосистем, генетски, и видови
 • Создадете мултимедијална презентација што покажува цврсто разбирање за видовите на биолошка разновидност

Како да креирам значки?

Достапни се многу различни опции за создавање значки. Една бесплатна опција е Acredible Badge Builder .

Она што е убаво за Accredible е можноста за увоз на слики што ќе се користат за иконата за значка. Можете да ја дизајнирате значката како што ви одговара, менувајќи ја бојата, големината на текстот и стилот.

Исто така види: Што е Oodlu и како работи? Најдобри совети и трикови

Чекорите за создавање значка се многу едноставни:

 1. Одете во Акредибилен Градител на значки .
 2. Кликнете на „Дизајнер на значки“во горниот лев агол.
 3. Изберете го обликот на заднината што ќе биде целокупниот облик на вашата значка. Достапни се десетици опции од кои можете да изберете.
 4. Кликнете на „Текст“ за да додадете текст на значката. Ова би било името на значката, на пример „Експерт за наука“.
 5. Кликнете на „Слики“ за да прикачите какви било слики во заднина.
 6. Кликнете на „Икони“ за да додадете графика што се поврзува со значката.
 7. Кликнете „Рибон“ за да додадете ленти на значката.
 8. Преземете ја вашата значка како SVG или PNG-датотека.

Можете да прескокнете кој било од чекорите 5-7 ако не сакате да вклучите слики, икони и/или ленти. Испратете ги дигиталните значки на студентите по е-пошта и оставете ги да ги споделат со нивните семејства. Тие исто така можат да бидат вклучени во нивните портфолија, а беџовите, исто така, може да се испечатат и стават во рамка!

Додека пробувате нови работи за да ги вклучите вашите ученици во процесот на учење оваа учебна година, обидете се да користите дигитални значки. Можеби ќе бидете изненадени од тоа како ги мотивира и ангажира.

 • Постои значка за тоа
 • ангажман во училницата: 4 совети од учениците за наставниците

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.