Каков тип на маска треба да носат воспитувачите?

Greg Peters 08-07-2023
Greg Peters

Не сите маски се создадени еднакви.

Тоа можеби е очигледно во овој момент од пандемијата, но изборот на маска што нуди најголема можна заштита е уште еднаш важен за едукаторите кои продолжуваат да предаваат лично среде бранот поттикнат од Омикрон на инфекции со КОВИД и сè уште значајниот крај на опашката на бранот Делта.

Во многу училишта маскирањето е опционално, сепак, едукаторите кои ќе изберат да носат маска сè уште можат да си дозволат добра заштита.

„Еднонасочното маскирање е добро“, рече д-р Џозеф Г. Ален, директор на Програмата за здрави згради на Универзитетот Харвард Т.Х. Chan School of Public Health во неодамнешниот Tweet . „Ако сте вакцинирани, засилени, и носите N95, тоа е исто толку низок ризик како и сè во твојот живот, без разлика што прави некој околу тебе“.

Ален, претседател на Работната група за безбедна работа, безбедни училишта и безбедно патување на Комисијата за Ковид-19 на Лансет, сега верува дека маските треба да бидат опционални во училиштата поради опцијата за вакцинација , релативно низок ризик од вирусот за учениците и висококвалитетните маски за заштита што можат да ги понудат за оние кои ќе изберат да ги носат. И покрај ова, тој останува застапник за маскирање во целина, особено за оние кои сакаат дополнителен слој на заштита за време на бранот на пандемијата.

Еве ги неговите совети за изборот и одговарањето на маската.

Прв избор:N95

Исто така види: Преглед на производот: LabQuest 2

Оваа маска е онаа за која сите сме слушнале со добра причина. Ако се носат правилно, овие маски ќе блокираат 95 отсто од честичките во воздухот . Но, тие понекогаш беа скапи поради ограничената понуда и интензивната побарувачка, Ален предлага некои алтернативи кои можат да бидат речиси исто толку добри.

Втор избор: KF94

Произведено во Јужна Кореја, овие висококвалитетни , сертифицирани маски блокираат 94 отсто од честичките во воздухот. „Многу е удобно и тоа е она што го носев“, вели Ален.

Исто така види: Најдобри лекции и активности за јунскиот јуни

Трет избор: K95*

Теоретски, овие маски направени во Кина се еквивалент на N95, но не е толку едноставно. „Овде, треба да бидете многу внимателни бидејќи има фалсификувани KN95“, вели Ален. „Значи, ако сакате да користите KN95, треба да ја завршите домашната задача“. Тој советува да ги проверите веб-локациите на FDA и CDC за да бидете сигурни дека маската е онаква каква што тврди дека е и има вистински NIOSH сертификат .

Маски од платнени

Ален се скрши кога слуша како луѓето велат дека платнените маски не функционираат кога би било поправилно да се каже дека тие се помалку ефикасни од другите маски. Тој забележува дека овие може да ја намалат вдишената доза на вирус на лицето за 50 проценти за оној што го носи. Ако две лица носат платнени маски, комбинираната ефикасност е 75 проценти. Тоа не е безначајно, но сепак помала заштита отколку што ќе добие едно лице кое правилно носи маска со повисок квалитет. Така додека тојго оспорува тоа што платнените маски се бескорисни, како што изјавија некои експерти, тој се согласува дека е време за подобри маски.

Не можам да ги најдам овие маски. Што можам да направам денес?

„Ако наставникот сака подобра заштита во моментов, можете двојно да маскирате“, вели Ален. „Ми се допаѓа стратегијата затоа што користи материјали до кои повеќето луѓе можат да пристапат и се многу евтини и достапни. Така, носите хируршка маска, која има добра филтрација, а потоа платнена маска одозгора која помага да се подобри запечатувањето, а со тоа може да добиете над 90 проценти“.

Како да ја ставам маската?

Дури и најквалитетната филтрација нема да направи ништо ако не ја носите маската правилно и здивот ви излегува низ горниот дел и од страните.

„Маската треба да оди преку мостот на вашиот нос, надолу околу брадата и да биде рамна на вашите образи“, напиша Ален во авторски текст во The Washington Post :

„Американците треба да се запознаат со начините за тестирање на одговарањето на маската. Секогаш кога ќе ставите маска, направете „ проверка на печат на корисникот .“ Ставете ги рацете над маската за да го блокирате воздухот што се движи низ неа и издишете нежно. Не треба да чувствувате дека воздухот излегува од страна или нагоре кон вашите очи. Потоа, тестирајте за да бидете сигурни дека ќе остане на место со поместување на главата настрана и наоколу. Прочитајте делови од текстот, како што е „ Rainbow Passage “ што вообичаено се користи за тестирање одговарање на респираторот и видете дали маскатапремногу се лизга наоколу кога зборувате.“

Дали се неопходни штитови за лице?

Ален вели дека штитниците за лице може да бидат корисни како додаток на маската во здравствена средина бидејќи обезбедуваат покривање на очите, но дека не се неопходни за воспитувачите.

„Овој вирус се шири преку некоја комбинација од овие големи балистички капки што ги маскира фаќањето и овие помали аеросоли што ќе лебдат низ воздухот подалеку од шест метри“, вели Ален. „Маската е најважна работа и секако не треба да се носи штитник за лице наместо маска. Дали може да обезбеди дополнителна заштита? Може од тие директни балистички капки, но мислам дека во повеќето услови, вклучено училиште, тоа не е потребно“.

  • Нова студија за маскирање на училиштето за ЦДЦ: Што треба да знаете
  • Вентилација на училиштата & засилувач; Спознание: Квалитетот на воздухот е повеќе од Ковид

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.