Најдобри лекции и активности за јунскиот јуни

Greg Peters 30-09-2023
Greg Peters

Јуниенти го одбележува денот во 1865 година кога поробените Тексашани првпат дознале за нивната слобода како што е наведено во Прокламацијата за еманципација. Познат и како втор Ден на независноста на Америка, празникот периодично се слави во афро-американските заедници, но не е признат во пошироката култура. Тоа се промени во 1980 година, кога Тексас го воспостави Јунити како државен празник. Оттогаш, многу други држави го следеа примерот во признавањето на важноста на оваа годишнина. Конечно, на 17 јуни 2021 година, Јунитин е воспоставен како федерален празник.

Учењето за јунити може да биде не само истражување на американската историја и граѓанските права, туку и шанса да се инспирираат размислувањата и креативноста на учениците.

Следниве врвни лекции и активности од Јунитин се бесплатни или со скромни цени.

 • Афроамериканците: Што е Јунитинт ?

  Длабоко истражување на Јунитин од професорот на Харвард, Хенри Луис Гејтс, Џуниор, овој напис ја испитува важноста на Јунитингот во однос на другите годишнини од ерата на Граѓанската војна и неговата континуирана важност денес. Одлична почетна точка за средношколски дискусии или задачи.

 • Austin PBS: Juneteenth Jamboree

  Од 2008 година, серијата Juneteenth Jamboree ја одбележа секоја година прослава во контекст на афро-американската култура и историја и тековната борба заеднаквост. Фасцинантен поглед не само на радоста на прославите на Јуни, туку и на мислењата и целите на водачите на заедницата. Задолжително проверете ја ретроспективата „Juneteenth Jamboree“ создадена за време на екот на пандемијата.

 • Раѓањето на Јунити; Гласови на поробените

  Поглед на настаните од Јунитингот преку гласовите и погледите на поранешните поробени лица, со врски до поврзани историски документи, слики и снимени интервјуа во Американскиот фолклајф центар. Одличен истражувачки ресурс.

 • Прославување на Јунитингот

  Прославете го „вториот ден на независноста“ на нашата земја, со помош од Националниот музеј на афроамериканската историја и култура. Направете виртуелна прошетка низ нејзината изложба Ропство и слобода, водена од основачкиот директор Лони Банч III, која ги истакнува приказните за слободата претставени со популарни историски артефакти. Студенти

  Сакате да ги надминете основните факти од Јунитингот? Обидете се со една од овие отворени, креативни идеи за лекции за да им помогнете на вашите ученици да стекнат подлабоко разбирање за значењето на Јуни како ден што ја претставува слободата - ако е несовршен.

 • Google for Education: Create Флаер за прослава на Јунитингот

  Водич за учениците да создадат флаер за прослава на Јуни со помош на Google docs. Примерок на рубрика, план за лекција и сертификат за печатењеЗавршувањето се вклучени сите.

 • Јунинати активности за училницата

  Учениците за читање, пишување, истражување, соработка и вештини за графички уметности се добро искористени во оваа збирка активности од класот за јунити за основци, средни и средношколци.

 • Учење за правда: поучување на Јунитинт

  Истражувајте ги гледиштата што треба да се земат предвид при предавањето на Јунитин, од „културата како отпор“ до „американските идеали“.

  Исто така види: Диференцирана инструкција: Топ страници
 • Библиотека на Конгресот: Juneteenth

  Богатство дигитални ресурси, вклучувајќи веб-страници, слики, аудио снимки и видео поврзани со Juneteenth. Пребарувајте по датум, локација и формат. Идеален почеток на труд или проект на Јунитинт.

 • PBS: Видео на јунитинт

  Исто така види: Што е Ками и како може да се користи за предавање?
  Ова кратко и живо анимирано видео е совршено за подгответе ги младите деца (К-5) да се запознаат со основните факти на Јунитинт.
 • Наставниците плаќаат наставници: Јунитинт

  Најдете го совршениот Јунинска лекција за вашите ученици, без разлика на оценката или нивото. Пребарувајте по формат, одделение, CCSS и тип на ресурси. Лекциите ги создаваат - и ги оценуваат - вашите колеги наставници.
 • Зошто овие наставници и ученици сакаат јунити во наставната програма? од до неодамна? Оваа статија, со наставничката по историја Индија Мејсел, објаснува зошто е тоа важнодека учениците учат за јунити.
 • Википедија: Juneteenth

  Многу детално испитување на Juneteenth, неговото славење од страна на Афроамериканците низ децениите и неговото пошироко препознавање во последниве години. Оваа статија вклучува историски слики, мапи и документи и е поддржана од 95 референци за подлабоко истражување.

►Најдобри дигитални ресурси за предавање на историјата на црнците

►Најдобрите Дигитални ресурси за предавање на инаугурацијата

►Најдобри виртуелни теренски патувања

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.