4 едноставни чекори за дизајн на соработка & засилувач; Интерактивна онлајн ПД со и за наставници

Greg Peters 30-09-2023
Greg Peters

Како што голем дел од учењето за учениците се префрли на онлајн простори, дури и кога се физички на училиште, истото важи и за наставниците како и за доживотните ученици.

Овој план обезбедува четири едноставни чекори кои може да се користат за да се заработат можности за професионален развој со и за наставниците во онлајн просторите, во кои тие учат и градат нови вештини, како и интеракција со алатки кои можат да се користат во нивната сопствена педагошка пракса, а сето тоа има значајна улога во процесот.

Исто така види: Што е Нова едукација и како функционира?

1: Проценете ги реалните потреби

Слично на започнувањето со ПД лично, за онлајн ПД одредуваат кои теми или вештини им се потребни на наставниците да работат на поддршка на нивните напори. Наместо да ги решавате овие теми со администрацијата, користете онлајн алатка како што е Форми на Google за да ги анкетирате наставниците за кои теми се заинтересирани да дознаат повеќе. Наставниците знаат дека е најдобра практика да се пристапи кон наставата преку поврзување со интересите на учениците, а истото треба да се направи и за одлучување за фокуси за ПД.

2: Вклучете ги наставниците во подготовките

Откако истражувањето за проценка на потребите ја откри темата или вештината на која наставниците би сакале да се фокусираат за време на ПД, побарајте едукатори кои се заинтересирани да водат или да соработуваат со занает делови од учењето. Иако понекогаш е неопходно да се донесат надворешни консултанти и експерти, наставниците веќе имаат силна база на знаење што може да се искористи. Користење наонлајн алатката за курирање, како што е Wakelet може да обезбеди простор за наставниците да придонесуваат со материјали и содржини за ПД, без да мора постојано да наоѓаат време за состаноци.

3: Заедничко олеснување додека се користат дигитални алатки

Сега кога наставниците, во соработка со администрацијата и/или надворешните консултанти, составија материјали, користете онлајн сала за состаноци како што е Зум интерактивниот онлајн ПД. Зумирањето овозможува вербална комуникација преку микрофонот и невербална преку емотикони што укажуваат на лајкови, плескање итн., така што наставниците можат постојано да бидат дел од сесиите, наспроти само слушање како некој лично разговара со нив.

За време на ПД, помалите групи можат да се соберат во соби за да разговараат за теми подлабоко. Ова е исто така добра можност да се спарат наставниците во слични групи од одделенија и/или предметни области, или да се групираат наставниците со оние со кои обично не работат, што може да обезбеди нови перспективи.

Исто така види: 10 Забава & засилувач; Иновативни начини да се учи од животните

Наставниците исто така можат да учествуваат со опцијата за разговор, а олеснувачите можат да користат анкета за да ги задржат учесниците ангажирани. Плус, со карактеристиките за транскрипција на Зум, ќе има писмена документација за ПД на која ќе може да се повикува во иднина и да се чува во датотеки.

Конечно, функцијата за споделување на екранот на Zoom ќе ви овозможи да додавате видео, читања, веб-локации и разновидна друга содржина што може да го зголеми ангажманот. Самокако и со студентите, важно е постојано да застанувате и да поставувате прашања, да имате подготвени анкети, да ги искористите предностите на просториите за одмор и да обезбедите можности да придонесете и да споделувате искуства во текот на ПД за да помогнете сите да бидат вклучени.

4 : План за преведување на учењето во практика

Кон крајот на ПД, треба да се одвои време за да им се овозможи на наставниците да почнат да планираат како ќе го интегрираат наученото во сопствената настава. Ова може да се направи како рефлексија - за оваа вежба може да биде корисно наставниците да се поделат во уште помали соби за да можат да имаат на располагање колега или двајца за бура на идеи> Што е најважно, кога се прави правилно, наставниците можат да ја напуштат онлајн ПД со план што може да го поддржи севкупниот успех на учениците.

  • Потребата од AI PD
  • 5 начини да се предава со ChatGPT

За да ги споделите вашите повратни информации и идеи за овој напис, размислете да се придружите на нашата технологија и засилувач; Учење онлајн заедница тука

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.