Диференцирана инструкција: Топ страници

Greg Peters 12-06-2023
Greg Peters

Наставниците отсекогаш знаеле дека нивните ученици не работат сите на исто ниво. Сепак, за наставниците да ги приспособат плановите за часови рачно за секое дете изгледа застрашувачка задача, имајќи предвид дека има само 24 часа на ден. Еве каде образовните технолошки алатки навистина блескаат. Користејќи онлајн дигитални платформи кои комбинираат формативно оценување, планови за часови, квизови, следење на напредокот и вештачка интелигенција, едукаторите лесно можат да ја приспособат наставата за цела училница со деца одеднаш.

Следните веб-локации за диференцирана настава нудат широк спектар на методи за разликување на наставата и учењето за кој било буџет.

Топ страници за диференцирана настава

Топ бесплатни страници за диференцирана настава

Како да се разликува наставата во училницата

Иако е едноставно да се каже: „Воспитувачите треба да ја разликуваат наставата“, реалноста е посложена. Како точно може да се постигне диференцијација во училница со 20-30 деца со различен темперамент и развој? Оваа статија ги разгледува дефиницијата, потеклото и спроведувањето на диференцираната настава, нудејќи специфични методи и примери за наставниците во училницата.

Упатство за диференцирање на Read Write Think

Read Write Think разви сеопфатна серија на водичи кои ги детализираат стратегиите за диференцијација во училницата, од оценувањетодо кооперативно учење на техниката размислувај-пари-сподели. Секој водич ја вклучува истражувачката основа за стратегијата, како да се спроведе и планови за лекции. Задолжително за вашето диференцирано учење.

Најдобри бесплатни алатки и апликации за формативно оценување

Првите работи: Без формативно оценување, нема диференцијација. Истражете 14 од најдобрите бесплатни сајтови и апликации кои ќе им помогнат на наставниците да го измерат нивото на вештини на нивните ученици во читањето, математиката, природните науки или која било тема.

Classtools.net

Замислата на едукаторот Расел Тар, Classtools.net им овозможува на наставниците да креираат игри, квизови, активности и дијаграми за креативно диференцирано учење. Немојте да бидете измамени од едноставниот распоред на Classtools.net -- оваа страница е моќ на бесплатни, забавни и лесни за употреба алатки за предавање и учење, од кои многу не се наоѓаат на друго место. Пробајте го генератор на загатка Тарсија, ролери со коцки или генератор на временска линија Турбо. Не грижете се: „Fling the Teacher“ е во добра забава.

Ударни вести Англиски

Исто така види: 5 Mindfulness апликации и веб-страници за K-12

Извонредна бесплатна страница која ги трансформира тековните настани во богати лекции во училницата за ученици со какви било способности. Секоја вест е напишана на четири различни нивоа на читање и придружена со онлајн активности за граматика, правопис и вокабулар, како и работни листови за печатење. Студентите исто така можат да слушаат аудио со пет брзини за секоја статија. Идеален за ELL студенти или едноставнодиференцирање на часовите по англиски јазик.

Rewordify.com

Многу кул бесплатен сајт кој „резборува“ со поедноставување на тешкиот текст, од класичната литература (Луис Керол, Вилијам Шекспир, Хариет Бичер Стоу, на пр.) до историски документи и современи интернет написи. Корисниците можат да прикачат сопствен текст или URL или да ја прелистуваат постоечката содржина. Задолжително проверете ги вежбите и квизовите за вокабуларот за печатење и Централниот оддел за едукатори, кој им овозможува на наставниците да додаваат сметки на учениците и да го следат напредокот.

Топ страници на Freemeum за диференцирана настава

Quill

Arcademics

Учење базирано на игри K-8 низ широк опсег на предмети. Образовниот портал им овозможува на наставниците да ги следат и следат учениците, да генерираат детални извештаи и да го оценуваат учењето на учениците.

Chronicle Cloud

Се-во-едно платформа за правење белешки , оценување на учениците, обезбедување повратни информации и многу повеќе, Chronicle Cloud им помага на наставниците да ја разликуваат наставата во реално време.

ClassroomQ

Оваа лесна за употреба, иновативна платформа делува како дигитален уред за кревање раце, што им олеснува на децата да побараат помош и на наставниците да да го обезбеди навремено.

Edji

Edji е интерактивна алатка за учење која ги ангажира учениците преку заедничко истакнување, прибелешки, коментари, па дури и емотикони. Деталната карта за топлина им помага на едукаторите да измератразбирање на учениците и персонализирање на часовите. Сè уште не сте сигурни како функционира? Пробајте го демото на Edji – не е потребна регистрација!

Исто така види: Што е отворена култура и како може да се користи за предавање?

Pear Deck

Додаток на Google Slides што им овозможува на едукаторите да креираат квизови, слајдови и презентации со свои сопствени содржина или користење шаблони. Учениците одговараат преку нивните мобилни уреди; наставниците потоа можат да го проценат разбирањето на учениците во реално време.

Активно учи

Едукаторите можат да направат свој материјал за читање со додавање прашања и прибелешки. Функциите „Дополнителна помош“ поддржуваат диференцирано учење со нудење објаснувачки текст кога е потребно. Се интегрира со Google Classroom и Canvas.

Топ платени сајтови за диференцирана настава

Renzulli Learning

Основана од истражувачи во образованието, Renzulli Learning е систем за учење кој ја разликува наставата за секој студент преку внимателно оценување на стилот на учење на учениците, преференциите и креативноста. Се интегрира со Clever, ClassLink и други даватели на SSO. Дарежливиот бесплатен пробен период од 90 дена го олеснува пробувањето сами.

BoomWriter

Уникатна локација која им овозможува на студентите да ја изразат својата креативност со додавање на свои поглавја на иницијална приказна. Соучениците можат анонимно да гласаат за тоа кои треба да бидат вклучени во последната приказна. Потоа, BoomWriter ги објавува овие приказни како книги со мек корица и може да ја персонализира секоја од нив за да ги вклучи ученичкитеиме на корицата и нивното последно поглавје како алтернативен крај. Други алатки поддржуваат активности за пишување нефиниции и вокабулар.

IXL

Популарна страница за англиски јазик уметност, наука, социјални студии и шпански што овозможува следење на напредокот на учениците со детално известување. Едукаторите можат да ги следат областите во кои учениците се мачат, а потоа соодветно да ја приспособат наставата.

Buncee

Измешана интерактивна алатка за учење за создавање споделени презентации или дигитални приказни, Buncee вклучува обемна мултимедијална библиотека за збогатување на вашите слајдови. Наставниците исто така можат да ја превртуваат училницата со доделување квизови, плус следење и следење на учениците. 30-дневен бесплатен пробен период, не е потребна кредитна картичка.

Education Galaxy

Education Galaxy е K-6 онлајн платформа која користи игра за да ги вклучи и мотивира студентите да учат широк спектар на предмети. Веб-страницата, исто така, поддржува проценка на потребите на учениците и интегрирање на учење со самостојно темпо.

Otus

Решение за управување со учење еден-на-еден и мобилна средина за учење преку која едукаторите можат диференцирајте ја наставата врз основа на детални анализи во реално време.

Parlay

Наставниците можат да го користат Parlay за да изградат дискусија во училницата на која било тема. Прелистувајте низ робусна библиотека со поттикнувања за дискусија (со ресурси), олеснете ги онлајн тркалезните маси или креирајте вербална тркалезна маса во живо. Користење навградени алатки за давање повратни информации и оценување на напредокот на учениците. Бесплатен пробен период за наставниците.

Сократ

Систем за учење усогласен со стандарди, базиран на игра, посветен на диференцирано учење кој автоматски ја прилагодува содржината на потребите на учениците.

Edulastic

Иновативна онлајн платформа за оценување што им олеснува на наставниците да ја разликуваат наставата преку навремени детални извештаи за напредокот.

  • Најдобри страници за генијални часови/страсни проекти
  • Суштинска технологија за учење базирано на проекти
  • Најдобри бесплатни лекции и активности за Денот на благодарноста

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.