Што е отворена култура и како може да се користи за предавање?

Greg Peters 13-06-2023
Greg Peters

Отворената култура е бесплатен центар кој ги наведува сите достапни онлајн ресурси за дигитално учење што веб ги нуди за образовни цели.

Лансиран во 2006 година, тој е замисла на деканот на Стенфорд, Ден Колман. Првичната идеја беше да се создаде единствена точка на интернет која ќе ги наведе многуте образовни ресурси достапни онлајн бесплатно.

Оттогаш ова очигледно масовно порасна, но сепак благодарение на тимот уредници, страницата се ажурира со многу корисни образовни ресурси. Од бесплатни аудио снимки до специфичен материјал за К-12, има многу од кои може да се избере.

Исто така види: Што е JeopardyLabs и како може да се користи за настава? Совети и трикови

Па, како можете да го искористите ова за образование во моментов?

Што е Отворена култура?

Отворена култура во суштина е список, на едно место, на сите корисни образовни ресурси достапни на интернет, бесплатно. Како што сугерира името, тоа опфаќа широк опсег на култура и потенцијални теми за кои може да се користи.

Оваа страница постои скоро две децении и изгледот не не е многу променето. Како таква, таа е доста застарена во изгледот и распоредот, со толку многу ресурси наведени на начин што може да изгледа огромно да се помине.

За среќа, страницата е придружена со изборен билтен за е-пошта што собира нов материјал за некои од најдобрите моментални избори кои вреди да се проверат. Сето ова се нуди бесплатно. Значи, ако имате блокатор на реклами што работи, може да ве сретнескокачки прозорец кој ве замолува учтиво да размислите да го исклучите за да може страницата да заработи пари за да го плати својот персонал и тековните трошоци.

Како функционира Open Culture?

Отворена култура е бесплатна да користете за да не треба ништо да плаќате, ниту да се регистрирате или да дадете лични податоци од каков било вид за да започнете да го користите веднаш.

По пристигнувањето на страницата ќе најдете листа на потенцијално корисни образовни ресурси. Поднасловите се на врвот за стеснување на вашите критериуми за пребарување со опции како што се специфична содржина на K-12, аудио снимки, е-книги, филмови, подкасти, курсеви, јазици и повеќе, сите достапни.

Одете до еден од овие и ќе најдете избор на врски, од кои секоја ќе ве однесе надвор од локацијата до тој ресурс. Значи, всушност нема ништо на самата веб-страница, само линкови до други места што ја нудат содржината. Овде се исплати да се отвори во нова картичка или прозорец ако планирате да прелистувате неколку врски, за да избегнете губење на веб-локацијата на оригиналната листа.

Исто така види: Асистент за ревизија на турнитин

Секоја врска има краток опис за да ви даде вкус на она што сте избирање пред да ве пуштат да тргнете за да го истражите тоа подлабоко.

Кои се најдобрите функции за отворена култура?

Отворената култура е многу бесплатна опција и ова ве тера да сфатите колку прекрасни образовните ресурси се достапни на интернет, само ако можете да ги најдете. Што ова ви помага да го направите со релативно лесно.

Секако, можешеодете на Google и барајте за да ги најдете, но ако сè уште не сте откриле нешто, како го барате? Ова ви носи скапоцени камења кои можеби не сте ги ни сметале за постоечки и корисни за вашиот клас.

Периодот на заклучување помогна оваа страница да расте уште повеќе како нејзината популарност и корисност стана поголем од оние кои беа заглавени дома. Како такви, сега имате широк спектар на ресурси за образование за К-12 и повеќе.

Од бесплатните алатки за видео конференции на Zoom и бесплатните онлајн лекции за цртање до турнеите во музејот и Националната библиотека за итни случаи, има многу понуда. Потоа, тука се оние делови за аудио и е-книги кои нудат звучни приказни, историски книги, стрипови по физика, бесплатни курсеви, изведби на класична музика и повеќе.

Сè е многу едноставно поставено и лесно разбирливо, што го прави корисно место за едукаторите да најдат корисна содржина, но исто така и за учениците да ја прелистат и уживаат во ризницата на содржините. Како што споменавме, таа е-пошта на билтенот е одличен начин да откриете повеќе без потреба да пребарувате низ сè што е достапно.

Колку чини Open Culture?

Open Culture е целосно бесплатно . Не се потребни пари и не треба да се даваат лични податоци бидејќи не ви треба -- а всушност не можете -- да креирате сметка.

Сајтот има одредена реклама за да помогне во финансирањето. Можете да го оставите вклучен блокаторот на реклами, но ќе ви биде побараноотстранете го секој пат кога вчитувате нова страница. Можете исто така да донирате на веб-локацијата за да помогнете таа да работи бесплатно.

Најдобрите совети и трикови за Open Culture

Регистрирајте се

Имајте го класот пријавете се на е-поштата за да можете заедно да ги добивате ажурирањата, а потоа разговарајте за новите неделни наоди на часот, дозволувајќи им на сите да донесат нешто од она што го научиле.

Одете истражувајте

Користете ја интерактивната мапа што ги прикажува најчесто доделените книги на универзитетите ширум светот, додека ги истражувате потенцијалните следни избори за образование со часовите.

Претставете

Учениците нека најдат нов ресурс секоја недела и презентирајте ги на класот некои од најдобрите делови за сите останати да ги истражат подоцна во таа лекција.

  • Нов почетен комплет за наставници
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.