Што е PhET и како може да се користи за настава? Совети и трикови

Greg Peters 13-06-2023
Greg Peters

PhET е место каде што треба да се обратите за природни и математички симулации, и за наставниците и за учениците. Наменето за оценките 3-12, ова е огромна база на знаење STEM која може да се натопи и бесплатно да се користи како онлајн алтернатива за експериментите во реалниот свет.

Симулациите со висок квалитет се многубројни, на повеќе од 150, и покрива низа теми, така што треба да има нешто што ќе одговара на повеќето теми. Како таква, ова е одлична алтернатива за добивање искуства со симулација на учениците кога не е достапна во училницата, идеална за учење на далечина или домашна работа.

Па дали PhET е ресурс од кој би можеле да имате корист? Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете.

  • Што е Quizlet и како можам да предавам со него?
  • Топ страници и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Што е PhET?

PhET е дигитален простор кој содржи повеќе од 150 онлајн-базирани научно-математички симулации. Овие се интерактивни за учениците да можат да учествуваат како што би можеле во експеримент од реалниот свет.

Ова функционира за уште во градинка и трае до ниво на постдипломски студии. Предметите на STEM се опфатени физика, хемија, биологија, наука за земјата и математика.

Нема потреба да се регистрирате на сметка за да започнете со испробување симулации, што го прави многу лесно достапни за студентите. Секоја симулација е поддржана од мноштво корисни ресурси заученици и наставници, како и дополнителни активности.

Сè работи главно со HTML5, така што овие игри се достапни на скоро сите веб-прелистувачи. Тоа, исто така, значи дека тие се супер мали во однос на податоците, така што до сите може лесно да се пристапи дури и од поограничени интернет конекции.

Како функционира PhET?

PhET е целосно отворен и достапен за сите . Едноставно посетете ја веб-локацијата и ќе се сретнете со список на симулации подредени по тема. Два допири и вие сте во симулација и трчање, толку е лесно.

Откако ќе влезете, тогаш може да започнат предизвиците, но бидејќи сето тоа е оценето според возраста, ова може да го подготват наставниците за учениците да бидат предизвикани, но не и одложувани.

Исто така види: Што е Flippity? И како функционира?

Допрете го големото копче за репродукција за да започнете симулација, а потоа можно е да комуницирате со помош на глувчето со кликови и влечења или допири на екранот. На пример, во една физичка симулација можете да кликнете и задржете за да зграпчите блок, а потоа да се движите за да го испуштите во вода, да ја видите промената на нивото на водата додека објектот ја поместува течноста. Секоја SIM има различни параметри кои може да се контролираат за да се промени исходот, овозможувајќи им на учениците да истражуваат и повторуваат безбедно и без временско ограничување.

Наставните ресурси што ја придружуваат секоја симулација бараат сметка, така што на наставниците ќе им треба да се регистрирате за да извлечете максимум од платформата. Без оглед на статусот на пријавување, има широк избор на јазични опции подтабот за превод. Овие се достапни за преземање, така што секој може да се сподели по потреба.

Кои се најдобрите карактеристики на PhET?

PhET е супер едноставен за користење со многу јасни контроли. И покрај тоа што тие се различни за секоја SIM-картичка, постои основна тема за кликнување и контролирање што се протега насекаде, што го олеснува преземањето на нова SIM-картичка прилично брзо. Иако за некои студенти можеби е вредно да ги прегазат контролите пред да ги поставите на задача, за да бидат сигурни дека разбираат како да ја користат алатката.

Бидејќи сè е HTML5, таа работи на скоро сите веб-прелистувачи и уреди. Има верзија на апликација на iOS и Android, но ова е премиум функција и трошоци за користење. Бидејќи и онака можете да пристапите до повеќето од прелистувачот, тие сè уште може да се користат на паметни телефони и таблети.

Ресурсите за наставниците PhET навистина вредат. Од лабораториски водичи до домашни задачи и проценки, најголемиот дел од работата е веќе направен за вас.

Пристапноста е друга област на фокусирање на платформата, така што во некои случаи симулацијата може да им овозможи уште поголем пристап на оние кои можеби нема да можат да ја искусат во експеримент во реалниот свет.

Исто така види: Технолошки совети за часови: користете BookWidgets за да креирате интерактивни активности за iPad, Chromebook и повеќе!

PhET дури нуди можност за ремикс на симулациите за да одговараат на специфичните потреби. Ова потоа може да се сподели со заедницата, така што достапните ресурси постојано растат.

Колку чини PhET?

PhET е бесплатен за користење во неговите основни форма. Тоа значи кој биломоже да влезе на страницата за да пребарува и да комуницира со сите достапни симулации.

За наставниците кои сакаат да пристапат до ресурсите и активностите, ќе треба да се регистрирате за сметка. Но, ова сè уште е бесплатно за користење, едноставно треба да ја наведете вашата адреса за е-пошта.

Постои платена верзија која доаѓа во форма на апликација, која е достапни на iOS и Android за 0,99$ .

Најдобрите совети и трикови за PhET

Одете надвор од собата

Се борите да вклопите сè што ви треба во времето на лекцијата? Преземете го делот од експериментот надвор од часот со поставување на PhET симулација за домашна задача. Само бидете сигурни дека сите знаат како функционира пред да тргнат надвор.

Користете го часот

Доделете симулација на секој ученик, оставете ги да работат со неа некое време. Потоа, спарете ги и нека наизменично да му објаснат како функционира тоа на партнерот, дозволете и тие да го пробаат. Погледнете дали другиот ученик забележал нешто што првиот не го забележал.

Одете на големо

Користете симулации на големиот екран на часот за да спроведете експеримент што сите го гледаат без потреба да се извади целата опрема. Најдобар совет е прво да ја преземете SIM-картичката за да не се грижите за вашата интернет конекција.

  • Што е Quizlet и како можам да предавам со него?
  • Топ страници и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.