Šta je PhET i kako se može koristiti u nastavi? Savjeti i trikovi

Greg Peters 13-06-2023
Greg Peters

PhET je mjesto za naučne i matematičke simulacije, kako za nastavnike tako i za učenike. Namijenjena razredima 3-12, ovo je ogromna baza znanja STEM koja se može uroniti u i koristiti besplatno kao online alternativa eksperimentima u stvarnom svijetu.

Visokokvalitetne simulacije su u izobilju, na više od 150, i pokrivaju niz tema tako da bi trebalo biti nešto što odgovara većini tema. Kao takvo, ovo je odlična alternativa za sticanje simulacionog iskustva učenicima kada nije dostupno u učionici, idealno za učenje na daljinu ili domaći zadatak.

Da li je PhET resurs od kojeg biste mogli imati koristi? Čitajte dalje da saznate sve što trebate znati.

  • Šta je Quizlet i kako mogu podučavati s njim?
  • Najbolje stranice i aplikacije za matematiku tokom učenja na daljinu
  • Najbolji alati za nastavnike

Šta je PhET?

PhET je digitalni prostor koji sadrži više od 150 online simulacija nauke i matematike. Oni su interaktivni tako da učenici mogu učestvovati na bilo koji način u eksperimentu u stvarnom svijetu.

Ovo funkcionira za djecu u vrtiću i ide do postdiplomskog nivoa. STEM predmeti koji se pokrivaju su fizika, hemija, biologija, nauke o Zemlji i matematika.

Nema potrebe da se prijavite na nalog da biste počeli da isprobavate simulacije, što ga čini veoma lako dostupni studentima. Svaka simulacija je podržana mnoštvom korisnih resursnih materijala zaučenicima i nastavnicima, kao i dodatne aktivnosti.

Sve radi koristeći HTML5, uglavnom, tako da su ove igre dostupne na gotovo svim web pretraživačima. To također znači da su oni super mali u smislu podataka, tako da se svakom može lako pristupiti čak i sa ograničenijih internetskih veza.

Vidi_takođe: Najbolji besplatni QR kodovi za nastavnike

Kako PhET funkcionira?

PhET je potpuno otvoren i dostupan svima . Jednostavno idite na web stranicu i susrećete se sa listom simulacija poredanih po predmetima. Dva dodira i u simulaciji ste i trčite, tako je lako.

Kada uđu, tada izazovi mogu početi, ali budući da je sve ocjenjeno prema godinama, nastavnici to mogu urediti tako da učenici budu izazovni, ali ne i odloženi.

Pritisnite veliko dugme za reprodukciju da započnete simulaciju, a zatim je moguće komunicirati pomoću miša klikovima i povlačenjem ili dodirima ekrana. Na primjer, u jednoj simulaciji fizike možete kliknuti i zadržati da zgrabite blok, a zatim se pomaknuti da ga bacite u vodu, vidjeti kako se nivo vode mijenja dok objekt istiskuje tekućinu. Svaki sim ima različite parametre koji se mogu kontrolisati kako bi se promijenio ishod, omogućavajući učenicima da istražuju i ponavljaju sigurno i bez vremenskog ograničenja.

Nastavni resursi koji prate svaku simulaciju zahtijevaju račun, tako da će nastavnici trebati da se prijavite kako biste maksimalno iskoristili platformu. Bez obzira na status prijave, postoji širok izbor jezičnih opcija ispodkarticu za prijevod. Oni su dostupni za preuzimanje tako da se bilo koji može dijeliti po potrebi.

Koje su najbolje PhET karakteristike?

PhET je super jednostavan za korištenje s vrlo jasnim kontrolama. Unatoč tome što su različiti za svakog sim-a, postoji osnovna tema klikni i kontroliraj koja se pokreće, što olakšava preuzimanje novog sim-a prilično brzo. Iako bi nekim učenicima možda bilo vrijedno proći kroz kontrole prije nego što ih postavite na zadatak, kako bi bili sigurni da razumiju kako koristiti alat.

Pošto je sve HTML5, radi na gotovo svim web preglednicima i uređajima. Postoji verzija aplikacije za iOS i Android, ali ovo je premium funkcija i košta korištenje. Budući da ionako većini možete pristupiti iz pretraživača, oni se i dalje mogu koristiti na pametnim telefonima i tabletima.

Vidi_takođe: Najbolje interaktivne table za škole

Resursi za PhET nastavnike su zaista vrijedni toga. Od laboratorijskih vodiča do domaćih zadataka i procjena, većina posla je već obavljena za vas.

Pristupačnost je još jedno područje fokusa platforme, tako da u nekim slučajevima simulacija može omogućiti još veći pristup onima koji to možda neće moći iskusiti u eksperimentu u stvarnom svijetu.

PhET čak nudi mogućnost remiksa simulacija kako bi se zadovoljile specifične potrebe. Ovo se zatim može podijeliti sa zajednicom tako da dostupni resursi stalno rastu.

Koliko košta PhET?

PhET je besplatan za korištenje u svom osnovnom formu. To znači bilo kogamože doći na stranicu kako bi pregledao i komunicirao sa svim dostupnim simulacijama.

Za nastavnike koji žele pristupiti resursima i aktivnostima, morat ćete se prijaviti za račun. Ali, ovo je još uvijek besplatno za korištenje, samo trebate dati svoju adresu e-pošte.

Postoji verzija koja se plaća koja dolazi u aplikacionom obliku, što je dostupno na iOS-u i Androidu za $0,99 .

PhET najbolji savjeti i trikovi

Izađite van sobe

Borite se da sve što vam je potrebno uklopite u vrijeme lekcije? Uzmite dio eksperimenta izvan časa tako što ćete postaviti PhET simulaciju za domaći zadatak. Samo budite sigurni da svi znaju kako to funkcionira prije nego što krenu.

Koristite razred

Dodijelite simulaciju svakom učeniku, pustite ih da rade s njom neko vrijeme. Zatim ih uparite i neka se naizmjence objašnjavaju svom partneru kako to funkcionira, dopuštajući im da i oni to isprobaju. Pogledajte je li drugi učenik uočio nešto što nije primijetio prvi.

Idite na veliko

Koristite simulacije na velikom ekranu u razredu da izvedete eksperiment koji svi vide bez potrebe da izvadite svu opremu. Najbolji savjet je da prvo preuzmete sim kako ne biste morali brinuti o svojoj internet konekciji.

  • Šta je Quizlet i kako mogu podučavati s njim?
  • Najbolje stranice i aplikacije za matematiku tijekom učenja na daljinu
  • Najbolji alati za nastavnike

Greg Peters

Greg Peters je iskusni edukator i strastveni zagovornik transformacije polja obrazovanja. Sa preko 20 godina iskustva kao nastavnik, administrator i konsultant, Greg je posvetio svoju karijeru pomaganju nastavnicima i školama da pronađu inovativne načine za poboljšanje ishoda učenja za učenike svih uzrasta.Kao autor popularnog bloga, TOOLS & IDEJE ZA TRANSFORMACIJU OBRAZOVANJA, Greg dijeli svoje uvide i stručnost o širokom spektru tema, od korištenja tehnologije do promoviranja personaliziranog učenja i njegovanja kulture inovacija u učionici. Poznat je po svom kreativnom i praktičnom pristupu obrazovanju, a njegov blog je postao izvor za edukatore širom svijeta.Osim što radi kao bloger, Greg je takođe tražen govornik i konsultant, koji sarađuje sa školama i organizacijama na razvoju i implementaciji efikasnih obrazovnih inicijativa. Magistrirao je obrazovanje i sertifikovani je nastavnik u više predmetnih oblasti. Greg je posvećen poboljšanju obrazovanja za sve učenike i osnaživanju nastavnika da naprave stvarnu razliku u svojim zajednicama.