Што е Gradescope и како може да се користи за предавање?

Greg Peters 02-08-2023
Greg Peters

Gradescope, како што сугерира името, е дигитална алатка за оценување. Идејата е да се олеснат поднесоците, оценувањето и оценувањето.

Како такво, ова користи апликација и онлајн платформа за да им обезбеди на едукаторите сè што им е потребно да пристапат, сето тоа на едно место, со создавање на единствена точка за поднесоци за работа, оценување и анализа. Да се ​​биде дигитален и базиран на облак овозможува пристап од каде било, кога и да е.

Покрај дигиталното пакување, ова нуди и поедноставен начин на означување, благодарение на повеќекратните опции во стилот на меурчиња, што треба да помогне да се заштеди време на и процесот на обележување.

Но, со многу други софтверски опции таму, од кои многу веќе се интегрираат со тековните дигитални алатки, дали оваа ќе ви помогне?

Што е Gradescope ?

Gradescope е дигитална алатка која создава простор за учениците да поднесат работа, воспитувачите да ја обележат и двајцата да можат да ја видат дадената конечна оценка. Сето тоа е достапно од речиси секој уред со апликација која е лесна за употреба и онлајн платформа.

Ова не е само дигитално, бидејќи им овозможува и на наставниците и учениците способност за работа на хартија, која потоа може да се скенира во системот за полесен пристап во иднина.

Gradescope работи низ мноштво типови на поднесување, вклучувајќи задачи, испити, па дури и кодирање. Сето тоа може брзо да се означи, но и да се коментиратака што учениците имаат директно достапни повратни информации.

Користејќи рубрики и анализи засновани на прашања, можно е наставниците да добијат многу јасен преглед на оценките за поединците, како и за групите од одделението.

Како функционира Gradescope?

Gradescope може да се купи по бесплатен пробен период, кој потоа им овозможува на наставниците да добијат пристап со учениците што поднесуваат работа преку апликацијата или веб-локацијата користејќи свои уреди.

Корисно, студентите можат да фотографираат од својата работа со помош на нивните паметни телефони и да ја претворат во PDF за да ја прикачат во апликацијата. Делот за конверзија може да се направи со многу бесплатни апликации, но Gradescope препорачува неколку кои ја вршат најдобрата работа.

Откако ќе се постави, апликацијата може интелигентно да го открие рачно напишаното име на студентот и да одреди каде започнува работата и завршува. Потоа, можно е да се оцени на основа прашање по прашање, бидејќи поднесоците може да се анонимизираат за оценување навистина без пристрасност.

Потоа, едукаторите можат да дадат повратни информации и оценки, користејќи флексибилна рубрика, пред да го испратат резултатот до ученик или извезување на сето тоа во книшка што можеби веќе е во употреба. Потоа, можно е да се добие детална анализа за работата со текот на времето, по ученик, по група, по прашање и повеќе.

Кои се најдобрите карактеристики на Gradescope?

Gradescope поддржува листови со меурчиња, кои прави некои од најбрзото и најлесното оценување. Едноставно креирајте прашањеи одговорен лист со меурчиња, во кој учениците ја означуваат буквата со опции со повеќекратен избор додека одат. Ова потоа може да се скенира со помош на апликацијата и автоматски ќе се препознае и оценува каде што наставниците ќе можат потоа да потврдат дека ознаката е точна, пред да се извезе и анализира.

Благодарение на паметните вештачки интелигенции, можно е да се групираат слични одговори на направи за уште побрзо оценување. На пример, една наставничка по хемија коментирала дека можела да оцени 250 ученици кои одговарале на 10 прашања со повеќекратен избор за само 15 минути. Можете дури и да ја користите опцијата за одговор со еден клик за да испратите автоматски оценети одговори на учениците веднаш.

За кодирање, ова е навистина корисен систем за оценување бидејќи автоматски го препознава кодот и може дури и автоматски да оценува врз основа на што и да е поставено. Ова може да се направи од Github и Bitbucket, а исто така им овозможува на наставниците рачно да внесуваат оценување и повратни информации по потреба.

Фактот што овој систем за обележување базиран на скенирање работи и за испити, може да го олесни поднесувањето и обележувањето процес. Сè, исто така, е дигитализирано за лесен пристап во иднина и за анализа, како и јасни прегледи на трендовите што може да се пропуштат во спротивно.

Колку чини Gradescope?

Gradescope нуди бесплатен пробен период но потоа платените верзии спаѓаат во три нивоа, од кои секое се цени врз основа на големината и потребите на вашата институција.

Планот Основен добивате колаборативно оценување, неограничен персонал за курсеви, студентска мобилна апликација, статистика за задачи, барања за преградување, извоз на целосна оценка и доцни поднесувања.

Исто така види: Што е SlidesGPT и како работи за наставници?

Планот Целосно ви го добива сето тоа плус рубрики за увоз, прибелешки за текст, оценување на ВИ, анонимно оценување, задачи за програмирање, сличност со кодови, задачи на листови со меурчиња, поништете ги оценките за курсеви и рубрики пред поднесувањето.

Планот Институционален ви го добива толку многу плус дупликат курс, интеграција на LMS, еднократно најавување (SSO), администраторска контролна табла и посветено вградување и обука.

Најдобри совети и трикови Gradescope

Bubble out

Користете ја опцијата меур лист за да го забрзате процесот на обележување. Ова им помага на учениците да научат како да работат со листови со меурчиња, додека ви ослободуваат повеќе време за планирање.

Повратни информации

Користете оценување со вештачка интелигенција за да видите колку добро се препознава работата на учениците . За оние студенти чии напори системот се обидува да ги препознае, погледнете го подобрувањето на ракописот за подобро да ги подготвите за испитите.

Прибелешка

Исто така види: Што е фактилно и како може да се користи за настава?

Користете прибелешка за текст за да им помогнете на учениците да видат каде се можеше да направи нешто различно, како и да обезбеди позитивни повратни информации за да ги охрабри во рамките на платформата.

  • Нов Почетен комплет за наставници
  • Најдобри дигитални алатки за Наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.