Што е фактилно и како може да се користи за настава?

Greg Peters 14-08-2023
Greg Peters

Фактилното е забавно. Тоа е платформа заснована на квиз, која е дизајнирана да биде веднаш препознатлива од емисиите на игри, што го прави лесен за користење и за учениците и за едукаторите.

Овој систем е специјално дизајниран да изгледа како „Загрозен“, минус системот за одговори правилно е погрешно . Ова ги прави работите едноставни со бесплатна опција за да започнете веднаш. Но, има и премиум модел кој додава повеќе функции за да ја направи целата работа уште попотоплива и позабавна.

Од претходно направени шаблони за игри до онлајн флеш-картички, има многу да изберете од правењето на овој брз за користење и моќен алатка за воспитувачи. Но, дали го прави она што ви треба? Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете за Factile.

  • Што е Quizlet и како можам да предавам со него?
  • Топ страници и апликации за математика за време на учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Што е Фактилно?

Фактил е игра за преглед на квиз во училница која е дизајнирана да се користи дигитално. Ова значи дека може да биде и за во класата и за учење од далечина.

Дизајниран да изгледа како загрозен, лесно е да се подигне, користејќи одговори засновани на плочки кои можат да се изберат со допир од повеќе играчи.

идејата зад оваа алатка, за училиштата, е да им се овозможи на наставниците да го проценат учењето на учениците на одреден предмет користејќи тест во стил на квиз. Ова нуди функционалност на поп квиз, без притисокобично се поврзуваат со писмени тестови. Визуелните слики се впечатливи, забавни и привлечни. Така е малку како Квизлет , но со повеќе чувство за игри.

Со повеќе од 2 милиони игри, наставникот може да избере од претходно направени опции, што ја прави употребата брза и лесно. Исто така, може да биде корисен начин за оценување пред да се започне со тема, дозволувајќи му на наставникот да види колку добро класот ја знае -- или не знае -- предметната област.

Како функционира Фактил?

Factile може да се регистрира бесплатно со адреса на е-пошта. Тогаш, можно е веднаш да се вклучите во квиз. Ова е поделено на четири опции за играње и може да се игра поединечно или во тимови:

Основен фактил е распоредот прикажан погоре, со плочки и секој го дели еден екран. Режимот

Избор им овозможува на учениците да одговараат на свои уреди, идеален за користење паметен телефон и учење од далечина.

Quiz Bowl има тимови кои се натпреваруваат за да одговорат на постепено потешки прашања.

Исто така види: Што е EdApp и како работи? Најдобри совети и трикови

Меморија е четвртиот режим, во кој учесниците ги поврзуваат плочките за тестирање на меморијата на едноставен начин.

Исто така е можно да се користи самостојно учење, како за учениците на часовите, така и од далечински локации за учење. Режимот на Flashcards нуди прашања на секоја картичка, на кои може да се одговори поединечно од повеќето уреди. Интерактивен избор е режим кој поставува прашања со повеќекратен избор и им овозможува на едукаторите да го тестираатцел клас за мајсторство без временски чувствителен притисок.

Кои се најдобрите Factil карактеристики?

Фактилни преполни многу функции за да го направат идеален за воспитувачите додека на површината одржуваат сè што е едноставно за употреба за студенти. Така, можете да одите во старо училиште и да печатите квизови за училницата или да одите целосно дигитално и да го користите режимот на звучен сигнал, за да го вклучите часот возбудено во зуењето со користење на нивните сопствени уреди.

Способноста да се зачуваат игрите што се во тек е убав допир што овозможува квизовите да се вклопат во расположливото време на часовите. Можете исто така лесно да споделувате игри, правејќи го поставувањето квиз за домашна задача едноставен процес. Далечинското споделување на екранот е исто така корисно како начин за предавање на локации.

Платената верзија се интегрира со Google Classroom и Remind , што го прави уште полесен за користење за учење од далечина. Можно е и споделување на екранот, со користење на низа видео платформи како што се Zoom, Google Hangouts, Skype, Microsoft Teams и Webex.

Функционалноста за пребарување работи добро за да можете да погледнете низ многу шаблони што ќе ги користите за квиз или за уредување за употреба на одредени теми.

Повеќе функции се достапни само во премиум моделот, но повеќе за тоа подолу.

Колку чини Factile?

Factile има бесплатна верзија за користење и платен модел кој вклучува повеќе функции.

Верзијата Бесплатна им овозможува на наставниците да создадат до три игри до петтимови, како и обезбедува пристап до огромната библиотека на подготвени игри. Но, ова е само за играње во живо и треба да ги следите одговорите за да постигнете гол.

Верзијата Платена , се наплаќа од 5$/месец или 48$/годишно , ви дава режим на звучен сигнал за далечинско или во класа употреба, картички, игри со избор и меморија, слики, видеа и равенки, отпечатоци од одговори, 100 тимови и неограничени игри, режими за двоен ризик и дневен двоен режим, интерактивен избор, квиз и многу повеќе .

Фактилни најдобри совети и трикови

Направете ги игрите социјални

Користете квизови дома

Поставете квиз за домашна употреба, со самостојно темпо, за да се оцени колку добро учениците го разбрале и интегрирале она што се предава на лекцијата.

Поените добиваат награди

Користејќи го режим на звучен сигнал, направете го натпреварот попривлечен нудејќи награди како што се дозволување на победниците да го создадат следниот квиз и да ја изберат следната тема.

Исто така види: Што е OER Commons и како може да се користи за предавање?
  • Што е Quizlet и како можам да предавам со него?
  • Топ страници и апликации за математика за време на учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.