Што е OER Commons и како може да се користи за предавање?

Greg Peters 19-06-2023
Greg Peters

OER Commons е слободно достапен збир на ресурси специјално прилагодени за употреба од страна на едукаторите. Оваа дигитална библиотека може да ѝ пристапи секој од речиси секој уред.

Идејата зад оваа платформа е, како што вели веб-страницата, да се поддржи „човечкото право за пристап до висококвалитетно образование“. Како такво, ова е место каде што ресурсите се здружуваат со функционалност што е лесна за пребарување за уредување, користење и споделување по потреба.

Наместо да користите пребарувач за да го пребарувате целиот интернет за ресурсите што ви се потребни како наставник, тие можат да се најдат поефикасно во овој простор во кој сè е добро средено. Од слики и видеа до планови за настава, лекции и повеќе -- има многу од кои можете да изберете.

Па, како може да ви биде корисен OER Commons?

Исто така види: Најдобри бесплатни лекции и активности за Мартин Лутер Кинг Џуниор

Што е OER Commons?

OER Commons ги користи ресурсите за отворено образование и ги собира сите на едно место за лесен пристап. Сè е слободно достапно и потпаѓа под правилата за лиценцирање на Криејтив комонс за да можете слободно да ги користите, менувате и споделувате, без да се грижите дека ќе наидете на какви било проблеми со правата.

Сајтот нуди оригинална содржина создадена и споделена од наставници, но исто така и други понуди од трети страни, кои може да се отворат во нов прозорец со јазиче што ќе ве однесе до таа локација каде што е хостирана. На пример, пребарувањето за физички ресурси може да ве однесе до веб-страницата на Phet на која можете да пристапите до она што го иматетреба.

Меб-страницата исто така има мноштво медиуми како што се слики и видео ресурси кои може да се преземат за употреба во проекти. Создавањето презентации со специфична содржина, каде што не треба да пребарувате на интернет и да се надевате дека нема права, е многу полесно користејќи ја оваа алатка.

Како функционира OER Commons?

OER Commons води со интуитивно поставување на пребарување за да можете да отидете на веб-локацијата и веднаш да започнете со пребарување -- без потреба да давате никакви лични детали. Замислете пребарувач со дополнителни параметри фокусирани на образованието. Тоа е она што го добивате за побрзо и бесплатно пребарување кое се прави со мир на умот за правата.

OER Commons е создаден на таков начин што ќе им го олесни користењето на едукаторите. Можете да пребарувате по тема и да го стесните она што ви треба со избирање категории или да напишете во пребарувач за подиректни барања.

Можете и да кликнете преку други критериуми за да откриете ресурси за кои можеби не сте размислувале да ги барате . Одете во Откријте и изберете ја опцијата Колекции, на пример, и ќе се сретнат со ресурси како што се Шекспирова библиотека, интеграција на уметности, учење базирано на игри и повеќе -- сите се состојат од под-секции со многу ресурси.

На крајот, кога ќе го пронајдете она што го сакате, најверојатно ќе ве отстранат од страницата, во нов прозорец со јазиче, во кој можете да пристапите до ресурсот за користење по потреба.

Исто така види: Што е Calendly и како може да се користи од наставниците? Совети & засилувач; Трикови

Кои се најдобрите OER Заедничкикарактеристики?

OER Commons е место каде што се што е споделено има многу малку сопственички права, што е добра работа бидејќи тоа значи бесплатна употреба, уредување и споделување на што било таму со мир на умот што сте правејќи го тоа законски. Нешто што можеби не е случај со пошироката мрежа.

Постои алатка Open Author која им овозможува на наставниците да креираат документи, како што се лекции, кои потоа може да се споделат. Ова значи дека и другите наставници можат да ги користат овие лекции, слободно уредувајќи ги своите верзии како што им треба и потоа оставајќи ги на другите да ги користат. Значи, како што можете да замислите, ова е постојано растечка платформа на корисни ресурси.

Достапни се голем број ресурси, вклучувајќи мултимедија, учебници, практики засновани на истражување, лекции и многу повеќе. Фактот дека сето ова е бесплатно, достапно од речиси секој уред и лесно за уредување и споделување, сето тоа претставува навистина многу вредна платформа.

Корисниците исто така можат да создадат Hub, кој е приспособлив, брендиран ресурсен центар за група за создавање и споделување колекции, администрирање групи и споделување вести и настани поврзани со проект или организација. На пример, област може да организира листа на ресурси кои се проверени и одобрени за употреба.

Колку чини OER Commons?

OER Commons е целосно бесплатно . Нема реклами и не мора ни да се регистрирате со вашето име или е-поштаадреса. Само ја отворате веб-локацијата и почнувате да го користите она што ви треба.

Некои ресурси, од веб-локации на трети страни, може да го ограничат пристапот во неколку случаи, во кој случај можеби ќе треба да се регистрирате, но ова треба да биде прилично ретко бидејќи OER е во голема мера за слободно достапна содржина.

OER Commons најдобри совети и трикови

Платете лекција напред

Користете вашиот систем

Лекциите може да се споделат преку Google Classroom или Schoology, затоа користете ги за полесен пристап за учениците доколку веќе ги користат за работни задачи.

Истражувачки тим

Вашите ученици нека се соберат во групи и нека ги користат ресурсите за ООР за да најдат информации за некоја тема што можат да ги резимираат и да ги претстават на часот.

  • Што е Падлет и како функционира?
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.