Најдобри бесплатни лекции и активности за Мартин Лутер Кинг Џуниор

Greg Peters 24-07-2023
Greg Peters

Денот на Мартин Лутер Кинг Џуниор го одбележува раѓањето на еден од најголемите воини за граѓански права во 20 век. Иако Кинг беше Американец кој се фокусираше на сегрегацијата и нееднаквоста во САД, неговото влијание беше глобално.

Децении по неговата смрт, ненасилната борба на Кинг за еднаквост и правда останува многу релевантна за денешните студенти и наставници. Бесплатните лекции и активности подолу обезбедуваат широк опсег на пристапи за предавање за Кинг, од едноставно пребарување на зборови за помлади ученици до провокативни, длабински планови за часови за средношколци и средношколци.

Борбата за Денот на Мартин Лутер Кинг Џуниор

Со оглед на долгата борба за граѓански права за Афроамериканците, не е изненадувачки што идејата за федерален празник во чест на Мартин Лутер Кинг создаде многу отпор. History.com ја раскажува децениската борба за комеморација на MLK.

Животот на Мартин Лутер Кинг Џуниор

Биографијата на Кинг е придружена со фотографии, текстови, аудио извадоци , и временска рамка на клучни настани.

Др. План за лекција од соништата на Кинг

Во оваа лекција усогласена со стандардите, учениците учат за Кинг преку кратка биографија, видеа и фотографии, а потоа одговараат на прашања и комплетни активности.

Мартин Лутер Кинг Џуниор, Ганди и моќта на ненасилството

Кинг беше под силно влијание на филозофијата на Ганди за граѓанска непослушност прекуненасилен отпор. Оваа лекција усогласена со стандарди обезбедува дигитални читања, видеа и пет предложени активности за учениците.

Обезбедување на правото на глас: Приказната за Селма до Монтгомери

Нема поголема предност на слободата од правото на глас. Овој детален план за лекција за борбата за де јуре и де факто избирачки права вклучува: позадина; мотивации; анализи на документи, карти и фотографии; активности за проширување; и повеќе. Забележете ја врската до „Лажговците не се квалификуваат“ од Јуниус Едвардс.

10 филмови што треба да ги гледате овој ден на MLK

Ненасилни Директна акција на јужните шалтери за ручек

Ненасилната граѓанска непослушност не е толку едноставна како што звучи. Потребна е обука, трудољубивост, храброст и најмногу од сè, посветеност на ненасилството во потрагата по правда и еднаквост. Користејќи дневни написи од весници на интернет, фотографии и работни листови за печатење, овој целосен план за лекција ќе ги научи студентите за теоријата и практиката на ненасилна директна акција.

Дигитални ресурси за Мартин Лутер Кинг Џуниор пред К-12

Создадени, тестирани и оценети од вашите колеги наставници, овие лекции и активности на Мартин Лутер Кинг може да се пребаруваат по одделение, стандард, оцена, предмет и тип на активност. Со стотици од кои можете да изберете, сортирајте по рејтинг за лесно да ги најдете најпопуларните лекции и активности.

Приказната за Мартин Лутер Кинг Џуниор од КидПретседател

Шумливиот претседател на дете ја раскажува приказната за MLK на многу привлечен и релативен начин. Совршено за помлади ученици.

Читајте Пишувајте Мислам Активности и лекции на Мартин Лутер Кинг

Може да се пребаруваат по одделение, цел на учење и теми, овие активности во училница/учење вклучуваат планови за часови, интерактивни интерактивности со учениците , и сродни дигитални ресурси.

Конкурентни гласови на движењето за граѓански права

Прашањето како најдобро да се постигнат еднакви права, понекогаш беше спорно. Оваа одлична програма за граѓански права ги истражува различните погледи на клучните црни лидери во текот на 1960-тите и вклучува водечки прашања и планови за лекции. Одделенија 9-12

12 класични песни инспирирани од Мартин Лутер Кинг Џуниор

Универзитет Стенфорд: Мартин Лутер Кинг Џуниор. Планови за лекции на Институтот за истражување и образование

Бобилни планови за лекции К-12 кои го испитуваат револуционерното застапување и принципите на д-р Кинг, од неговото верување во љубов и вера до неговиот аџилак во Индија. Може да се пребарува по одделение и предмет (уметност, англиски и историја).

Писмо од затвор во Бирмингем

5 работи што треба да ги знаете : Изненадувачки факти за Мартин Лутер Кинг Џуниор

Исто така види: Што е Apple што секој може да ги кодира за рани ученици?

Пет фасцинантни, често занемарени факти за MLK се истражени во оваа статија од Националниот музеј на афроамериканската историја и култура. Слики и линкови до понатамошни студии праватова е солиден извор за учениците од 6-12 одделение.

Кога Роберт Кенеди ја пренесе веста за атентатот на Мартин Лутер Кинг

Моќна видео снимка од непосредните последици од мрачен момент во историјата на САД. Роберт Ф. Кенеди дознал за атентатот на Кинг додека тој бил на пат кон преста на претседателската кампања. Неговите набрзина подготвени забелешки не се слични на кој било друг политички говор и откриваат многу за времето.

15-годишната битка за Мартин Лутер Кинг помладиот ден

Со денешната широка прифатеност на Денот на Мартин Лутер Кинг Џуниор, поучно е да се погледне наназад и да се потсетиме на поделеноста што таа првично ја предизвика.

Ресурси за виртуелни проекти

Огромно, чекор-по-чекор водич за наставниците да планираат и имплементираат креативни виртуелни волонтерски проекти за ученици и други кои сакаат да учествуваат во Ден на службата на Мартин Лутер Кинг Џуниор.

Волонтерски настани на Americorp

Најдете можности за волонтери лично и виртуелни за Денот на услугата MLK. Пребарувајте по локација, причина, потребни вештини и возраст на волонтерот.

Како го прославувате Денот на Мартин Лутер Кинг Џуниор?

Бирмингем 1963: примарни документи

Користејќи шест историски документи, студентите ќе ги истражат протестите за граѓански права и насилниот полициски одговор во 1963 година во Бирмингем, Алабама.

Мартин Лутер Кинг Џуниор и Мемфис санитарна службаРаботници

Што се случи за време на штрајкот на работниците за санитација во Мемфис, и каква беше улогата на Кинг во неговата последна кампања? Како Кинг гледал на економските прашања во споредба со традиционалните причини за граѓански права? Овие и други прашања се темелно истражени во оваа лекција фокусирана на примарниот извор од Националниот архив.

Исто така види: Најдобри лекции за женската историја во месецот & засилувач; Активности
  • Најдобри дигитални ресурси за настава во месецот на црната историја
  • Разбирање – и настава – критична трка Теорија
  • Најдобри дигитални ресурси за месецот на женската историја

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.