Шаблон за гениј час во вашето училиште или училница

Greg Peters 17-10-2023
Greg Peters

„Децата се суштествата кои најмногу бараат учење во светот“. – Ешли Монтагу

Оваа година ќе ги натераме нашите основци (од второ до петто) да ги истражат своите страсти и интереси со „Гениус час проекти“. Проектите на Genius Hour, исто така познати како 20% Време, вклучуваат одвојување на часовите секоја недела за учениците самостојно да работат на проект поврзан со нивните интереси или страсти. Genius Hour е мотивирачки и за средношколците и средношколците!

Исто така види: Како да се користи RealClearHistory како ресурс за настава

Соработував со неверојатниот тим на Buncee за да го создадам овој шаблон за проектот Genius Hour, кој е бесплатен за копирање, уредување и споделување. Шаблонот го олеснува управувањето и спроведувањето на Genius Hour и за учениците и за наставниците. Сè што треба да направите е да ја креирате вашата сметка на Buncee (бесплатна 30 дена), да создадете училница (ова трае неколку минути ако го поставите списокот), да направите копија од шаблонот во Buncee's Idea Lab, да направите какви било измени и да го доделите шаблонот на вашите ученици. Учениците го пополнуваат образецот и го поднесуваат кога ќе завршат. Шаблонот е инспириран од пишувањата на А.Џ. Џулиани кој има неколку инспиративни книги за истражување.

Исто така види: Што е AnswerGarden и како функционира? Совети и трикови

Шаблонот е долг 13 страници и им помага на учениците да ја намалат темата и да ги одредат деталите за проектот. Препорачувам да го вклучите видеото на Џон Спенсер, You Get to Have Your Own Genius Hour, во воведниот слајд за учениците да разберат за што е Genius Hour. Чувствувајслободно да го споделите овој образец со други наставници. Верувај ми, ќе го направи процесот многу помазен и полесен, така што повеќе наставници ќе го испробаат Genius Hour со своите ученици.

Предизвик: Пробајте го проектот Genius Hour со вашите ученици оваа година!

cross posted at teacherrebootcamp.com

Шели Терел е професорка по технологија и компјутери, образовен консултант и автор на книги вклучувајќи Хакирање на стратегии за дигитално учење: 10 начини да започнете EdTech мисии во вашата училница. Прочитајте повеќе на teacherrebootcamp.com .

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.