Што е MindMeister за образование? Најдобри совети и трикови

Greg Peters 05-06-2023
Greg Peters

MindMeister е дизајниран за возрасни да создаваат умствени мапи што овозможуваат одлично планирање, но оваа алатка е наменета и за учениците и за употреба во образованието.

MindMeister е и апликација и онлајн алатка која овозможува лесен пристап до шаблони за умствени мапи за бура на идеи, пишување планови, SWOT анализа и многу повеќе.

Исто така види: Најдобри онлајн летни работни места за наставници

Едноставно е да се креираат презентации врз основа на умствените мапи изградени во MindMeister, што го прави идеална алатка не само за лично планирање, туку исто така и за проекти базирани на часови.

Читајте за да дознаете сè што треба да знаете за MindMeister за образование.

  • Топ страници и апликации за математика во текот на Далечинско учење
  • Најдобри алатки за наставници

Што е MindMeister?

MindMeister е алатка која им помага на учениците да видат што мислат со поставување на мапа за лесна организација на визуелен начин, помагајќи им на учениците да создадат јасен мисловен процес. Но, тоа е само површинска употреба.

Оваа алатка е преполна со функции и апликации што и овозможуваат да се интегрира во училницата како одлично средство во собата, како и хибридно или далечинско помагало за учење. Се одликува со картичка специфична за образование, исполнета со идеи од блогот MindMeister за да биде уште покорисен.

MindMeister може да се користи како алатка за планирање на проекти, со соработка во живо, така што учениците можат да работат заедно дури и кога се во нивните сопствени домови. Бидејќи ова ебезбедна платформа, проект може да се сподели со помош на врска за да можат да учествуваат само поканетите.

Сè е зачувано во облакот за да може да се пристапи од различни уреди со најавување. Бидејќи заедницата на корисници е повеќе од 20 милиони, моментално се генерираат над 1,5 милијарди идеи, што создава многу креативни поттикнувања и многу шаблони, па затоа е лесно да се започне.

Како функционира MindMeister?

MindMeister ви постави сметка со помош на е-пошта или најавувајте се преку Google или Facebook. Потоа можете да започнете да креирате умствена мапа или да погледнете други идеи во блогот. Користете претходно постоечки шаблон или креирајте умствена мапа од нула. Достапни се бројни опции за избор во библиотеката, која е организирана во визуелно привлечни плочки.

Некои примери на шаблони вклучуваат Brainstorming, SWOT Analysis, Fort vs Impact, Writing, Sitemap, Подготовка за испит и многу повеќе .

Може да се вклучат слики за да ги направат мапите визуелно привлечни. Ова може да биде корисно за проекти со ученици кои работат заеднички и за наставникот. Користете MindMeister за да креирате преглед на семестар што го прикажува прегледот на наставната програма за годината што следи - за лично планирање и за споделување со студентите, на пример.

Постои образец за планирање претходно пишување, но исто така може да биде се користи за анализа на текст откако ќе се прочита. Ова е одличен начин за создавањерезимеа на работата за подобро да се свари. Тоа, исто така, создава моќна алатка за подготовка на испитот во која предметите може да се планираат како поединечни теми и да бидат поставени на јасен начин што е оптимален за оние со визуелни сеќавања.

Кои се најдобрите карактеристики на MindMeister?

MindMeister е базиран на облак, така што можете да го користите од каде било на буквално секој уред. Може да се започне проект на лаптоп или таблет на час, но потоа да се продолжи со користење на паметен телефон од дома. Алатките засновани на апликации овозможуваат и подобри презентации, извлекување делови за прикажување на групата.

Учениците можат да додаваат коментари или да гласаат за делови од проектот, со што ќе се олесни соработката во просторијата. Способноста да се интегрираат видеа исто така може да биде корисна за користење на ова како дел од наставниот план. Додавањето емотикони е уште еден убав допир за да се направи сè попривлечно и достапно за студентите.

MindMeister ви овозможува да извезувате проекти - во платени нивоа - за употреба или дигитално или како печатени прикази од реалниот свет – одлични за класни планови поставени на ѕидовите. Извезувањето може да биде во формати PDF, Word и PowerPoint, што ви овозможува да работите со секој по потреба.

Правата на уредување може да ги контролира наставникот, така што само одредени ученици можат да прават промени во одредени периоди. Ова може да биде корисно кога креирате ЧПП за класата, на пример, во која на одредени ученици им се даваат специфични области за работа на одреденивремиња.

Исто така види: Диференцирана инструкција: Топ страници

Можно е лесно да се додаваат слики од екранот, како и да се вградат линкови до ресурси во блогот. Ова може да помогне да се објасни употребата на алатката уште полесно за наставниците, а во исто време да ги охрабри учениците да користат сопствена иницијатива за учење.

Колку чини MindMeister?

MindMeister Education има своја структура на цени поделена на четири секции:

Basic е бесплатна за користење и ве наведува на вашите умствени мапи.

Edu Personal изнесува 2,50 долари месечно и ви дава неограничени умствени мапи, прикачување датотеки и слики, PDF и извоз на слики, плус опции за печатење.

Edu Pro изнесува 4,13 долари месечно и додава извоз на Word и PowerPoint , административна сметка, најавување на домени на G Suite, повеќе членови на тимот, прилагодени стилови и теми и извезување презентација како PDF.

Edu Campus изнесува 0,99 $ месечно со минимум 20 купени лиценци и ова додава групи во тимовите, извоз и резервна копија за усогласеност, приспособен домен на тим, повеќе администратори и приоритетна е-пошта и телефонска поддршка.

Најдобри совети и трикови на MindMeister

Литература на MindMeister

Користете умствени мапи за да ја анализирате литературата, разложувајќи го текстот по делови, теми, ликови и друго, сето тоа јасно поставено за резиме и анализа на книгата на прв поглед - предизвикувајќи ги учениците да биде што е можно поконцизен, но инклузивен.

Оценете ги учениците

Користете ја алаткатада се види како учениците го разбираат предметот пред да преминат во следната фаза од учењето. Нека ги завршат деловите што сте ги оставиле празни или поставете задача да изградат карта врз основа на новонаучена тема.

Групна презентација

  • Топ страници и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.