Што е Wizer и како работи?

Greg Peters 18-08-2023
Greg Peters

Wizer е дигитална алатка базирана на работни листови која е дизајнирана да го олесни животот на наставниците. работи и во училницата и како корисен начин за далечинско предавање.

Поконкретно, Wizer е алатка за создавање на дигитални работни листови што може да ја користат и наставниците и учениците. Овозможува вклучување прашања, слики, видеа и насоки за снимање, а наставниците можат да поставуваат специфични задачи, како на пример да ги натераат учениците да етикетираат слики или да одговараат на прашања со повеќекратен избор.

Wizer ви овозможува да креирате нов работен лист од гребете со избор однапред изработени примери од заедницата, кои отворено споделуваат. Може да уредите еден за да одговара на вашата задача совршено, или можеби да го користите како што е за да заштедите време.

Исто така види: 5 наставни лекции од Тед Ласо

Платформата се интегрира со Google Classroom за лесно споделување на работните листови со учениците, а исто така може да се пристапи на сите уреди преку прозорец на прелистувач или во апликацијата на паметни телефони и таблети.

Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете за Wizer.

  • Нов Почетен комплет за наставници
  • Најдобрите дигитални алатки за наставници

Што е Wizer?

Иако сега веројатно имате идеја што е Wizer, има повеќе за да се објасни. Оваа алатка ќе креира дигитални работни листови, но тоа е широк поим. И неговата употреба е исто така многу широка.

Во суштина, секој работен лист е лист заснован на прашања или задачи, така што е поверојатно дека ќе биде направен од наставници и поставен какозадача на студенти, во повеќето случаи. Ова може да биде како метод за оценување или како начин за завршување на работните задачи. На пример, можете да користите слика од човечкото тело и учениците да ги наведат деловите.

Иако можете да го користите Wizer на речиси секој уред со прелистувач, некои играат поубав од другите. Прелистувачот Chrome и прелистувачите Safari се најдобрите опции, така што домашните опции за Windows 10 не се толку добри - иако веројатно нема да забележите голема разлика во целина.

Како да започнете со Wizer

За да започнете со Wizer, можете да отидете на веб-локацијата на Wizer. Изберете ја опцијата „Приклучи се сега“ и може брзо да започнеш со бесплатна сметка, без разлика дали сте учител, ученик или родител.

Сега можете да ја изберете опцијата „додај задача“, каде што ќе бидете водени од упатства за тоа како да го креирате вистинскиот работен лист за вашите потреби. Алтернативно, поминете низ огромниот избор на ресурси создадени од толпата за да најдете нешто што одговара.

Како да го користите Wizer

Ако создавате од нула, ќе треба да внесете наслов , изберете стил и боја на текст, изберете позадина и додајте задачи на учениците користејќи текст, слики, видеа или врски. Потоа изберете тип на прашање од отворени, повеќекратен избор, совпаѓање и други опции.

Или можете да изберете нешто малку поконкретно за да одговара на задачата. Ова може да вклучува пополнување табела, означување слика, вградување и друго.

Можете да поставитеработниот лист да се пополни асинхроно, или можете да го закажете за одреден датум и време, така што сите го прават тоа во исто време, дури и ако некои ученици се на час, а некои работат од далечина.

Кога сте задоволни со готовиот производ, време е да го споделите работниот лист. Ова може да се направи со едноставно споделување на URL-адреса што можете да ја испратите преку е-пошта или LMS. За оние кои користат Google Classroom, тоа е лесен начин за споделување бидејќи двата системи добро се интегрираат.

Погодно, можете да поставите PDF, што значи дека можете лесно да ги дигитализирате работните листови од реалниот свет. Поставете во процесот на креирање и областите за одговори може да се изберат за учениците да можат дигитално да одговорат. Ова дури автоматски ќе ги оценува и наставниците, во случај на прашања со повеќекратен избор или соодветни прашања. За отворени прашања и дискусии (во кои учениците можат да соработуваат), наставникот ќе треба да ги процени рачно.

Постои опција за додавање прашања за размислување за учениците да можат да дадат повратни информации за тоа како се чувствуваат за работниот лист или конкретно прашање. Студентите исто така може да го снимаат својот глас овде, што овозможува персонализирана опција за повратни информации.

Секој ученик има профил што им овозможува да го споделат она што го сакаат и знаат. Наставниците исто така може да додаваат ознаки што учениците не можат да ги видат, на пример да водат белешки за учениците ако се мачат или ако молчат. Потоа учениците можеа да испратат апрашање само до студенти кои биле означени како тивки. Ова е функција која се плаќа, но повеќе за тоа подолу.

Ако го изберете полето „Додели на Google Classroom“ при креирањето, ова ќе се сподели автоматски. Може да се постави и автоматски да ја испраќа оценката назад во Classroom во платената верзија, што ќе одземе многу напор од администраторот.

Исто така види: Што е SMART Learning Suite? Најдобри совети и трикови

Колку чини Wizer?

Wizer нуди бесплатна верзија на неговата програма, наречена Wizer Create, за употреба без никаква цена. Платениот план, Wizer Boost, се наплаќа 35,99 долари годишно. Достапен е бесплатен пробен период од 14 дена, така што е можно веднаш да ги искористите сите функции без да платите.

Wizer Create ви дава неограничени типови прашања, до пет прилагодени диференцијации датотеки, аудио упатства за настава, аудио одговори на учениците и повеќе.

Wizer Boost го прави сето тоа, плус снима видео инструкции и одговори, ги организира учениците во групи, контролира кој може да одговори на работниот лист, принудува поднесоци на работни листови, распореди кога работните листови ќе бидат објавени, испраќање оценки назад во Google Classroom и повеќе.

  • Нов почетен комплет за наставници
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.