Како да се предава со Wordle

Greg Peters 18-08-2023
Greg Peters

Wordle, бесплатната игра со зборови која стана сеприсутна на социјалните мрежи, може да се користи и во училницата со одличен ефект.

Покрај знаењето за вокабуларот и правописот, за решавање на зборот Wordle на денот потребна е стратегија, користење на процесот на елиминација и логично размислување, вели Естер Келер, М.Л.С. Библиотекар во Marine Park JHS 278 во Бруклин.

Келер неодамна се закачи за Wordle откако виде дека другите ги споделуваат своите резултати на Твитер. „Сите само објавуваа Wordle, и тоа беа овие кутии, а јас немав поим што е тоа“, вели таа. Откако ја истражувала, се заљубила во играта и оттогаш почнала да ја користи со своите ученици.

Што е Wordle?

Wordle е мрежна игра со зборови развиена од Џош Вардл, софтверски инженер во Бруклин. Вардл го измислил за да си игра со својот партнер , кој сака игри со зборови. Меѓутоа, откако ја виде неговата популарност кај семејството и пријателите, Вардл јавно го објави во октомври. До средината на јануари имало повеќе од 2 милиони корисници дневно.

Исто така види: Најдобри онлајн летни работни места за наставници

Играта заснована на прелистувач , која не е достапна како апликација, но може да се игра на паметен телефон, им дава на играчите шест обиди да погодат збор со пет букви. По секое погодување, буквите стануваат зелени, жолти или сиви. Зелената значи дека буквата се користи во зборот на денот и е во позиција за корекција, жолта значи дека буквата се појавува некаде во зборот, но не и во оваточка, а сиво значи дека буквата воопшто не се наоѓа во зборот. Сите добиваат ист збор и на полноќ излегува нов збор.

Откако ќе ја завршите загатката, лесно е да споделите мрежа од вашиот напредок што им овозможува на другите да видат колку претпоставки ви требале за да ја решите без да го дадете одговорот. Оваа функција помогна да се поттикне популарноста на играта на Твитер и на другите социјални мрежи.

Исто така види: Најдобри додатоци на Google Docs за наставници

Користење на Wordle во часот

Келер предава изборен час во библиотеката и откри дека учениците од 6-то одделение добро реагираат на Wordle или слични видови на игри. Сепак, за да не е ограничена на еден збор дневно, Келер создаде своја сопствена игра во стилот на Wordle за нејзините студенти на Canva. (Еве го шаблонот на Келер за други едукатори кои се заинтересирани нивните ученици да најдат повеќе од еден збор дневно.)

„Јас гледајте го како вид на активност за застој кога треба да го пополните просторот за нешто“, вели таа. Кога ќе го има дополнителното време, таа ќе ја посети веб-страницата на Wordle или ќе лансира своја верзија и ќе ги задолжи учениците да го пронајдат вистинскиот збор во групи или како класа. Иако тоа не е главна компонента на нејзиниот клас, учениците добиваат можност да ги изградат своите вештини за решавање проблеми додека играат.

Учениците можат да бараат стратегии кои се распространиле на интернет, како што е користењето на зборот „adieu“ со самогласки како прва претпоставка. Математичарите исто така имаатразвиле стратегии за зголемување на шансите за успех на играчите. Гардијан изјавува дека Тим Гоуерс, професор по математика на Кембриџ, предлага да ги користите вашите први две претпоставки со зборови кои најчесто користат букви кои не се повторуваат. На пример, „трип“ проследено со „јаглен“.

Келер сака како играњето Wordle често ве принудува да погодувате за да соберете повеќе информации за точниот одговор. „Сметам дека тоа е само добар начин да се користи мозокот“, вели таа.

  • Canva: Најдобри совети и трикови за настава
  • Што е Canva и како работи за образование?
  • Како застојот и бесплатната игра им помагаат на учениците да учат

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.