Што е виртуелна реалност?

Greg Peters 04-10-2023
Greg Peters

Виртуелната реалност, или VR, е дигитален свет кој беше развиен пред неколку децении, но стана свој во последниве години. Тоа е затоа што дури сега технологијата е доволно мала, доволно моќна и доволно достапна за да стигне до мејнстримот. Од тие причини, виртуелната реалност сега почнува да се навикнува во образованието.

ВР претставува нова медиумска платформа која може да им овозможи на учениците поимпресивен начин да учат. Но, што е важно, тоа може да биде и опција да им понудиме поголеми можности и искуства на сите студенти.

На пример, учениците на позиции со физички ограничувања или училишта со ограничено финансирање, сега можат да искусат виртуелни патувања до вистински места до кои не можеле да стигнат порано.

Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете за виртуелната реалност во образованието.

  • Настава за виртуелна реалност: успеси и предизвици
  • Најдобри VR и AR системи за училишта

Што е виртуелна реалност?

Виртуелна реалност (VR) е компјутер -Систем заснован кој користи софтвер, екрани на секое око и интерактивни контроли за да му овозможи на лицето да влезе во виртуелен, дигитален свет. Може да се постигне и со користење на таблети и паметни телефони со екран како виртуелен свет, но ова е помалку извонреден начин и често се однесува на зголемената, а не на виртуелната реалност.

Со поставување на екраните блиску до очите, обично во слушалките, тоа им овозможува начовек да се чувствува како да гледа во огромен екран, одблиску. Создава многу извонреден поглед кој е поврзан со сензори за движење, така што кога ја движите главата, погледот се менува, исто како и во физичкиот свет.

Иако виртуелната реалност е широко користена за игри, таа исто така се користи и сега во обуката заснована на работа и, од неодамна, во образованието. Еден од големите фактори во ова релативно неодамнешно прифаќање беше Google Cardboard, кој користеше супер прифатлив картонски држач за телефон со вградени леќи за создавање виртуелни светови. Ова функционира со паметни телефони, овозможувајќи им на учениците и наставниците лесно и достапно да го искусат VR.

Оттогаш, виртуелната реалност има многу средства за неа од големи компании, универзитети и технолошки брендови. Со глобална вредност од 6,37 милијарди долари во 2021 година, што треба да достигне 32,94 милијарди долари во 2026 година, јасно е дека ова е брзорастечка област што ќе значи големи промени во образованието долгорочно.

Исто така види: GooseChase: Што е тоа и како едукаторите можат да го користат? Совети & засилувач; Трикови

Како може да се користи виртуелната реалност во образованието?

Еден од најмоќните начини да се покаже виртуелната реалност во училиштата е да се прават виртуелни тури. Ова може да значи посета на локација, каде било во светот, без вообичаени прашања за трошоци, транспорт, формулари за откажување, па дури и гужви за кои треба да се грижите. Наместо тоа, учениците и наставниците можат да ги спуштат слушалките за VR и сите заедно да одат на турнеја. Но, тоа оди подалеку бидејќи ова исто така може да одинадвор од времето, дозволувајќи му на часот да се врати назад и да посети антички град кој сега го нема, на пример.

Употребата на VR се проширува на различни теми, меѓутоа, за науката, на пример, учениците би можеле да го посетат ѕвезди или спроведете виртуелна лабораторија експерименти безбедно користејќи дигитални верзии на вистинската работа, но кои реагираат на ист начин.

Ова оди понатаму со тоа што некои училишта всушност поставуваат виртуелни училници што децата можат да ги посетат од далечина. Чартер школото Optima Academy во Флорида им обезбедува на своите 1.300 студенти слушалки Oculus VR за да учествуваат во виртуелни часови. Ова може да вклучува часови по историја што се предаваат во Овалната канцеларија, виртуелно или меѓу планетите за астрономија.

Како училиштата можат да добијат виртуелна реалност?

Да се ​​добие виртуелна реалноста во училиштата се состои од два главни дела: пристап до самите слушалки за виртуелна реалност и софтвер потребен за сето тоа да се изврши. Сега постојат компании кои се специјализирани за обезбедување комплети со доволно слушалки за цела класа. Повеќето, исто така, сега имаат сопствен софтвер, компатибилен со други, што им овозможува на наставниците да управуваат со искуството на часот и да добијат пристап до многу едукативни апликации и игри.

Има апликации кои нудат искуства со виртуелна реалност на телефоните и таблети без потреба од слушалки. Размислете за Google Earth, во кој можете да ја истражувате планетата виртуелно со панирање и зумирањеза. Тоа не е толку извонредно, но секако е класично како искуство со виртуелна реалност.

Откако Apple воведе софтверски напредок што го олеснува градењето на виртуелната реалност, ова масовно се зголеми во образованието. Едно водечко име е Discovery Education, кој нуди добар пример за проширена реалност со нивната нова апликација која беше прикажана на Bett 2022 .

Ние, исто така, составивме листа на најдобри слушалки за виртуелна и проширена реалност за училиштата , која ги прикажува опциите таму и може да ви даде идеја за цените.

Исто така види: Преглед на производот: StudySync
  • Настава за виртуелна реалност: успеси и предизвици
  • Најдобри VR и AR системи за училишта

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.