Најдобрите STEM апликации за образование

Greg Peters 11-07-2023
Greg Peters

Американското биро за статистика на трудот проектира дека до 2029 година вработеноста во професиите на STEM ќе се зголеми за 8%, повеќе од двапати од стапката на кариери кои не се STEM. И фактот дека средната плата STEM е повеќе од двојно поголема од онаа на платите што не се STEM, ја нагласува важноста на ефективната инструкција за K-12 STEM.

Стем предметите може да бидат густи и тешко да се вклучат за учениците, поради што овие врвни STEM апликации можат да направат вреден додаток на вашиот прибор за учење STEM. Повеќето нудат бесплатни основни сметки. И сите се дизајнирани да ја доловат имагинацијата на корисниците, преку игри, загатки и висококвалитетна графика и звук.

 1. Елементи од Теодор Греј iOS

  Анимирани со детална, висококвалитетна 3Д графика, Елементите од Теодор Греј ја оживуваат периодичната табела. Со својата силна визуелна привлечност, тој е идеален за ангажирање на ученици на наука од која било возраст, додека постарите студенти ќе имаат корист од длабочината на презентираните информации.

 2. The Explorers iOS Android

  Овој победник на апликацијата Apple TV на годината за 2019 година ги поканува аматерите и професионалните фотографи и научници да дадат свој придонес со фотографии од животни, растенија и природни пејзажи и видеа од овој обемен приказ на чудата на Земјата.

 3. Хопскоч-програмирање за деца iOS

  Дизајниран за iPad и достапен и за iPhone и iMessage, Hopscotch-Programming за деца ги учи децата на возраст од 4 и повеќе годиниосновите на програмирање и креирање игра/апликација. Овој добитник на повеќекратни награди е избор на уредниците на Apple.

 4. Човечкото тело од Tinybop iOS Android

  Деталните интерактивни системи и модели им помагаат на децата да ја научат човечката анатомија, физиологија, вокабулар и многу повеќе. Бесплатен прирачник обезбедува совети за интеракција и прашања за дискусија за поддршка на учењето во училницата или дома.

 5. Инвенционери iOS Android

  Децата учат физика додека уживаат во создавањето и споделувањето на сопствените пронајдоци, потпомогнати од Inventioneers Windy, Blaze и Bunny. Добитник на златна награда Избор на родители.

 6. K-5 Science for Kids - Tappity iOS

  Tappity нуди стотици забавни интерактивни научни лекции, активности и приказни кои покриваат повеќе од 100 теми, вклучувајќи астрономија, Земјата наука, физика и биологија. Лекциите се усогласуваат со стандардите за наука од следната генерација (NGSS).

 7. Kotoro iOS

  Оваа прекрасна и сонлива апликација за физика загатки има една едноставна цел: корисниците ја менуваат својата јасна топка во одредена боја со апсорпција на други обоени топчиња. Одличен начин студентите да ги научат и практикуваат принципите за мешање бои. Нема реклами.

 8. MarcoPolo Weather iOS Android

  Децата учат сè за времето контролирајќи 9 различни временски услови и играјќи со мини игри и интерактивни елементи. Три хумористични ликови кои одговараат на временските избори на корисниците ја зголемуваат забавата.

  Исто така види: Како да се користи RealClearHistory како ресурс за настава
 9. Minecraft: Образовно издание iOS Android. Образовната верзија обезбедува стотици лекции усогласени со стандардите и STEM наставни програми, упатства и возбудливи предизвици за градење. За наставници, студенти или училишта без претплата за Minecraft: Education Edition, пробајте го многу популарниот оригинален Minecraft iOS Android

  •Како учењето од далечина влијае на иднината на дизајнот на училниците

  •Што е Кан академија?

  •Како да ја замените вашата омилена непостоечка локација базирана на Flash

 10. Monster Math: Kids Fun Games iOS Android

  Ова е многу промовираната гејмифицирана математичка апликација им овозможува на децата да учат и вежбаат Заеднички основни математички стандарди од 1-3 одделение. Карактеристиките вклучуваат повеќе нивоа, филтрирање вештини, режим на повеќе играчи и длабинско известување со анализа вештина по вештина.

 11. Prodigy Math Game iOS Android

  Prodigy користи адаптивен пристап за учење базиран на игри за да ги вклучи учениците од 1-8 одделение во градење и вежбање математички вештини. Прашањата по математика се усогласени со наставните програми на државно ниво, вклучувајќи ги Common Core и TEKS.

 12. Shapr 3D CAD моделирање iOS

  Софистицирана програма наменета за сериозен студент или професионалец, Shapr 3D CAD моделирањето е дизајнирано да им обезбеди на корисниците мобилна платформа за CAD (компјутер -aided design) софтвер, кој еобично врзани за работната површина. Апликацијата е компатибилна со сите главни CAD софтвер за десктоп и поддржува Apple Pencil или внесување со глувче и тастатура. Избор на уредници на Apple Design Awards 2020, 2020 година.

 13. SkySafari iOS Android

  Како џебен планетариум, SkySafari им овозможува на студентите да истражуваат, лоцираат и идентификуваат милиони небесни објекти, од сателити до планети до соѕвездија. Испробајте ја функцијата за гласовна контрола или користете ја во режим на проширена реалност за да комбинирате симулирана табела на небото со реалниот поглед на ноќното небо.

  Исто така види: План за лекција на Google Slides
 14. World of Goo iOS Android

  Изборот на уредниците на App Store и повеќекратен добитник на награди, World of Goo започнува како забавна игра, а потоа се нурнува во чудна, но прекрасна територија. Овој загатка за физика/градење ќе ги задржи децата ангажирани со тестирање и примена на инженерските концепти и законите на гравитацијата и движењето.

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.