Техничка писменост: 5 работи што треба да ги знаете

Greg Peters 04-10-2023
Greg Peters

Техничката писменост е јазикот на иднината, вели Џереми Кешин, ко-основач и извршен директор на CodeHS и автор на неодамна објавената книга Read Write Code!

Во својата нова книга , Keeshin дава прајмер за светот на компјутерите, објаснувајќи ги основните градежни блокови на програмирањето, интернетот, податоците, Apple, облакот, алгоритмите и многу повеќе.

Тој верува дека секој, без разлика на нивните цели во кариерата или интересите, треба да биде едуциран за технолошка писменост во денешниот свет. Еве ги неговите совети за едукаторите како да развијат сопствена технолошка писменост и да го споделат тоа знаење со студентите.

Исто така види: Најдобри бесплатни лекции и активности за Денот на Уставот

1. Техничката писменост денес е слична на вистинската писменост во минатото

„Читањето и пишувањето, тоа се еден вид основни основни вештини, очекувате учениците да знаат да читаат и пишуваат“, вели Кешин. „Тоа не значи дека треба да бидете професионален читател или писател, но тие вештини ги користите постојано. Пред петстотини години, повеќето луѓе не знаеја да читаат или пишуваат, а тие беа како: „Што ми недостасува?>

Тој додава: „Тогаш печатарската машина предизвика флексија, експлозија на писменост. И мислам дека со компјутерите, со интернетот, ние сме на слична точка на флексија“.

2. Техничката писменост не е да се стане програмер

Мислењето дека студентите треба да учат програмирање за дада станат програмери е честа заблуда, вели Кешин. „Можете да го земете она што го учите во кодирањето и програмирањето и да го примените на која било област“, ​​вели тој. „Можете да го примените на полето на медицината, здравственото поле, можете да го примените на медиумите или новинарството, можете да го примените на игрите, или можете да го примените во атлетиката или што и да смислите“.

Кодирањето веќе се вкрстува со повеќето професии и дека оваа раскрсница само ќе расте во иднина, вели тој.

3. Техничката писменост е критична за секого

Една од главните цели на Кешин со неговата книга е да им покаже на учениците и едукаторите дека постигнувањето технолошка писменост е полесно отколку што мислат.

„Обично ги имаме овие асоцијации, „Кодирање, компјутерски науки -- тоа не е за мене. Не можам да го сторам тоа“, вели Кешин. „Сакаме да ја отфрлиме таа идеја. Сакаме да кажеме: „Еј, всушност, можеш да го направиш тоа. Не е толку тешко да се започне.“ И во денешно време, немате опција да не го правите тоа ако сакате да разберете што се случува околу вас.

4. Никогаш не е доцна да се научи технолошка писменост

За едукаторите кои сакаат да го зголемат сопственото знаење за вештините за технолошка писменост, како што е кодирањето, Кешин вели дека тајната почнува од мала. Во книгата, тој ги води читателите низ основните градежни блокови на компјутерите. „Тоа вели: „Во ред, има битови и бајти, и како тоа го сочинува јазикот на компјутерите? И што екодирање? Како ги користите тие за да креирате апликации или веб-локации?“ И потоа одиме во сајбер безбедноста и вештачката интелигенција“, вели тој.

Едукаторите можат да учествуваат и на различни обуки понудени од CodeHS и други. Без разлика дали некој е почетник или сака да ги зголеми своите способности на нов јазик за кодирање, Кешин вели дека најдобриот начин за учење е да „нурнете и пробате“.

Исто така види: MyPhysicsLab - бесплатни физички симулации

5. Областите треба да имаат промислени програми за техничка писменост

За да се создаде ефективна програма за технолошка писменост, областите треба да ги знаат вештините на нивните наставници и ученици. Треба да им се овозможат можности за континуирано образование на едукаторите, а технолошките лидери треба да одвојат време за да видат каде се студентите и внимателно да го планираат редоследот на курсевите.

„Дали имате студенти кои се нови во кодирањето или го прават тоа неколку години? Прашува Кешин. Во зависност од одговорот на тие прашања, тоа може да значи дека како изгледа вашиот средношколски пат денес е различно од она што изгледа за неколку години по спроведувањето на целосната програма за технолошка писменост К-12. „Затоа што денес, можеби тоа е нивниот прв курс“, вели тој. „Но, можеби за неколку години, тоа е нивниот трет или четврти курс“.

  • 4 совети за подучување дигитална писменост
  • 3D дизајн на игри: што треба да знаат едукаторите

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.